lørdag 21. september 2013

Spesialist på stauden som blomstrer ett døgn

BOLTREPLASS: Line Yri har fire mål å boltre seg på i Sundbyhagen ved Eidsvoll. Her dyrker hun  fram et stort antall dagliljer og iris.

 Dronningen av dagliljer

Få i Norge kan skilte med flere ulike arter og hybrider av dagliljer på eiendommen sin som Line Yri.

Line Yri
Med fire måls boltreplass på det tidligere småbruket Sundbyhagen på Eidsvold har den 42-årige fembarnsmoren skapt sin egen lille oase. Her har hun et sted mellom 1.000 og 1.500 ulike sorter av dagliljer (hemerocallis), hvor de aller fleste er frøsådde I tillegg er hun også eieren av et hundretalls ulike sorter av iris. Sammen fyller de godt opp hagen som utgjør den spennende hagen noen steinkast unna der hvor Norges grunnlov ble skapt tilbake i 1814.
- De er begge spesielle stauder på sitt vis. Dagliljene utvikler seg til en stor tue med mange
blomsterstengler. Selv om en blomst bare kan blomstre i ett døgn, har de aller fleste såpass mange blomster på stengelen at de kan holde det gående en måned. Det gjør planten til en staude med relativt lang blomstringstid. Samtidig har den en egen friskhet over seg som jeg setter stor pris på, mener Yri.

- Elsker å så

Hemerocallis "Sundbyhagens Ville Vetle"
Hun ser litt annerledes på de mange ulike irisene som hun også har samlet flere ulike arter og hybrider av enn de aller fleste hageentusiastene innenfor landets grenser.
- Innenfor iris er variasjonen veldig stor. Her kan man finne et veldig stort spekter av blomster, fra de aller minste til store på opptil halvannen meter, og fra de mest enkle og ukompliserte til de mer fyldige og storslagne.
- Det finnes iriser for alle forhold - fra tørr ørken til at de står i vann året rundt. Med denne formen for stauder kan man også oppleve blomstring fra tidlig vår til sein høst, kommenterer Yri.
Eidsvoll-kvinnen finner sin største glede i å formere opp nye arter og hybrider fra frø eller gjennom polinering av egne stauder.
- Jeg elsker å så. For meg er det også spesielt å bidra til å krysse fram nye hybrider. Det samme gjelder også for formering av ulike hybrider av dagliljer og iris. Mens dagliljene er lette å krysse er det litt mer kronglete med irisene. Det kan være en større tålmodighetsprøve, mener Yri.
En fordel som gjelder for både dagliljer og iris er at mange ulike typer tåler å bli plantet på steder med høye herdighetssoner.
- Hva dagliljer angår er herdigheten varierende. Jeg ønsker å dyrke fram de sortene som egner seg for vårt klima. Dagliljer er ikke noe som man nødvendigvis mister som en følge av kalde værforhold. Det er også mange typer iris som klarer seg godt under tøffe forhold, sier Yri.

Starter egen virksomhet

Hemerocallis "Rose F. Kennedy"
Den kunnskapsrike hageentusiasten har vært hjemme med barn i mange år. Da har plantene og hagen vært en hobby som Eidsvolds-kvinnen har kunnet kombinere med barnepass og utendørs lek. I tillegg til sin deltidsjobb på et produksjonsgartneri i høysesongen, går hun svanger med planer om å sakte men sikkert dra i gang sin egen virksomhet. 
- Dette er noe som jeg har begynt å spekulere på den siste tida. Samtidig har jeg ikke hastverk med prosjektet og tar det hele forsiktig i starten. Men jeg føler at jeg sitter på en god del kunnskap som jeg gjerne deler med andre. Håpet er at man kan selge overskuddsplanter fra egen hage, og også reise rundt på hagemesser og lignende arrangementer, sier Yri. 
Eidsvoll-kvinnen må sies å ha gjort et glimrende forarbeid før hun satte i gang sitt prosjekt. 
- Det meste av dagliljene har jeg importert fra USA, hvor det spesialiserte markedet for utvikling av hybrider finnes. Derfor har jeg også hentet en solid andel av ulike dagliljer herfra og jobbet videre med dette plantematerialet, sier Yri.

Internettet samler verden

Iris Cartaliniae
 Ved å utføre få tastetrykk kan den sympatiske 42-åringen få til variasjoner som blir til unike planter.
 - Internett gjør det mulig å komme i kontakt med entusiaster over hele verden. Slik er det også mulig å få tak i nye frø. Og da kommer man også i kontakt med daglilje-entusiaster over hele verden.
- Hva er det med din form for hagedrift som gjør det verdt å nedlegge mange arbeidstimer på denne jobben?
- Jeg kommer fra ei bondeslekt, og har det nok i genene at jeg vil skape noe ut av jorda. Samtidig er jeg også innehaver av en samlertrang som gjør sitt til at jeg helt skal ha alt av det meste. Men så er det også slik at jeg ønsker å så dette selv, humrer Yri.

Fakta

Navn: Line Yri
Alder: 42.
Favorittplante: Jeg er nødt til å ta med meg en daglilje og en iris. Hemerocallis "Rose F. Kennedy" er en karakteristisk og flott plante. Så tar jeg med Iris cartaliniae. En enkel iris med vide kronblader.
Aktuell: En av Norges fremste eksperter på dagliljer og iris. Har startet opp egen hobbyvirksomhet med salg av ulike stauder fra sin egen hage på Eidsvoll.

5 kommentarer:

 1. Over 1000 Hemerocallis? Da ligger jeg litt etter med mine 5 slag:-)

  Intressante reportasjer du lager!

  SvarSlett
 2. Sundbyhagan ligger på Facebook. Der møter du ei utrolig koselig og hjelpsom jente.
  Flott artikkel Line. Lykke til med prosjektet videre.

  SvarSlett
 3. Takk for en fin artikkel og hyggelige kommentarer :D Jeg har planer om å lage en hjemmeside i løpet av vintersesongen - det er jo da man har tid til sånt - enn så lenge har jeg facebooksiden Sundbyhagan og en blogg som dessverre er erklært mer eller mindre død: Lines hageskribbel. Men den dokumenterer noe av veien hit og det er mulig den gjennomstår når livet er litt mindre hektisk ;)
  Line

  SvarSlett