mandag 3. desember 2012

Forlater Norsk Hagetidend etter 12 år

DRØMMEFANGER: Tommy Tønsberg er klar for å leve ut drømmen ved å starte en egen staudeplanteskole.

Nå skal drømmen leves ut

Gjennom snart seks år som redaktør har Tommy Tønsberg sørget for å løfte Norsk Hagetidend til nye høyder. Til våren er det slutt. Da begynner jakten på drømmelivet.

Til våren legger han redaktørpennen på hylla og rydder kontoret sitt. Nye skal slippes til. Et tosifret antall søknader har kommet inn. Jobben som hagebladets øverste ansvarlige er attraktiv så det holder..
- Bladet har betydd mye for meg i de 12 årene jeg har virket som journalist og redaktør. Klart at det er litt vemodighet involvert når jeg rydder kontoret og starter en ny fase av livet. Norsk Hagetidend har utgjort en viktig del av livet mitt, understreker Tønsberg.

Starter planteskole

Hamalis x intermedia
På vårparten har Tønsberg og hans samboer planen klar. Da skal 32-åringen, som har vært en dedikert hagemann i gjennom hele sitt liv, starte opp en staudeplanteskole på deres småbruk med 18 mål tomt hjemme i Nannestad. 
- På mange måter er det drømmen som skal leves ut. Planen er at hagen skal fungere som en levende plantekatalog for planteskolen. Det å leve et såkalt hageliv med en solid porsjon iblandet idealisme er noe jeg håper på å gjøre nå. Det må gjerne vare til jeg blir 94, humrer Tønsberg. 
Planteskolen er likevel ikke noen satsing i lav skala. Går planene slik som Tønsberg skisserer, vil deres planteskole ta en sentral posisjon i norsk sammenheng. 
- Det vi håper på er at vi kan tilby 1.000 ulike staudeslag fra vår planteskole. Likevel skal vi bygge oss opp gradvis, og være en staudeskole og et plantesenter som kan tilby en større bredde av ulike stauder enn vi har vært vante til fram til nå, påpeker 32-åringen.

Inspirasjon fra Storbritannia

Tønsberg legger ikke skjul på at en solid posjon av inspirasjonen til dette veiskillet i hans liv har blitt hentet fra gartneriene og hagekulturen som råder i Storbritannia.
Galanthus nivalis
- I Norge er tilgangen på ulike stauder relativt begrenset. Storbritannia er på sin side det ledende hagelandet i Europa. Herfra kan man få tak i hvilken som helst plante som man måtte ønske. Derfor har det blitt mye reisevirksomhet til England for å finne ulike sorter som man faktisk også kan få til her i Norge.  Derfor har vi importert ulike stauder inn til landet med sunnhetssertifikater knyttet til plantene. Planen er likevel å gjøre jobben med å formere opp det aller meste selv, påpeker Tønsberg.
- Dette er i ferd med å iverksette omfattende planer. Kan nyetablering bli en solid oppskrift på hvordan man blir steinrik?
 - Nei, det tror jeg overhodet ikke. Dette dreier seg jo om et sesongarbeid med mye arbeid om sommeren. Slik vi ser på dette er ikke økonomien vår drivkraft. Det er å leve av hagen og å leve av eiendommen som er den store tingen for oss.
- Er Norge et hagemessig u-land sammenlignet med resten av kontinentet?
 - Egentlig er vi ikke det. Mange utenlandske hagevenner blir imponert når de ser hva vi kan få til å gro her i landet. Det er oppriktig synd at norske hagesenter i stor grad velger å importere utenlandsk-produserte planter enn å produsere dem selv i Norge.

Hemmelighetsfull

Meconopsis betonicifolia
I tillegg til å være hageentusiast og hageblad-redaktør har Tønberg også rukket å bli en viden kjent forfatter i hagekretser. Tre fagbøker med titlene "Stauder", "Sommerblomster" og "Løker og knoller" har kommet i fra hans penn. Og selv om redaktørpennen legges bort, er Tønsberg klar på at det vil komme flere utgivelser i stive permer. 
- Det kommer nok flere bøker fra min side framover. Jeg har et konkret prosjekt som trolig blir gjennomført i 2014. Foreløpig kan jeg ikke si så mye om dette, sier en hemmelighetsfull Tønsberg.

Fakta

Navn: Tommy Tønsberg
Alder: 32
Favorittplante: Trollhassel, snøklokker og blå valmuesøster.
Aktuell: Har lagt 12 år bak seg som journalist i Norsk Hagetidend. I snart seks av årene har han virket som redaktør. Til våren slutter han i bladet for å starte staudeplanteskole på egen gård.

1 kommentar:

  1. Gleder meg virkelig til å se hva Tommy og Kenneth får til gjennom Garden Living! Håper jeg en gang får muliget til å spasere gjnnom og utforske "plantekatalogen" deres! Takk for fin artikkel, "Lakriskongen" ;)

    SvarSlett