lørdag 30. mars 2013

Sjefen i Oslos oase


SJEF: Axel Dalberg Poulsen er øverste leder for den botaniske hagen i Oslo. Her med frukten fra en tropisk ingefær.

- Det var som å komme hjem

Axel Dalberg Poulsen har lagt verden for sine føtter og opparbeidet seg stor respekt som botaniker. Men da 52-åringen for to år siden fikk muligheten til å tiltre som sjef for botanisk hage i Oslo, var det akkurat som å komme hjem.

Primula elatior
52-åringen fra Danmark har en lang arbeidskarriere bak seg. Botanikeren har jobbet på flere kontinenter og har gjennom årenes løp kommet med en rekke publikasjoner basert på flora fra flere ulike verdensdeler.
- Jeg har jobbet i botaniske hager på Borneo, i Malaysia i Holland og i Skottland. Men da denne jobben ble ledig var det veldig spesielt for meg å få den. Jeg har hatt nær slekt bosatt på Nordstrand. Samtidig kunne jeg for første gang bruke mitt eget morsmål. Det var en klar fordel, sier Dalberg Poulsen.



15 hektar og 17 ansatte

Da den anerkjente danske botanikeren takket ja til sjefsstillingen ved den botaniske hagen i Oslo for to år siden, sørget han samtidig for å ta over et stort ansvarsområde. Nå var Dalberg Poulsen sjefen for en hage på 15 hektar, hvor i alt 8.600 arter skal pleies. Det hadde han en stab som til sammen teller 17 personer til å ta vare på.
- Vi er 11 faste gartnere, tre overgartnere, en botaniker og en verkstedmester og meg selv. Samtidig har vi mange store områder å rekke over før sesongen er i gang, påpeker sjefen for Norges største levende vitenskapelige samling.
Oasen på Tøyen - som er en del av naturhistorisk museum - kan for mange virke til å være en godt bevart hemmelighet. Men slik er det ikke. Det kom fram når museet fikk satt opp et telleverk som registrerte strømmen av skuelystne i løpet av ett år.
- Da tallene kom for en dag var selv de ansatte overrasket. Tallenes tale viste at det var mer enn 600.000 mennesker innenfor våre porter i løpet av ett år, påpeker Dalberg Poulsen.

- Skal skape debatt

Trollius europaeus som blomstrer i Oldemors hage.
Den botaniske hagen i hovedstaden er delt inn i flere ulike avdelinger.
- Vi nærmer oss mai måned. Da kan også vår flotteste del av hagen vise sin blomsterprakt. Da viser fjellhagen vår seg fra sin flotteste side med side til sammen 1.600 ulike arter. I tillegg har vi også en stor urtehage med krydder- og medisinvekster, en avdeling som vi kaller for "oldemors hage" og en avdeling som favoriserer dufter for blinde og svaksynte. Vi har også to veksthus som inneholder flere arter av tropiske planter, sier Dalberg Poulsen.
Han har samtidig et litt annerledes synspunkt på hva som er viktig i en botanisk hage.
- Det skal selvfølgelig være plass til alle de som synes at alt er nydelig. Min kjepphest er at vi skal fortelle folk det de ikke vet og bidra til opplysning og undervisning. Etter et besøk i vår botaniske hage skal det ha skjedd et påfyll av kunnskap hos folk.  Samtidig skal vi også skape debatt, mener botanikeren.
Neste år er det klart for stor markering i den botaniske hagen i Oslo. Da er det 200 år siden hagen ble grunnlagt. Samtidig fyller også fjellhagen sine 25 år.
- Det skal behørig markeres. Store deler av planene våre vil vi foreløpig ikke røpe. Men en sak som vil gjennomføres er å sette ut et langt større antall benker rundt om i hagen enn tidligere. Blant annet vil en benk  bli formet som en tronstol til ære for Fredrik VI. Han grunnla hagen for 200 år siden, sier Dalberg Poulsen.

På reisefot

Etlingera orbiculata
Nå står påskefeiring for tur for sjefen. Men når hverdagen igjen er tilbake venter en ny og spennende reise på botanikeren.
- Da går turen til Papua Ny-Guinea for å studere ulike tropiske arter av ingefær. Da får man muligheten til å oppsøke ville områder for å se nærmere på fasinerende planter. Det ser jeg virkelig fram til, påpeker botanikeren.
- Du oppgir ingefær som din favorittplante. Hva er årsaken til at du er så fascinert av denne plantefamilien?
- Ingefær er så mye mer enn den knollen man får kjøpt i dagligvarebutikken. Familien består av nydelige planter som samtidig er en spennende utfordring innenfor tropisk botanikk, sier Dalberg Poulsen.


Fakta 
Navn: Axel Dalberg Poulsen
Alder: 52
Favorittplante: Ingefær. 
Aktuell: Er øverste sjef for Norges største botaniske hage som ligger på Tøyen i Oslo.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar