PRIMULA-ENTUSIAST: Aase Garstad fra Fauske fikk hele sitt syn på primula snudd opp-ned da hun besøkte Wisley Gardens i England. Foto:privat |
Grepet av primula
Hageturen til England i 2008 snudde Aase Garstads forhold til primula på hodet.
Med ei venninne som reisepartner var turens store høydepunkt blomstermessene på øyene. Besøkene på Chelsea Flower Show og i legendariske Wisley Garden utgjorde en stor forskjell Synet av det som for henne var helt ukjente primulasorter som viste seg fra sin flotteste side, gjorde det store utslaget for 67-åringen fra Fauske.
- Da jeg startet arbeidet med å anlegge hagen min var primula for meg synonymt med de små gule blomstene som spratt opp overalt som ugress. Primula var med andre ord ikke noe som jeg ville ha inn i min hage, påpeker Garstad.
Storvokste vidunder
Primula auricula |
Selv om hennes forhold til planteslekten hadde blitt mer nyansert med årene, var det ikke før hun sto foran de storvokste artene Primula japonica og Primula candelabras i Wisley Gardens at dette ble en milepæl i hennes hagevirksomhet.
- Jeg var solgt. Dette var stauder som jeg strengt talt ikke visste eksisterte. Disse måtte jeg bare prøve å få fram hjemme på Fauske.
Som sagt så gjort. Frø ble innkjøpt blant annet fra engelske Barnhaven Primroses. Selv om drivhuset fortsatt manglet i Fauske, ble så-virksomheten utvidet på loftsrommet hjemme i det eldre nordlandshuset. Resultatet ble bra. Stadig flere primulaer strakk seg under plantelysene som ble innkjøpt fra det lokale loppemarkedet. Primula hadde plutselig gått fra å være ugress til å erobre de beste plassene i hagen.
Medlem av frøklubber
Primula alpicola |
Mens flere av venninnene fortsatt løper på gartneriet når det er ledig plass i blomsterbedene, tar Aase saken i egne hender. I år etter år har hun selv sørget for at det dukker opp nye og spennende planter i hagen. Mange av dem får man ikke tak på i norske hagesenter.
- Det er fantastisk å kunne så et frø og følge utviklingen til fullvoksen plante. De blir nesten litt som egne barn, humrer Garstad.
Primula japonica har ved flere anledninger vist at de kan trives på Fauske. Blant andre artsfrender som har kommet fram her kan Primula alpicola, Primula sieboldii og Primula x pubescens.
- Jeg er medlem av frøklubber som Scottish Rock Garden og Alpine Garden Society. Det gir meg tilgang til et vell av ulike frøsorter. Det dekker inn medlemskontingenten og vel så det. I tillegg blir det alltid med hjem noen spennende sorter som jeg ikke har prøvd før, påpeker Garstad.
- Bør på blå resept
Primula Candelabra |
Hun legger også til at hun også driver på med andre sorter. Blant annet finner man bladplanter som heuchera og actaea i hennes hage.
- Når man holder til i Nord-Norge så må man nok regne med en og annen dårlig sommer. Da er det også greit å ha bladplanter. De gir deg et fargespill gjennom hele sesongen. Samtidig synes jeg at samplantinger er med på å framheve blomsterplanten. De utfyller hverandre ofte godt, mener Aase.
- Hva er grunnen til at utvikling av hage og hagearbeid betyr mye for deg?
- For meg fungerer det avstressende. I tillegg holder du formen ved like med mye tøy og bøy og mange løft. Det fører med seg glede og bidrar til at jeg får tilført krefter. Alt annet som man kanskje grubler på blir borte med litt hagearbeid. Det bidrar til at hodet blir tømt for alt annet, påpeker Garstad.
Fakta
Navn: Aase Garstad
Alder: 67
Favorittplante: Må ha med flere. Doble Primula x pubescens, Primula alpicola, Heuchera "Sweet Pea", Actaea racemosa rubra.
Aktuell: Hageentusiast som har mange sorter primula i sin hage på Fauske.
En dame det var særdeles hyggelig å komme på besøk til, og som jeg mer enn gjerne besøker flere ganger.
SvarSlett