onsdag 20. mars 2013

Liljenes mann i Vestfold

LILJEFOREDLER: Han henter inn store mengder pollen fra ulike deler av verden for å få fram sin helt egne liljehybrider. Drømmen er å selge egenutviklede hybrider til liljeentusiaster verden over.

 Frelst på liljer

Øystein Hermansen har en drøm. Innen få år vil han starte opp en planteskole fylt til randen av liljer. Men det skal ikke skje i Norge.

Liljehybriden "Silk Road" kan bli opp til tre meter høy
 Liljegartneren fra Vestfold er utvilsomt fasinert av liljene. Han har jobbet hardt. Med det nitidige arbeidet har han opparbeidet seg stor kunnskap for å dyrke de helt spesielle staudene. De finnes i i et stort antall arter og hybrider.
- Det hele startet ved at jeg i 2005 kom over noen liljeløker i hyllene på Plantasjen.
Siden den gang har stadig flere liljer vokst fram i hans hage på Andebu i hjertet av Vestfold. Nå rommer den til sammen rundt 2.000 løker.
- Jeg har noen favoritter som jeg prioriterer å samle på. Likevel er dette en sammensatt sak hvor det i stor grad dreier seg om liljenes høyde, farge og utseende, påpeker Hermansen.

Viktig med krysningsgsarbeid

Orienpets"Anastasia"
37-åringen - som til daglig har sitt virke som gartner på hagesenter i Nøtterøy ved Tønsberg - er i besittelse av en rekke ulike rene arter liljer. Likevel dreier hans hovedarbeid seg om å få fram egne krysninger av frø som hentes inn fra hele verden.
- Det er en god del å hente fra frølistene til ulike liljeklubber over hele Europa. Samtidig har jeg etter noen år fått bekjentskaper fra hele verden som jeg utveksler frø med. Mens liljefrøene blir til liljeløk med riktig behandling over to til tre år, utveksler jeg også pollen fra bekjentskapene. Ved å krysse plantene med nytt pollen kan man oppleve å få fram spennende og unike krysninger, påpeker Hermansen.
Han understreker at denne formen for krysningsarbeid har skapt nye dimensjoner for hva som finnes på markedet av liljer.
- Mangfoldet er noe helt annet etter at gartnere har krysset fram nye hybrider. Hadde ikke det skjedd, ville veldig mange av liljene vært hvite eller gulhvite. Eller eksempelvis innenfor asiatiske liljer hadde store mengder vært oransje uten et omfattende krysningsarbeid, mener Hermansen.

Spesialisert på tre typer

En av Øystein Hermansens mange framkryssede liljehybrider
Til tross for at liljegartneren sitter som eier av en rekke ulike arter og hybrider, så er det altså ikke slik at han har kastet seg over alt som er av liljer. Også han har funnet ut at man er nødt til å spesialisere seg. Derfor har han fokus på tre forskjellige grupper av liljer.
- For meg dreier det seg i stor grad om liljer i kategorien asiatiske liljer, trompetliljer eller såkalte orienpets (orientalske krysset med trompeter). Det er bare slik det er for min del. Det er dette jeg fasineres av. De asiatiske liljene har ofte spennende spettede mønster, mens orienpets blir høye og lukter godt. Det samme gjelder trompetene som også har en karakteristisk duft, oppsummerer Hermansen.
Drømmen er et mål et stykke inn i framtida for 37-åringen. Gjennom sitt foredlings- og krysningsarbeid har han fått en samarbeidspartner på andre sida av Atlanteren. Amerikanske John Maeck skal sammen med Hermansen i gang med et foredlingssarbeid. Forhåpentlig skal arbeidet bære frukter et stykke inn i framtida.
- Drømmen er en egen planteskole i USA hvor våre helt egne liljekrysninger skal selges fra. Det vil nok ta tid før vi er helt i posisjon til å gjennomføre drømmene. Men den er helt klart der, påpeker Hermansen.

- Skal ikke ha beina i vann

Liljeflor på Andebu i Vestfold
Et godt tips til alle liljedyrkere er å blande en betydelig andel sand inn i jorda for best mulig resultat.
- De fleste liljene er surjordsplanter. Likevel setter de så store krav til drenering at vannet skal renne tvers i gjennom jordsmonnet. Ingen liker å stå med beina i vann over lengre tid.  For å lykkes med liljedyrking er god drenering en nøkkel for de aller fleste sorter, sier Hermansen.
- Hva er det som driver deg til å bruke tid og ressurser på hagevirksomhet?
- Det er faktisk ganske vanskelig å forklare. For man bruker jo en god del penger på drivhus, jord og oppvarming. Det nærmeste jeg kommer er at dette er en lidenskap for meg som gir meg mye å holde på med, sier Hermansen.


Fakta

Navn: Øystein Aastorp Hermansen
Alder: 37
Favorittplante: Her kunne man ha trukket fram mange. Men tangoliljen "Mistika" stikker seg ut for min del. Det er en flott gul tangolilje.
Aktuell: Er en av Norges mest kunnskapsrike hva liljedyrking angår.

 

2 kommentarer:

  1. Fantastisk flotte Liljer! Skulle gjerne hatt noen i hagen her, men så var det klimaet her nord, da..

    SvarSlett
  2. Takk for det.

    Det burde ikke være vanskelig å dyrke liljer selv langt nord. Forsøk med asiatiske hybrider, de er tidlig i blomst. Herdighet er sjelden et problem med liljer, det er heller andre ting som dårlig drenert jord, våt høst/vinter som gjør at enkelte arter ikke er mulig å overvintre for meg. Det gjør at jeg har en potte av Lilium nepalense i et eget kjøleskap. Det blir nok et par arter til fra høsten av som må overvintres slik. Så herdighet er ikke en faktor som er grunnen til at enkelte liljer går dårlig i nord, da heller sen blomstring. Enkelte liljer blomstrer så sent at de ikke rekker å blomstre før høsten setter inn.

    SvarSlett