onsdag 12. desember 2012

Topp 5 - fra andre siden av kloden

Topp 5 - Sør-Amerika

Sør-Amerika er kontinentet som huser kokainsmuglere, FARC-geriljaen og nazi-forbrytere i eksil. Men her finnes det også innslag av hyggelige saker. Som hardføre stauder.

 

STAUDE-NESTOR: Magnar Aspaker
Magnar Aspaker er staudeeksperten foran noen i Norges land. Hans hage inneholder omtrent 2.000 ulike staudesorter. Noen av dem kommer fra Sør-Amerika. I hans hage finnes det også en solid håndfull av ulike planter som kommer fra kontinentet som for ordens skyld også har fostret fram Pele, Diego Maradona og Lionel Messi.
- Det er et stykke mellom hver hardføre planteart. Men mange av staudene har et sjeldent særpreg, mener Aspaker.

Likevel holder det ikke å befinne seg i den tropisk tempererte sonen lengst nord i landsdelen.

- Skal man finne de fleste hardføre artene, er man nødt til å komme seg opp i høyden eller langt sør. Her har plantene et klima som kan sammenlignes med norske forhold, påpeker Aspaker.Ekspertens fem favoritter følger her:

Calceolaria uniflora 


 - Calceolaria er en plante som også er kjent under navnet tøffelblomst. Den har et virkelig et helt spesiell form og fasong. Uniflora er i så måte spektakulær. Selv om planten er rundt 10 centimeter høy, har den store blomster i forhold til sin størrelse. 

 Phayophleps biflora


 - Noen kjennner kanskje denne planten som Olsynium biflorum. Dette er en plante som har såpass tynne stilker at det kan være lurest å la flere planter stå sammen. Også denne har et søramerikansk særpreg, og ligner ikke på noe annet.

 

Ourisia poeppigii

- Nok en plante som egner seg for våre relativt kjølige forhold. Det ser imidlertid ikke slik ut. Planten minner om en innendørs potteplante, men tåler mye. Selv mistet jeg min plante under trollvinteren i 2010. Men jeg har nye planter på vei, og gleder meg til å etablere denne i hagen igjen.

Oxalis laciniata

 - Oxalis-slekta har en veldig flott blomsterflor. Det gjelder de aller fleste hardføre artene og hybridene. Denne arten gjør seg godt i sol, siden den er avhengig av sollys for å blomstre. Min personlige smak sier at Oxalis laciniata er den flotteste med sine store blomster.

Perezia Recurvata 

- Perezia er i likhet med de fire førstnevnte plantene en spesiell sak. Dette er en grønn vekst med harde stilker som ikke blir så veldig høy. Men med sine knallblå blomster blir den et flott syn i hagen.

1 kommentar:

  1. Nå har jeg oppdagen bloggen din og kommer til å følge med på dine interessante innlegg! Interessante og gode portretter!

    SvarSlett