søndag 1. september 2013

Celebert besøk i Tromsøs botaniske hage - sesongstart


STAS: 19. juni kom de norske og svenske kongeparene på besøk til botanisk hage i Tromsø. Det skjedde etter at dronning Sonja tok initiativ til besøket og ønsket å vise hagen til sine svenske venner. Foto: David Acou

  Gjenstand for rojal beundring

Kong Harald, Dronning Sonja, Kong Carl Gustav og dronning Silvia sørget for at den botaniske hagen i Tromsø virkelig ble satt på kartet. 

I februar ble det meddelt de ansatte i den botaniske hagen at dronning Sonja ønsket å legge turen innom hagen i anledning sitt besøk i Nord-Norge. I anledning av sitt besøk til Nord-Norge ble det ytret ønske fra dronning Sonja om å legge turen innom den botaniske hagen
- Det fikk vi ikke snakke høyt om. Men vi mottok beskjeden med panikkartet fryd, påpeker gartner Kristian Nyvoll.
Han mener at besøket fremkalte litt ekstra hjertebank som en følge av at den botaniske hagen har gjennomgått store ombygginger de siste fem årene.
- Terrenget i de fleste samlingene var tidligere moderat avrundede hauger med variasjonsmuligheter for planter med ulike krav til voksested. Det ble så bevilget friske midler som gjorde det mulig å bygge nye steinanlegg. Store steinblokker på opp til 12 tonn ble fraktet inn for å gi hagen et morenepreg. Dette har vært et omfattende arbeid som gjør sitt til at hagen ikke oppleves som nystriglet og dressert som andre botaniske hager, meddeler Nyvoll.

 Varme til bekymring

Kristian Nyvoll. Foto: Åse Hjelvik
Han legger heller ikke skjul på at aktivitetsnivået blant hagens ansatte var ganske så hektisk fram mot besøket til kongeparene fra Norge og Sverige.
- Alt vokste med eksplosjonsartet hastighet. Derfor ble det nødvendig med en stor lukedugnad i forkant av besøket. Vi ønsket jo at den botaniske hagen skulle vise seg fra sin beste side under besøket, sier Nyvoll.
En annen betenkelighet dukket også opp som en følge av den nærmest uvanlig flotte nordnorske våren. 
- Fjellplantene vet å gjøre unna sine ting på en relativt radig måte. Og med de høye temperaturene vi opplevde i mai og juni, hadde plantene gjort unna sin blomstring og polinering på få dager., hadde de blomstret og polinert på få dager. Sånn sett var det litt chop-chop. For flere arter klarer seg knapt med et tredagersvindu før de begynner å miste sine kronblader. Derfor fryktet vi at mye skulle skulle være avblomstret når de kongelige ville melde sin ankomst. En avblomstret hage var ikke hva vi ønsket å vise fram, sier Nyvoll.

Mye å vise fram

Parti fra Tromsø Botaniske Hage. Foto: Åse Hjelvik
19. juni var ventetida over. Da la kongeskipet Norge til i Tromsø for besøk som blant annet inkluderte en tur i den botaniske hagen. Men den verste frykten var ubegrunnet. Flere ulike plantearter viste seg fra sin aller beste side på dagen hvor de celebre gjestene entret Tromsøs botaniske stolthet.
- I strålende solskinn bød hagen seg blomstrende fram.  Finnmarkens nøkleblom (Primula nutans) var blant artene som blomstret for fullt. Selv om noen arter hadde blomstret ferdig, traff man heldigvis perfekt med blomstringen til andre arter, mener Nyvoll.
Allmennheten hadde også fått med seg at dette var et besøk til hagen litt utenom det vanlige. 
- De kongelige ble fulgt nøye av skuelystne på behørig avstand. Spør du meg, så skulle nok de kongelige ha fått muligheten til å studere hagen uten hordene av skuelystne. 

Begeistret svenskekonge

Den ivrigste i kvartetten var - kanskje noe overraskende - svenskekongen. Mens de kvinnelige overhodene hadde skotøy som ikke var direkte fordelaktig til å bevege seg utenfor stiene med, var Kong Carl Gustav tydelig begeistret over det han så.
- De to dronningene var nok ikke skodd for våre steinete stier. Men Kong Carl Gustav lot seg ikke stoppe. Ved flere anledninger skar han ut for å ta ulike planter i nærmere øyesyn. Han merket seg blant annet en Androsace sempevivoides i vår Himalaya-samling, sier Nyvoll, før han utdyper:
- Han var ikke redd for å bevege seg i ulendt terreng, og småklatret litt for å komme fram til våre planteskatter. At han skulle sette slik pris på vår hage var kanskje det vi ble mest overrasket over, sier gartneren.
I etterkant av omvisningen kunne alle trygt beskrive besøket fra de kongelige som vellykket.
- Vi lever lenge på dette. Tilbakemeldingene fra hageinteresserte dronning Sonja avslørte også at hun ønsker å besøke oss igjen. Da kommer hun - som har sin egen fjellhage ved Bygdø kongsgård - uanmeldt, og vil legge besøket innom oss når hun er  på en av sine fotturer i nordnorske fjell, sier Nyvoll.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar