onsdag 31. oktober 2012

Nå har du kupp-muligheter


SJEKK UT DISSE EPLENE!!!

Se på løkene av fritillaria persica ivory tower. Som et eple. Holder glimrende kvalitet som de andre mottatte løkene.


Det er sjelden jeg blir så happy som i dag. 

Klokka 11.40 duret det inn en rød postbil på gårdsplassen i Marvehøggan 17. Det vennlige kvinnelige postbudet tok fram en diger isoporkasse, og ba om min signatur. Hun hadde mer post å levere ut, mens jeg sto igjen med kassen med det rare i. 

En ny stor ladning med blomsterløk hadde funnet veien hjem. Nå turde jeg nesten ikke å åpne opp esken. 

Jeg var jammen ikke sikker på hva mine nederlandske løkleverandører ville komme med i slutten av oktober. Hva om fritillariaene, tulipanene, crocusen, camassiaene og alliumene var kasseringsvare? Faren for det er jo alltid til stede. Hva om løkene ikke hadde tålt turen i posten? Hva om, hva om hva om...

Det var bare å rive av bandasjen. Tapetkniven ble dratt fram. Om to sekunder skulle sannheten åpenbare seg. 

Og for en sannhet!

Jeg kunne nesten ikke tro at det var sant. Løkene var perfekte. Ingen tegn til usunnhet. Og store som epler. 

Dagen har forløpt i lykkerus. Mange flotte høstløk skal i jorda nå. Samtidig ønsker jeg også å gi de som kommer først til mølla muligheten til å sikre seg noen friske fristelser.

Og en ting er sikkert. Det er nok å glede seg til når våren kommer.
  
Prisliste

Artig løk som kan bli 35-40 centimeter høy. Kjennetegnes av en særegen og skikkelig rotete og morsom "hårsveis". Særegen som få. 

5 kroner per løk

Solid og robust plante som opprinnelig er fra Nord-Amerika. Likevel ingen som helst slags problemer med hardførheten. Denne er virkelig til å stole på med tanke på at denne særegne stauden kommer igjen år etter år. Mens jeg tidligere har hatt en blå hybrid er denne hvit.

10 kroner per løk

Slående flott krokus som er relativt tidlig syn i blomsterbedet. Blir 10-15 centimeter høy. Blomstrer i april-mai.

5 kroner per løk

En skikkelig sol av en botanisk tulipan med sine gulhvite blomster. Denne har sin opprinnelse i Kazhakstan, men som de aller fleste andre løkplanter her er de hardføre så det holder her til lands. Blir 15 centimeter høye. Liker en solrik vokseplass.

5 kroner per løk

Dette er høstens mest spennende bekjentskap for min del. En etter min mening fantastisk flott lilla tulipan med gult øye. Har samme krav til vekstforhold som overnevnte.

5 kroner per løk

For de som er svak for sorte planter kan en spraglete papegøyetulipan være tingen. Rødsvart og spennende plante som holder normal tulipan-høyde med sine 50 centimeter. 

7 kroner per løk

Liten dvergiris som blomstrer på våren og kommer igjen hvert tredje år. Gjør seg i blomsterbedet med sin sterke gulfarge på lave stilker.

3 kroner per løk

Er eplene som jeg refererer til på bildet. Har fått fantastisk flotte løker på denne sjeldne planten. Er et spektakulært syn med sine menge klokkelignende kronblader oppover den meterlange stengelen. Trenger god drenering, som vil si en del innblandet sand eller grus i jorda.

70 kroner per løk

Den velkjente keiserkronen er et flott syn med sine store røde blomster. Her har du muligheten til å sikre deg den spesielle gule varianten for en rimelig pris. Hardfør. Også denne kan fort bli en meter høy.

50 kroner per løk

Flott hundetannslilje som er spesiell med sine gule blomster. Blomstrer relativt tidlig på våren, og representerer da et spesielt syn i bedene. Blir 20-30 centimeter høy. Kan med fordel stå i halvskygge.

15 kroner per løk

Interesse for løkene kan meldes på ihjel@hotmail.com

* Bildene linket til plantene er resultatet av google-søk. Jeg kan dessverre ikke ta ansvar for om løkene avviker fra bildene.

3 kommentarer:

 1. Kan kommentere raskt hvordan det ligger an salgsmessig. Det er en god del igjen av de fleste sortene. Derimot minker det relativt voldsomt av de to fritillaria-sortene. Her er det kun tre-fire igjen av hver sort. Det har også blitt solgt godt av erythronium pagoda. Men også her har jeg flere knoller igjen.

  SvarSlett
 2. Jeg lot meg friste av et par av dine løker Ivar og de var virkelig flotte og STORE! Gleder meg til å se dem blomstre til våren.
  Hilsen
  http://kajsashage.blogspot.com

  SvarSlett
 3. Du verden så mange flotte planter du kommer til å få! Jeg sender deg en E-post!

  SvarSlett