fredag 26. oktober 2012

Dette falt i dårlig jord, Plantasjen! 
Til høyre ligger min gamle venn på 50 liter og slapper av. Erstatteren på 40 liter  ligger ved dens side. Hver tiende nye jordsekk representerer i praksis åtte gamle.


I sommer fikk Norges største gartnerikjede meg til å se rødt.

Det er ikke det at jeg slenger ut av meg alt av edder og galle fordi de aller største alltid har en haug av fiender som vil dem til livs og glefser mot dem uansett hva de finner på. En slik agenda har jeg overhodet ikke.


For Norges største gartnerikjede har en rekke tilbud på ting jeg strengt talt ikke har videre peiling på. De selger en rekke hagemøbler, de selger pynt og fjas relativt rimelig og bruker sitt brede leverandørnett til å servere medlemmene av deres kundeklubb priser som sikkert er billige. Da jeg hadde bursdag så fikk jeg en fin bukett roser overrakt av deres servicevennlige betjening. Gratis. I tillegg har familien funnet ut at det er enkelt og greit å plukke med seg en ti kilos sekk med kattemat annenhver måned til våre to kresne og mjauende firbeinte.


Og det  ser ikke ut som om kattene våre har foreløpige flytteplaner.


Men det Plantasjen har og selger i hopetall av er enheter av hagejord. For oss som har et ørlite snev av ambisjoner for å forandre sitt eget uteområde fra villniss til hage, er det ofte en nødvendighet å kjøpe en hel haug med jordsekker. Personlig bruker jeg langt mer penger på jord, potter og andre produksjonsmidler enn på planter av ulike slag.

Derfor var jeg først happy med at konglomeratets trauste 50 liters sekker med hagejord fikk sin erstatter. En lengre og slankere variant med en renere og mer innbydende stil enn sin forgjenger. Den strømlinjeformede hadde kun ett lite problem. Den rommet bare 40 liter.

For de som kjøper to-tre eller seks-sju sekker er dette ingen krise. Men for meg som er nødt til å kjøpe ti og tjue i slengen stort sett hver eneste uke i sesongen, merkes endringen brennkvikt på totalregnskapet. 

Samme pris som før. Ikke et ord om forandring. Et dårligere produkt som fordekkes av en designendring. Signalet er en gigant som skal ha maksimal inntjening på deres produkt.

At jeg som forbruker er misfornøyd hersker det ingen tvil om. Nå tviholder jeg på håpet om at framtida ikke innebefatter 20 liters fingerbøl av noen jordsekker.

For da går jeg konk!

Ivar


2 kommentarer:

  1. Du har ingen gjenvinningsstasjoner el.l i nærheten hvor du kan hente hengerlass? Jeg kan spa meg opp gratis hagekompost (Av tørr kvist vel og merke, men finfin å blande med litt annet) på et gjenvinnigssted, og kan betale for ferdigblandet hagejord et annet sted. Når jeg har handlet sekker i sommer har jeg handlet på Europris, men ønsker meg i grunnen et Bauhaus-senter i nærheten!

    SvarSlett
  2. Ja, som utiminhage nevner, må det være en måte å kjøpe jord i lass som svarer seg. Det eneste som kan være et problem er plass til jordhaugen. Selv har jeg minstanke om at kompost av kvist-kvast er bedre enn torv som jordforbedring.


    Arild

    SvarSlett