onsdag 11. september 2013

Årets løksnadder - egenreklameSTAUDETULIPAN: Tulipa tarda var etter min erfaring en flott blomstrer når solskinnet kom i vår. Nå kan du sikre deg denne flotte staudetulipanen og mye annet denne høsten. Foto: Ivar Hjelvik

Er du interessert i noe snacks?

Om en ukes tid ankommer årets innkjøp av løker. Da er det også mulig for deg å skaffe en del nye og spennende saker for å skape neste sesongs hageglede.

I fjor kjøpte jeg for første gang løk direkte fra Nederland. I stedet for å tasse rundt på gartnerier og se meg lei på det samme utvalget hele veien som i flere tilfeller hadde tørket godt inn, bestemte jeg meg for å prøve en direktelevering fra et firma som driftet en stor løkplantasje i Europas eget Mekka for produksjon av løkplanter. Det angret jeg ikke på.

For da pakken - eller det vil si tre pakker - kom deisende ned i postkassen, var spenningen til å ta og føle på. Da lokket føyk av isoporkassene var spenningen til å ta og føle på. Hadde jeg kjøpt katta i sekken eller funnet den hellige gral? Heldigvis ble det en jubeldag. Skjønt - kanskje ikke for fruen. Selv om jeg stappet lasten lengst inn i kjølerommet, klarte jeg ikke å skjule en intens odør (noen vil kanskje si stank) av mitt duggfriske innkjøp.

Men vinteren hadde ikke sagt sitt. Etter å ha pottet et fjell av løk svarte værgudene med å servere en lang periode med barfrost. Flere av løkene som i utgangspunktet ikke var spesielt glad i kulde ble regelrett sprengt sønder og sammen av kulda uten beskyttelse av et snølag. Andre viste at de var knall hardføre, og flommet over av blomster på vårparten. 

På grunn av at jeg bare hoppet i det ble det med et par løksorter sist gang som ikke akkurat er hardfør på 69 grader nord her i Harstad. Derfor er sortimentet skiftet litt ut fra i fjor. Samtidig er det viktig for meg å la andre få muligheten til å bestille fra mitt utvalg. En liten plantejobb nå kan bidra til mye glede til våren.

Det er fortsatt ei drøy uke før løkene er i hus. Men jeg legger lista ut nå så muligheten for forhåndsbestilling er til stede.

Tulipa tarda

En skikkelig hardfør sak som med sin gule kjerne og hvite ytterkant er en sol av en staudetulipan. Blir 10-15 centimeter høy og blomstrer rikt. Anbefales!

5 kroner per løk.

Tulipa turkestanica

Nok en flott sak med sine hvite blomster tidlig på våren. Som kollegaen over er dette også en staudetulipan som har en litt annerledes form enn sine gartneriskapte venner. Også denne kan bli 10-15 centimeter høy.

5 kroner per løk.

Tulipa bakeri "Lilac Wonder"

Denne befinner seg også i avdelingen staudetulipaner og har et gult øye og en rosa ytterkant. Som de andre i kategorien er dette et flott tidlig innslag i steinbed eller krukker.

5 kroner per løk.

Tulipa humulis "Persian Pearl"

Litt personlig synsing: Dette er min absolutte favoritt blant de lave tulipanene. Denne er en liten anelse høyere, og kanskje en anelse spinklere enn flere andre i kategorien. Tulipanen har slående vakre lilla blomstre med gult øye.

5 kroner per løk.

Tulipa Calgary

Dette er en vanlig såkalt triumf-tulipan. Det spesielle med denne er at den har en meget kort stilk, som kun rager 15 centimeter over bakken. Fargen er hvit med gule støvbærere.

7 kroner per løk

Tulipa hewveri

Sjelden tulipan-art som opprinnelig kommer fra Afghanistan. Navngitt for første gang i 2008. Ettertraktet for sitt gulrøde uttrykk, og har fått en høyere pris grunnet at den er vanskelig å få tak i. Spesielle tulipaner.

20 kroner per løk

Allium atropurpureum

Veldig fin allium. Har en sterk og flott lillafarge som gjør seg i hagen. Blir relativt høy - opp til 60 centimeter - og gjør seg blant annet godt i samplanting i et storstaudebed.

6 kroner per løk

Allium unifolium

Mindre, men dekorativ løk som opprinnelig kommer fra California. Lys lilla på farge. Kan variere fra 30-50 centimeter i høyde. 

5 kroner per løk

Camassia leichtinii "Blue Danube"

Det er ikke mange stauder som har et særpreg som dette. Denne robuste løken som opprinnelig kommer fra Nord-Amerika kommer i en relativt lys blåtone. 60-75 centimeter høy.
12 kroner per løk

Camassia leichtinii "Sacajawea"

En spesiell og høyreist variant av planten med sverdformede blader og hvite kronblader. Kan bli enda høyere enn sine hybrid-kollegaer og kan nå høyder opp mot en meter. Hybriden er visstnok oppkalt etter en indianerdronning.

25 kroner per løk

Erythronium "Pagoda"

Dette er en flott gul hundetannshybrid som regnes for å være av det lettdyrkede slaget. De kan bli opptil 30 centimeter høye og har et flott bladverk. Har sitt navn fra knollenes spesielle form.

15 kroner per løk

Erythronium revolutum "White Beauty"

Dette er en mer kompakt og litt lavere hvit hundetannshybrid som er en såkalt "sikleplante" i manges øyne. Trives i sol til halvskygge, og ønsker en godt drenert jord. Kan bli alt fra 10-50 centimeter høy.

20 kroner per løk


Fritillaria meleagris

Dette er en av vårens vakrere planter. Ruteliljen - som den heter på norsk - er den vanligste fritillariaen innenfor landets grenser. Likevel er den et "must" i enhver hage. Egg-aktige hvite og lilla blomster på opptil 30 centimeter høye stengler.

3 kroner per løk

Fritillaria raddeana

Fra den vanligste til en relativt sjelden fritillaria. Fritillaria raddeana er en spennende løk som har en opprettet stengel som tåler frost relativt godt. Liker svakt kalket og humusrik jord og bør stå i full sol. Vanskelig å finne for salg. Koster over 170 kroner andre steder.

90 kroner per løk                    

Nectaroscordum siculum

Spesiell løk som også går under navnet Allium bulgaricum. Veldig flott løk som gjør seg godt med sine hengende blomster. Kan variere i høyde, men i beste fall kan denne veksten nå 120 centimeter. 

7 kroner per løk

Lilium martagnon

Disse krøll-liljene er helt spesielle. Her snakker man om en liljeart som er nødt til å plantes på høsten for å blomstre på sen vår og tidlig sommer. Dette er den lilla og mest vanlige krølliljen som likevel har en ganske kostbar pris grunnet at den tar lang tid å formere.

70 kroner per løk

Lilium martagnon album

Jeg er meget godt fornøyd med å ha fått tak i den sjeldne hvite krølliljen. Den er langt sjeldnere enn den vanlige lilla varianten, og er også tøff å formere. Men en veldig flott sak.

100 kroner per løk


* Bestillinger skjer ved å bestille ved å sende mail til lakriskongen@gmail.com eller privat melding på nettforumet til hagegal.no. Porto kommer i tillegg.

** Bildene som er linket til de ulike bildene er resultat av google-søk, og er ment for å gi et bilde av hvordan løkvekstene kan se ut til våren. Jeg tar derfor ikke ansvar for om bildene avviker fra det faktiske resultatet.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar