mandag 12. november 2012

En hel verden av geraniumFRØKEN GERANIUM: Sigrid Leruds mange geraniumer preger hennes ett mål store hage på Brandbu ved Randsfjorden. Det har blitt hennes favorittplante av mange grunner.  - Det finnes en for alle forhold, den er ofte hardfør og den blomstrer lenge.


 Storkenebb-dronningen

Sigrid Lerud har hatt et godt øye til storkenebbene siden hun var barn. Nå rommer hennes hage 150 ulike arter geranium.

Dama som opprinnelig er fra Mo i Rana har med andre ord omsorgen for halvparten av de 300 renrasede geraniumene som finnes på verdensbasis i sin hage på Brandbu ved Randsfjorden. I tillegg finnes det også et tusentalls hybrider som er avlet fram i gartnerier verden over.
- Siden jeg var barn har jeg alltid vært fascinert av plantearten. Den skiller seg ut, finnes i de aller fleste farger og i alle størrelser. Fra Geranium nanum med sine fem centimeter til Geranium psilostemon på halvannen meter, mener Lerud.

En for alle forhold

Geranium Aristatum
52-åringen som jobber som arealplanlegger i Gran kommune lister også opp storkenebbenes tilpasningsevne som et tiltrekkende trekk ved arten.
- Du finner en til alt innenfor denne plantefamilien. De som fungerer som planter i fjellhage, til bunndekkere, som høye grenseplanter. Noen kan stå i sol, andre kan plantes i skygge. Her kan man finne seg en plante for omtrent alle forhold, mener Lerud.
- Du har 150 ulike arter å hvile øynene på gjennom hagesesongen. Hva framstår for deg som den vakreste?
- Den som etter min mening er flottest, er en hybrid som dessverre ikke er helt hardfør her. Da snakker jeg om hybriden Geranium "Sue Krûg". Det forhindrer meg ikke fra å gjøre et forsøk på å overvintre den hvert eneste år. Når vintrene er snille hender det faktisk at jeg klarer å holde den i live til neste vår, påpeker Lerud, før hun utdyper:
- Jeg har også et par sorter som kanskje peker seg ut som mer spesielle. Det dreier seg om Geranium oxonianum "Wageningen" og Geranium endresii "Wargrave Pink". Begge disse to er lakserosa i fargen. Det gjør dem oppsiktsvekkende, understreker Lerud.

Flott for nybegynnere

Hun legger ikke skjul på at storkenebbene også har arter som kan være meget villige til å frøså seg i tillegg til å være god med å plutselig dukke opp hist og her med rotavleggere.
- Stankstorkenebb (Geranium robertianum) er en slik plante. Det er snakk om en flott rosa storkenebb som man blant annet kan finne i skog og mark. Tar du denne med deg inn i egen hage, så er nok faren til stede for at du ikke får den ut igjen, understreker Lerud.
Geranium Renardii
- Er geranium også noe som kan fungere godt for nybegynnere i hagesammenheng?
- Absolutt. De siste årene har det nemlig kommet noen hybrider med store, flotte blomster. Mange av dem er sterile, og setter derfor ikke frø. Energien bruker plantene i stedet til å blomstre i store deler av sesongen. Det plasserer de inn blant de aller flotteste geraniumene på markedet. Noen av disse er mulige å få kjøpt i gartnerier her til lands, sier Lerud.om staudene som blant annet heter "Rozanne", "Jolly Bee", "Patricia" og "Sweet Heidi".

Rekreasjon

Et pluss ved storkenebbene er også at de har andre tiltalende sider enn det som oppleves under blomstringen.
Geranium Oxonianum "Wageningen"
- Mange sorter har et interessant bladverk. Det er en egenskap man må verdsette når blomstringen til stauder ofte unnagjøres relativt raskt. Man ser tross alt bladverket langt lengre enn man ser blomstene.
Selv om hun trolig er den som har samlet aller flest geraniumer innenfor egen hage i Norge, kan Lerud bekrefte at jakten etter nye og flotte arter og hybrider vil fortsette.
- Man er nok i besittelse av et lite samlergen. Når man har denne lidenskapen til hage, vil man nok alltid være ute etter å øke samlingen av storkenebb. For meg er det nok lite å hente i Norge nå. Derfor vil nok nye arter bli ervervet gjennom å ta importer. I så måte er Nederland det landet hvor det er lettest å få tak i nye arter, påpeker Sigrid.
- Hva gir det deg å holde på med hagearbeid?
- Å drive med hagearbeid er min form for rekreasjon og mulighet til fysisk aktivitet. Det gir meg mye. I tillegg følger det også med en stor glede med å være genuint interessert i stauder, sier Lerud.


Fakta

Navn: Sigrid Lerud
Alder: 52
Bosted: Brandbu på Hadeland.
Favorittplante: Geranium "Patricia". Flott hybrid som blomstrer i ett fra juni og ut sesongen.
Aktuell: Har en av Norges største samlinger av storkenebb med sine rundt 150 arter.

3 kommentarer:

 1. Så morsomt å lese om Sigrid! :-)

  SvarSlett
 2. Herlig! selv har jeg visst bare rundt 40 ulike, men jeg samler fortsatt!

  Kjersti

  SvarSlett
 3. Er det noen som vet om hus fortsatt driver med plantesalg? Og hvordan man kommer i kontakt med henne?

  SvarSlett