mandag 26. november 2012

Grønn gledesspreder
SUKSESSRIK: Mette Stensholt Schau har ledet Grønn Glede gjennom 11 sesonger. Med henne som programleder har programmet blitt umåtelig populært i hele Norden.


Hagegledens ansikt utad

Mette Stensholt Schau skulle bare levere et programkonsept til sin arbeidsgiver. 12 år senere kan hun se tilbake på 11 sesonger som programleder for Nordens mest sette livsstilsprogram. 

Tilbake i 2001 var det i utgangspunktet ikke programlederjobben journalisten fra Larvik hadde i tankene når hun sendte inn sitt programkonsept til sin arbeidsgiver.  Hun hadde riktignok to programmer for "Ut i naturen" på samvittigheten, men var i utgangspunktet kun programutvikler.
- Men når det begynte å dra seg til så var det jo jeg selv som visste best hvordan programmet skulle ledes. Når spørsmålet om programlederjobben kom så ble det til slutt til at jeg valgte å takke ja, erindrer Stensholt Schau. 

Stor interesse

Andre tv-kanaler som gjorde programjobber som kretset rundt hageinteresse valgte etter hvert å legge sin satsing på is. "Grønn glede" med en smilende Stensholt Schau i tv-ruta fungerte derimot som en seermagnet. Stadig flere seere strømmet til tv-en for å følge med på hvilke hageprosjekter som Larvik-kvinnen og hennes gartner foretok seg. 
- Det har vært en fantastisk jobb å ha på sommeren. I sesongen strømmer e-postene inn i bøttevis. Mange ønsker at vi skal ta turen til nettopp deres hage. Seertallene ligger på rundt en halv million for hvert program. Slike tall er det kun "Norge Rundt" som kan vise til, sier Stensholt Schau om programmene som også går sin seiersgang på Nett-TV. 

Suksessformel

Selv har programlederen også en mening om hvorfor konseptet har lyktes med å få folk til å sette seg ned foran tv-en når programmet har sin sendetid.
- Mest av alt tror jeg at vi har lyktes med å gjøre "Grønn Glede" til et folkelig tv-program. Vi er ikke så opptatte av at lista skal legges så høyt. Det vi holder på med skal være mulig for de aller fleste å gå løs på. Så er det selvfølgelig mye hageglede involvert, humrer Stensholt Schau.
Hun har også muligheten til å benytte seg av ressursene til NRKs distriktskontorer i vårt langstrakte land. Slikt blir det mange hagebesøk av.
- I løpet av vår tid har vi vært i over 100 hager. Det har vært en fantastisk reise å være med på, sier programlederen, som samtidig presiserer at hun ikke er med på disse hagebesøkene.
 - Men du har også spadd en del jord i gjennom dine 11 sesonger som leder for programmet?
- Det er helt riktig. Og det folk flest kanskje ikke tenker på er at det tross alt ikke er noen stor stab som er i sving og ordner til i full fart. Det bli mye å gjøre både for meg og gartner Tom Egeberg Hval. Da hender det også at fotografen vår er nødt til å spa litt han også, sier Stensholt Schau.

Ny tradisjon?

I desember er det vanligvis pause for Grønn Gledes redakjon som teller to og et halvt årsverk. Slik blir det derimot ikke i år.
- For første gang skal vi sende to juleprogrammer i år 9.- og 16. desember. Det ser vi veldig fram til, påpeker programlederen.
- Hvordan ser programmets framtid ut?
- Det som er sikkert er at det ikke vil forløpe til evig tid med meg som programleder. Men vi har fått bestilling på å lage programmet i to seonger til. Hva som da skjer er foreløpig uvisst.
- Hvilken hage framstår som den største opplevelsen å jobbe fram gjennom 11 sesonger?
- For meg ble den gamle byhagen i Sandefjord en utrolig spennende opplevelse å utvikle. Her var det overgrodd med ugress, søppel og brukte narkosprøyter. Men under jorda lå en hage hvor strukturen var meget godt bevart. Det opplevdes nesten som en arkeologisk utgravning å være med på utviklingen av hagen. I tillegg ble også resultatet veldig bra, sier Stensholt Schau.

 

 Fakta 

Navn: Mette Stensholm Schau
Alder: 50
Favorittplante: Må ha en med for hver årstid. På våren må jeg ha med tulipanene. Sommerstid har jeg sansen for høye riddersporer, mens jeg er veldig glad i oktoberbergknappen på høstparten.
Aktuell: Er programleder for 11. året for det populære livsstilsprogrammet Grønn Glede på NRK.


2 kommentarer:

  1. Jeg er av de som koser meg med hver episode av Grønn glede. Det er jo altfor få hageprogrammer her i Norge, og da er det veldig bra at det programmet som er er nettopp folkelig. Ulempen er jo at sommeren er en tid med lite tv-titting og halv åtte er ikke jeg innendørs for å se på TV. (Er jeg innendørs legger jeg barn). Da er det godt å ha PVR-dekoder og kunne kose seg med opptak.

    SvarSlett
  2. Hyggelig med en blid programleder. Bare synd at programmene sendes på en årstid da hagefolk stort sett oppholder seg ute i hagen.Det beste ved programmene er innslagene fra hager rundt i landet. Her får vi både lærdom og flotte blomsterbilder, men disse innslagene er dessverre alt for korte.
    Det blir laget mye fint i de oppgraderte hagene. Noen av oss ville nok foretrekke mer om planter og mindre snekring og steinarbeider. Mange av oss lurer veldig på hvordan disse hagene ser ut noen år etter. Kanskje en programtanke?

    SvarSlett