søndag 10. november 2013

Nettverksbyggeren fra Evje


VERDENSVANT: Gry Heidi Brandsdal har merket at teknologien har hatt positiv innflytelse på hennes hagevirksomhet. Siden hun fikk sin første pc har hun skaffet seg et stor mengde hagevenner verden over. Foto: Trond Strømstad Gimre

Nettverksskaperen

Da Gry Heidi Brandsdal fikk sin første datamaskin åpnet det seg også nye muligheter på hagefronten. 

Anemonella Thalictroides
Sørlandsjenta fra Evje i Setesdalen oppdaget en helt ny verden av entusiaster da hun i 2003 for første gang tok planteinteressen sin til internettet.
- Det var helt klart med på å gi meg en ny giv som hageeier. Man oppdaget denne nye verdenen av hagevenner som man tidligere ikke hadde redskaper til å kontakte, påpeker Brandsdal.
Denne nye given bidro også til å skape en ny dimensjon over mulighetene som fantes i hagen. Ikke bare fant hun en rekke nye venner som hun utvekslet frø med. Men også en helt nytt kontaktnett som knyttet henne sammen med andre hageglade over hele landet.

- Sender spesiell takk til Harstad

Crocus chrysanthus "Miss Vain"
Den første oppdagelsen av hva som befant seg av frø ute i verden fikk hun først i 1993. Da kom naboen med en slitt blekke fra Sverige. Den kom fra det svenske frøfirmaet Impecta. Gry Heidi var solgt.
- Jeg husker at denne katalogen ble studert opp og ned. Bestillingslister ble laget og delt opp i ulike ordre på under 200 kroner hver, slik at man ikke fikk toll på frøforsendelsen. I mange år
Anemone nemorosa "Stamningberg"
Etter hvert har det blitt mange konvolutter med frø som har havnet i postkassen. Likevel fikk hun øynene opp  for hageforumet Hagegal tilbake i 2003. Der fant hun en harstadværing som har betydd spesielt mye for utviklingen av Brandsdals staudeinteresse.
- Det gikk ikke lange tida før jeg oppdaget frølistene til Magnar Aspaker. Han hadde alle mulige frø. Selv om hans liste var spekket av ulike sorter som man aldri har sett maken til, tok han bare 50 øre per frøpose. Da hadde også jeg råd til å prøve ut nye og spennende sorter som jeg aldri hadde vært borti før. Det var en viktig faktor som bidro til å gi min hagevirksomhet et stort løft, mener Brandsdal. 
For 43-åringen har det å så en rekke ulike typer av det som stort sett er staudefrø blitt ett av hageårets store høydepunkter.
 - Jeg sår et sted mellom 200 og 400 ulike staudetyper i løpet av vinteren. Selv er jeg raskt ute med å slå på plantelysene i kjelleren etter at hagen er ryddet for sesongen. Mange snakker om at det er kjærkomment med en hagepause etter utendørssesongen. Det trengs ikke her. For meg er hage en helårsgreie, sier Brandsdal. 

Eksplosjon på Facebook

Pulsatilla vulgaris alba
Da Facebook plutselig gjorde det lettvint å kommunisere med hele verden på slutten av forrige tiår, sørget Brandsdal for å benytte den nye og revolusjonerende nettsiden til å knytte nye kontakter over hele verden. 
- Med jevne mellomrom kommer det ulike epoker inn i hageverdenen som er med på å løfte hagevirksomheten opp til nye høyder. Innføringen i Facebook var definitivt nøkkelen til en ny æra. Nå kom man i kontakt med mennesker over hele verden i løpet av et lite tastetrykk. Nettverket mitt av hagefolk rundt omkring i verden har vokst til å bli stort. Det går noen konvolutter med frø over landegrensene, sier Brandsdal.
Sammen med samboer Trond Strømstad Gimre har hun også startet en gruppe som hadde til hensikt å være en møteplass for hagefrelste. Siden oppstarten tilbake i mars 2011 har dette blitt den hagegruppa i Norge som folk virkelig har strømmet til.
- "Hageglade på Facebook" ble opprettet fordi vi ønsket å skape et fellesskap på Facebook for alle som har et snev av hageinteresse. Oppslutningen har tatt helt av. Folk strømmer til for å spre sin del av hagegleden, sier Brandsdal om den mest populære av hennes og samboerens fem grupper som er vinklet inn mot hage.

- Ligger i genene

Om noen fortsatt er i tvil - Gry Heidi er på ingen måte første generasjon i familien som sverger til hagedrift som altoppslukende hobby.
Soldanella alpina
- Mye av dette ligger i genene. Både foreldre, besteforeldre og oldeforeldre har vært involvert i en eller annen form for planteinteresse. Så det var nok liten tvil om at dette også var noe som jeg skulle drive med. Det har det vært siden jeg flyttet i eget hus med to mål hage. Hageinteressen ligger i genene, sier Brandsdal. 
Hun legger heller ikke skjul på at det er flere som skal ha æren for at hagen har blitt et skue som man ikke akkurat ser over ethvert hagegjerde. 
- Min samboer Trond har kjørt hundrevis av trillebårlass med rusk og rask, og spadd tonnevis med jord, for at denne hagen skulle bli som den har blitt. Mens jeg har shoppet, sådd og plantet. Men mye av grunnarbeidet er det han som har gjort.
- Hvorfor er hagevirksomhet en viktig del av livet ditt?
- Det dreier seg om at dette gir en drivkraft og en glede i livet. For meg som i stor grad driver med stauder handler det også litt om samling. I tillegg ligger det en fascinasjon i det hele. Det at planter som vokser vilt i Pakistan, i Sør-Amerika eller et annet sted i verden og likevel få det til å trives på våre breddegrader, sier Brandsdal.

FAKTA

Navn: Gry Heidi Brandsdal
Alder: 43
Favorittplante: Må ha med fire: Anemone nemorosa flore pleno, Iris sino-ornata "Ray Elliott", Iris graminea og de ulike variantene som finnes av Pulsatilla.
Aktuell: Staudeentusiast som driver Norges største Facebook-gruppe innenfor hagevirksomhet - kalt "Hageglade på Facebook".3 kommentarer:

 1. En stor takk til Magnar er vi nok mange som vil sende! Det var bl. a. takket väre ham at jeg begynte å så stauder også.
  Nå skal jeg lete opp den der gruppa for hageglade på Facebook:-)
  Ha en fin söndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, velkommen skal du være Nora :)

   https://www.facebook.com/groups/hageglade/

   Hilsen Gry Heidi

   Slett
 2. Så roligt att läsa hur ditt trädgårdsintresse har växt till sig... känner så väl igen mig i att internet har haft en enorm betydelse för det. Själv började jag på Allt om Trädgårds forum & var aktiv där i många år, nu är det mest på fb jag får nya trädgårdskontakter, bl a dig! :) Ha en härlig söndag, kram lydia

  SvarSlett