Denne mannen har drømmejobben
- Jeg blir emosjonell bare jeg snakker om jobben min.
Kristian Nyvoll er gartner i Tromsø Botaniske Hage på tiende året. Hans jobb dreier seg om å holde styr på 5.000 ulike arter i den spektakulære arktisk-alpine botaniske hagen på Tromsøya. Og han elsker hvert minutt av arbeidstida.
- Det har vært snakk om ti fantastiske år her i den botaniske hag. Og jeg håper minst at det blir ti til, sier gartneren som opprinnelig er fra Alta, før han igjen tar ordet:
Cremanthodiom Oblongatum |
- Hagen har blitt en stor ting i livet mitt. Jobben min gjør meg veldig godt livsmessig. Den framhever andre typer verdier en man kanskje er vant til i en stadig mer materialistisk rettet samfunn. Jeg kan ta meg selv i å sitte på søndagskvelden og glede meg til jobben på mandag, påpeker gartneren.
Verdens nordligste
Tromsø Botaniske Hage er verdens nordligste arktisk alpine hage på 70 grader nord. Den drives av Tromsø Museums seksjon for Naturvitenskap. Per dags dato har hagen tre ansatte. De styrer showet i hagen som er åpen hele døgnet, alle dager i året. 62 mål med hage ligger for deres føtter og er deres ansvar.
- Arealmessig er vi en liten botanisk hage. Men samtidig er plantetettheten høy, understreker Nyvoll.
Hagen er delt i 20 ulike grupper, og omhandler planter fra alle verdenshjørner, forklarer Nyvoll.
Overraskelsen er stor når man ikke bare finner planter fra arktiske strøk i hagen. Her er også ulike typer planter fra Sør-Amerika, fra Afrika, fra Himalaya og til og med fra Antarktis.
- Antarktis var vel det eneste kontinentet som vi faktisk hadde komplett en periode, humrer Nyvoll om det faktum at kontinentet kun har to arter i sin flora.
Hyller Thon
Saxifraga Burseriana "Ganymede" |
Da telleverket kom opp i hagen for et par sesonger siden, viste det at folket virkelig kom i hopetall for å se spennende arktisk-alpine planter.
- Sommeren 2011 hadde vi 42.000 mennesker innenfor portene. I år fikk 34.000 oppleve hagen, beretter Nyvoll om hagen som ble grunnlagt i 1994.
Han understreker at hagen har flere samarbeidspartnere og ildsjeler som har betydd mye for hvordan den ser ut i dag. Likevel er det en person som skal ha en større porsjon av æren for utviklingen av hagen.
- Bjørn Thon og Skarberg Planteskole er helt sentral i vår utvikling av denne hagen. Han har vært med på å bygge den botaniske hagen opp fra grunnen. I tillegg tipper jeg også at rundt 80 prosent av plantene er levert fra han. I tillegg har vi også hatt et godt samarbeid med kjente skikkelser som Magnar Aspaker, Ole Olsen og Kjell Dragland, påpeker Nyvoll.
Har sine favoritter
Anemone Narcissflora |
Nyvoll framhever også deler av hagen som ekstra spesielle.
- På 1980-tallet kom en tidligere nestor i nordnorsk hagebruk med uttalelsen: "Rhododendron kan dere bare glemme der oppe i Tromsø. Enkelte kan gå i Bodø, men en skal ned til Bergen for å kunne dyrke Rhododendron, beretter gartneren.
- På 1980-tallet kom en tidligere nestor i nordnorsk hagebruk med uttalelsen: "Rhododendron kan dere bare glemme der oppe i Tromsø. Enkelte kan gå i Bodø, men en skal ned til Bergen for å kunne dyrke Rhododendron, beretter gartneren.
Utspillet fikk følger. Rhododendron skulle forsøkes på 70 grader nord.
- I protest mot uttalelsen skulle Dagfinn Brønnlund Nilsen og Finn Haugli prøve ut arten i Tromsø. Oppsummert har denne protesten ført til at vår Rhododendron-samling nå rommer mer en 50 arter og flere hybrider.
Han framhever også hagens avdeling av Saxifraga og sildre som en av de mest prestisjetunge.
- Ingen botaniske hager kan framvise en samling av Saxifraga og sildre som den vi har. Derfor er det også en samling som vi tilknyttet hagen er spesielt stolte av, understreker Nyvoll.
Fakta
Navn: Kristian Nyvoll
Alder: 42
Favorittplante: Umulig å bare nevne en! Saxifraga cotyledon, Saxifraga pubescens subsp. iratiana, Sorbus cashmeriana, Erythronium sibiricum, Scabiosa caucasica, Gentiana veitchiorum og Primula longipetiolata må alle med.
Aktuell: Jobber som gartner for verdens nordligste botaniske hage i Tromsø. Jobber med rundt 5.000 ulike planteslag.
Så fin blogg! Gleder meg til nye innlegg!
SvarSlett