søndag 4. november 2012

Skandinavias staudeekspert nummer en
FRØMESTER: Magnar Aspaker tilbyr hvert år et tresifret antall staudesorter til hageinteresserte land og strand rundt. - Jeg er ikke sånn at jeg vil verne om sjeldne planter jeg har anskaffet. Da deler jeg heller gjerne. Det skaper  mye  glede og et stort kontaktnett. Foto: Ivar Hjelvik

 Legende og leksikon

Han anses som en levende legende innenfor hageverdenen. For Magnar Aspaker (68) er det vel så viktig å få muligheten til å glede andre.

Det er torsdag kveld, og oktober har akkurat takket for seg til fordel for iskalde november. Utenfor vindusglassene i Kila, 10 kilometer utenfor Harstad er det full vinter. På kjøkkenet innenfor veggene er det fullt frøfokus. I den dype tallerkenen ligger de tørre frøstandene av Allium validium. Magnar rensker med rutinerte hender. Dette har han gjort noen ganger før.
­- Er det ikke rart med denne alliumen her? Den kommer fra California. Der regnes den som en sumpløk, sier Aspaker om løken som gror som et uvær i hans egen hage på 69 grader nord.

Frølista alle venter på

27. oktober hadde klokka bikket over elleve på kvelden. Da slapp Magnar frølista som hele hage-Norge sitter og venter i spenning på. Gjennomsnittlige år betyr det at 175 sorter blir gjort tilgjengelig for hageentusiaster landet rundt. Ingen kan framskaffe ei så velholden frøliste som Aspaker.
- I år har innhøstingen av frø vært dårligere enn vanlig. Likevel tok det seg opp på slutten og endte strengt talt bedre enn man kunne frykte en periode, mener det levende staudeleksikonet.
Jobben med å klargjøre frøene er stor. Men 68-åringen er ikke i tvil om at det er verdt strevet.
- Folk blir jo så glade når de får frø i posten. Samtidig er jeg ikke sånn at når jeg har fått til en plante så skal ingen andre ha den. Jeg deler gjerne. Samtidig er det en god måte å knytte kontakter på rundt om i hageverdenen, sier Aspaker.

27 år med stauder

Tilbake i 1985 ble spiren sådd for 68-åringens vidstrakte staudeinteresse. En artikkel i Norsk Hagetidend fortalte om å så stauder og hvordan man fikk tak i billige frø hos klubber som Scottish Rock Garden Club og Sällskapet Trädgårdsamatörerna.
- Oi, dette så virkelig spennende ut, var min første tanke.
Mot slutten av 80-tallen sådde Aspaker på et jevnt høyt nivå. Likevel var det den banebrytende teknologien med internett som ble utslagsgivende for at interessen ble stadig mer omfattende.
­- Jeg var tidlig på internettet og fant ut at andre klubber og privatpersoner hadde frøbørser med frø fra alle verdenshjørner. På samme tid ble kontaktnettet stadig utvidet til å inkludere folk i mange land.

1500-2000 sorter

De mange frøsortene som har fløyet over landegrensene har også blitt til fullvoksne stauder. Og det er mange av dem.
- Jeg holdt greie på tallet inntil noen år tilbake. Da hadde jeg 1500 ulike staudesorter i min hage. Jeg falt  ned på at det ble for ressurskrevende å holde tellingen. Det var plutselig ikke så viktig for meg lenger, sier Aspaker.
­­- Hvorfor ble det riktig for deg å anlegge en staudehage?
- Jeg liker å samle på planter, og har dertil også anlagt en samlerhage. Dette er ikke noen hage som på noen måte er spesialdesignet. Når det er sagt tar staudene forholdsvis liten plass, og man kan fylle hagen med et vell av varianter. I tillegg er staudene også den typen plante hvor sonene betyr aller minst, påpeker staudeeksperten.
­- Hva er det som driver deg til å holde på med hage i ditt 69. år?
- Man er stadig på jakt etter nye planter å prøve ut. Ved å reise litt rundt og se på hager, kommer man også hjem med nye ideer som må prøves ut.
- Du er pensjonist, og kan se tilbake på mange år som hageentusiast. Hva er det som er annerledes nå i forhold til de første årene av ditt hagehold.
­- Før var det ofte slik at jeg måtte ha en plante i samlingen for enhver pris, uansett om den var pen eller mindre pen. Nå tar jeg ikke en kalori for å spa opp noe som ikke er pent å se på. Da kan jeg heller plante noe som ser pent ut, sier Aspaker

 Fakta

Navn: Magnar Aspaker
Alder: 68
Bosted: Kila, 12 kilometer sør for Harstad semtrum
Favorittplante: Det skifter fra hva som blomstrer.
Aktuell: Regnes som en av Skandinavias største staudeeksperter. Foredragsholder som reiser landet rundtfor å dele sin kunnskap. Har Norges desidert største frøliste som han deler villig av mot betaling av porto og omkostninger.

5 kommentarer:

 1. Ja Magnar sin kunnskap står høgt i kurs hjå meg og. Takk for at du delte denne samtala/intervjuet med oss andre. Eg venta lenge på lista hans i år, men endeleg kom ho og bestilling vart sendt.

  SvarSlett
 2. Jeg er også en av de som nyter godt av Magnars fröliste. Bestilling er sendt i år også og nå krysser jeg fingrene for at det finnes frö igjen av de jeg vil ha:-)
  Fint intervju, koselig å bli litt "kjent" med Magnar på denne måten.

  SvarSlett
 3. Legende og leksikon....veldig beskrivende om Magnar. Fint intervju som også får frem hans generositet :-)

  SvarSlett
 4. Snille Ivar!
  Må du ha de der to ordene man må skrive inn for å bekrefte at man ikke er en robot??? Jeg har problemer med mine øyne og måtte få flere forsøk før jeg traff riktig og fikk publiset min kommentar.

  SvarSlett
 5. Hyggelig å lese om Magnar. Jeg er svoren Magnar-fan som ofte bestiller frø derfra.
  Glad jeg oppdaget bloggen din. Kommer til å følge med på det du publiserer her.

  SvarSlett