onsdag 9. oktober 2013

Den perfekte treenigheten

FOTOGRAF: Marit Friberg tar med seg kameraet ut i hagen hver eneste dag. Resultatet blir fantastiske bilder fra den kreative bergenseren på sin egen blogg, rantenhagen.com. Foto: Viggo Ursfjord

Slik skal hagebilder tas

De siste to årene har Marit Friberg funnet den perfekte måten å konservere hageglede på. 

Marit Friberg
Det 55-åringen fra Bergen da tenker på er oppdagelsen som hun gjorde da hun opprettet blogg og startet å dele sin glede med andre hageinteresserte lesere.
- For to år siden startet et nytt kapittel i min hagevirksomhet. Da jeg først startet opp min egen blogg oppdaget jeg at dette var med på å skape en ny dimensjon. Hagen danner grunnsteinen for alt. Så fungerer foto og blogg som to ulike planeter som kretser rundt, påpeker Friberg.
Å dokumentere årstidene ved hjelp av fotokameraet har blitt en naturlig del av hagevirksomheten for hageentusiasten fra Bergen.
- Kameraet er med meg på hver eneste tur ute. Og det blir alltid tatt en rekke bilder fra hver eneste tur ut. Noe av det mest fascinerende er at man alltid oppdager noe nytt. Ingen turer ut i hagen er lik, mener Friberg.

Utøvende hagegal i voksen alder

Hebe "Ian Young"
Selv om Bergens-kvinnen absolutt kan regnes som en erfaren hageentusiast, er det ikke slik at muligheten alltid har vært til stede for å utøve sin etter hvert oppslukende hobby.
- I en lang periode av mitt voksne liv bodde jeg og min mann i en blokk, hvor det kun var en liten ballkong til å drive med hage i liten skala. Derfor var gleden stor da vi kjøpte oss hus som anslagsvis hadde ett mål med innmark med seg. Den var veldig gjengrodd med et stort innslag av stein og lauvtrær, beretter Friberg.
Samtidig hadde hun fått med seg at det bodde en kar i Harstad som både hadde en solid dose med kunnskap og et variert utvalg av frø.
- Jeg hadde merket meg Magnar Aspaker, og sendte en e-post hvor jeg spurte om han hadde noen frø å avse. Og det hadde Magnar. Opp gjennom årene har man sådd veldig mange porsjoner med fra Harstad som har spirt godt her i Bergen, humrer Friberg. 
Hun har ikke satt opp noen sperrer for hva som får lov å komme innenfor hagegrensen. Men hennes eget favorittområde dreier seg om stauder og løkplanter. 
- Jeg liker veldig godt å så mine egne stauder. Selv om favorittene forandrer seg i takt med hva som til enhver tid blomstrer, er det staudene som er min store interesse, beretter Friberg.

- Får utløp for kreativitet

Deinanthe caerulea
På sin blogg kan hun gjentatte ganger vise fram sine spektakulære bilder. Selv mener hun at det ikke ligger noen bestemt hemmelighet bak bildene.
Swertia kingii
- Jeg er kunstutdannet men er ikke utøvende kunstner. Derfor blir fotoapparatet viktig for meg. Jeg føler at jeg får utløp for kreativitet gjennom å bruke kameraet. Min opplevelse er også at man blir veldig godt kjent med sin egen hage i gjennom kameralinsa, mener Friberg. 
Hun påpeker også at man slett ikke trenger kamerautstyr for flere titalls tusen kroner for å kunne ta de perfekte bildene fra hagen.
- Jeg har fått et lite og nett kamera i gave som jeg klarer meg godt med. Jeg bryr meg heller ikke om de fotomessige innstillingene , og kjører alltid på automatikk. Det eneste som jeg bruker litt tid på er å behandle bildene gjennom et bildebehandlingsprogram på pc-en. Da gjør jeg for så vidt ikke annet enn å forsterke den informasjonen som allerede finnes i bildet, sier Friberg.
To til tre ganger per uke resultetere det i et innlegg på hennes blogg, rantenhagen.com. 
- Jeg har blitt en manisk bruker av bloggen. For meg er blogging om hage en liten lykkepille. Samtidig er hagen på mange måter kortreist lykke for meg. Det fine er at den alltid er tilgjengelig for nye opplevelser, sier Friberg.

Renser hodet

Magnolia loebneri merrill
Andre har også funnet ut at Bergens-kvinnen tar spennende bilder fra sin egen utendørs lekegrind. 
- Jeg har vært med i en del konkurranser hos andre bloggere. Blant annet har Anne Havåg Holter-Hovind sin egen fotokonkurranse. Der havnet jeg på en hederlig andreplass, humrer Friberg
- Hva er det med hagevirksomheten som gjør det verdt å nedlegge mye tid, krefter og penger på denne hobbyen?
- For meg er det spennende å dyrke ulike planter. Daglige turer i hagen er med på å rense hodet. Det er noe helt spesielt å kunne tømme hodet over en crokus eller en aconitum. For meg er hagen ren meditasjon og definisjonen på lykke, sier Friberg.

FAKTA

Navn: Marit Friberg
Alder: 55
Favorittplante: Jeg er aller mest interessert i stauder, men må likevel nevne et tre her. Trollhassel har en fantastisk fargeprakt, og tiltrekker seg også en rekke spennende insekter.
Aktuell: Presenterer fantastiske bilder av sine hageopplevelser på sin egen blogg.

5 kommentarer:

 1. Takk for hyggelig presentasjon Ivar :) Imponerende at du har fått med deg så mye når vi snakker om en Bergenser som du kan putte på en krone og få for en hundrings :) Og som snakker på inn og utpust?!

  SvarSlett
 2. Dette var morsomt å lese. Jeg følger Rantenhagen og koser meg veldig med hvert innlegg i bloggen. De består alltid av fantastiske og annerledes bilder sammen med henrivende tekster.
  Det var spennende å lese om fru Ranten selv og hennes hagehistorie. En virkelig hageinspirerende dame. Morsomt å bli bedre kjent med :)

  SvarSlett
 3. Så gøy å lese om deg her, Marit! :)

  SvarSlett
 4. Et flott innlegg om en flott blogg! Moro å bli litt kjent med mennesket bak bloggen på denne måten.

  SvarSlett
 5. Kjempebra innlegg om Marit og bloggen. Digger bildene hennes.
  Hilsen Gøril

  SvarSlett