tirsdag 12. mars 2013

Eksotisk i Trøndelag

EXOTICA-HAGE: Line Cathrin Ekseth hadde en helt særegen hage i Hommelvik. Nå er hun i ferd med å utvikle en ny stor exotica-hage på hennes nye hjemsted i Malvik.

Intet rom for pingleplanter

Hun opplevde stadig at biler sneglekjørte forbi hennes gamle residens, fordi bilførerne omtrent ble slått i bakken over synet. For hos Line Cathrin Ekseth regjerer de storvokste staudene.

Synet, som også nå også møter hageinteresserte som tropper opp hos 40-åringen, er det få som er forberedt på. For i det siste huset i Malvik kommune - som markerer skillet mellom bebyggelse og store områder med gule kornåkere - har Ekseth sørget for å starte oppføringen av sin egen tropiske oase.
- Hos meg liker jeg det dramatisk. Her er det ikke rom for pingleplanter, humrer den joviale trønderen. 

Inspirert av hage-guru

Gloriosa superba
Hun ser på hagen som sin egen lekeplass for kreative utskeielser. Likevel startet hagegalskapen et stykke lenger inn i Tronheimsfjorden tilbake i 2003.
- Den gangen bodde jeg på Hommelvik. Den spede begynnelsen var at jeg måtte finne et nytt bed til min fylte "Kyss meg over gjerdet" (Rubeckia laciniata). Det var en av min mormors mange stauder som hadde stor personlig verdi for meg. Samtidig begynte jeg så smått å lese engelske hageblader. De viste en helt annen verden enn jeg var vant til. Den kjente engelske hageguruen Christopher Lloyd ble  en stor inspirasjon for meg. Det første steget mot en framtidig exotica-hage ble tatt. 
Men i stedet for å gå til anskaffelse av dyre og eksklusive planter, fant Ekseth sin egen måte å få fram det eksotiske uttrykket på.
- Jeg begynte å blande vanlige planter med en rekke typer eksotiske gress. Samtidig begynte jeg å krydre med planter av tropisk utseende som Canna og Dahlia. Grønnsaksplanter og urter kunne fungere like godt som eksotiske bregner. Klatreplanter og planter som fakkelranke ble kombinert med pipeholt og sommerfugl-blomkarse. I tillegg hjalp det også godt på at man sådde egne sommerblomster som man blandet inn i bedene, erindrer hobbygartneren. 

450 ulike arter

Digitalis purpurea
Da exoticahagen var på sitt absolutte toppunkt i 2006. Da var hennes bosted i Hommelvik fylt opp til randen av spennende sorter med ulikt flor.
- På det meste dreide det vel seg om et sted rundt 450 ulike plantesorter, erindrer Ekseth. 
Blant dem har hun også klart å skape et spennende uttrykk av ulike former for heuchera. Flere av dem har hun også funnet ut har gjort nytten i exoticahagen. 
- Jeg har vel rundt regnet 40 ulike typer av arten i min hage. Det har for så vidt vært knalltøft å opparbeide samlingen. For tilbake i 2003 var det jammen ikke mange arter som gikk an å få tak i innenfor dørene til norske gartnerier, minnes Ekseth. 
Hun fant tidlig ut at det kunne oppstå "vinn-vinn-situasjoner" ved å være en del av nettsamfunnet Hagegal. 
- Gjennom nettsamfunnet kom jeg i kontakt med ulike andre samlere av Heuchera. Dermed fikk man byttet til seg en del ulike sorter. Det har nok gått noen melkekartoger i gjennom postsystemet gjennom tidenes løp. I tillegg har man kastet seg med på noen ulike fellesimporter opp gjennom tidene har det latt seg gjøre å tilegne seg forskjellige plantesorter av den spesielle bladplanten.
- Hva er det som gjør Heuchera-artene til en plante som du må ha i dine bed?
- De skaper et rolig uttrykk, og har en beroligende virkning på bedet. Samtidig tilfører de en kontrast til bedene, og bryter opp alt det grønne. Noen arter har også noen små, men veldig flotte blomster, mener Ekseth.

En vanvittig berikelse

Papaver orientale
Etter at hun fluttet fra Hommelvik til Malvik - og tok med seg hele hagen på flyttelasset - har hun innvilget seg selv en aldri så liten kjøpestopp. 
- Den største exoticahagen hadde jeg nok i Hommelvik. Den nye er fortsatt i sine unge utviklingsår. Men planen enr at den skal bli større, sier Ekseth, dør hun fortsetter:
- Det er viktig for meg å ta vare på det man setter ned. Samtidig er jeg en ganske rastløs hageeier som får fnatt om jeg ser en dårlig samplanting. Uansett må jeg ha ett eller annet lite prosjekt gående konstant. Det vil jeg sikkert ha resten av livet, tror Ekseth. 
- Hva gir det deg å holde på med hagedrift?  
- Det er utrolig berikende. Forskere har også funnet ut at å holde på med hage og å grave i jord. Det frigjør endorfiner som gjør deg rolig og lykkelig. For egen del sitter dette rotfestet i ryggmargen. Dette er noe som jeg omtrent har drevet med siden jeg var en neve stor. Det har en beroligende kraft på meg, påpeker Ekseth.

Fakta:

Navn: Line Cathrin Ekseth
Alder : 40
Favorittplante: Egentlig ganske mange, men Heuchera "Obisidian" er nok den største favoritten.
Aktuell: Har klart å skape en eksotisk hage med et helt spesielt uttrykk i Malvik kommune ved å blande eksotiske arter med vanlige stauder, sommerblomster og matplanter..

3 kommentarer:

  1. De hagen skulle jeg gjerne kjørt forbi...i sneglefart! Høres herlig ut å ha en eksotisk hage som lekeplass.

    SvarSlett
  2. Dette høres ut som et paradis!...skulle gjerne tatt turen via denne hagen:))

    SvarSlett
  3. Heia! Artikkelen ble kjempefin den. Snedig å lese om seg selv slik men artig. :)

    SvarSlett