torsdag 14. februar 2013

Norges mest leste hagebloggerLANDETS MEST LESTE: Anne Havåg Holter-Hovind har bygd opp hagebloggen Moseplassen til å bli Norges desidert mest leste hageblogg. Med minst en daglig oppdatering finner rundt 2.000 lesere daglig veien til hennes blogg

Hagebloggernes overhode

Når Anne Havåg Holter-Hovind skriver blogginnlegg står leserne i kø. Men for kvinnen bak Norges desidert største hageblogg er det minst like viktig å skrive for egen del. 

39-åringen har blogget i fem år nå. Fra å ikke ha noe spesielt forhold til flokken av bloggere som i stadig større grad dukket opp på nettet, har hun bygd opp Norges største møteplass for andelen av befolkningen med grønne fingre. 
- Det var ikke i mine tanker i det hele tatt da Moseplassen ble til tilbake i 2008. Jeg og mannen min hadde flyttet inn i nytt hus. Jeg hadde bestemt meg for å prøve ut bloggingen og var nysgjerrig på hva jeg kunne bruke den til, erindrer Holter-Hovind om oppstarten av bloggen sin nyttårsaften 2008.
Oppmerksomheten fra omgivelsene var underordnet. Egen hageglede sto i sentrum.
- Om folk leste det jeg skrev var egentlig ikke så viktig, sier Holter-Hovind.

Jungeltelegrafen

Brunnera Macrophylla "Looking Glass"
Fra den spede begynnelsen i 2008 har et stadig økende antall blogglesere fått øynene opp for gledene som deles av Holter-Hovind. Det har skjedd uten noen form for markedsføring.
- Jeg startet vel opp bloggen min i ei tid hvor det ikke fantes så mange hageblogger. Så har jungeltelegrafen hjulpet meg. Stadig flere blogglesere har kommet på besøk og oppfylt meningen med Moseplassen, påpeker Holter-Hovind. 
Besøkstallene hittil i 2013 lover veldig godt for 39-åringen fra Oslo. En igangsatt offensiv med fokus på islykter i januar sørget for 87.000 besøkende og 171.000 sidevisninger.
- Det var en eksepsjonell måned. Engasjementet var stort. Tallet for februar er imidlertid mer representativt med en normalmåned. Da står jeg foreløpig registrert med 1.900 brukere daglig, sier bloggeren, før hun fortsetter:
- Jeg er også ganske så bred i stilen, og kan blogge om det aller meste. Men jeg blogger ikke om sykommer, død eller annen fordervelse. Jeg tror eksempelvis aldri at det kommer et innlegg på Moseplassen av typen "Slik blir du kvitt iberiasneglen", understreker Holter-Hovind.

Bygd opp merkevare

Heuchera "Ginger Peach" i begynnelsen av januar.
Moseplassen har åpnet opp en rekke dører for 39-åringen. Hun har figurert på fronten av velkjente Brödrerna Nelsons Frökatalog. Hun blir med jevne mellomrom intervjuet av journalister, og har dukket opp på TV2s "God morgen Norge" ved flere anledninger.
- Jeg hadde aldri trodd at hagebloggen skulle ta en slik vending og føre med seg så mye positivt. Bloggen har utvilsomt vært med på å knytte kontakter med en rekke hagefolk. Det er ingenting som er mer hyggelig enn å få mailer fra folk som har fått små tips, har knekt en kode eller har blitt inspirert til å jobbe i hagen av innlegg i min blogg, sier Holter-Hovind.
Men for henne har virksomheten også en ekstra dimensjon. Bloggen har nemlig også fått en sentral posisjon i hverdagen hennes etter en årelang periode som sykemeldt.
- Tilgang til bloggen og sosiale medier har vært viktig for meg. Når man er borte fra arbeidslivet over en så lang periode er det viktig for meg å føle at man har gjort noe i hverdagen. Å produsere noe konkret som er til nytte for andre i samfunnet er veldig tilfresstillende i min hverdag.

 - Rotfestet i ryggraden

Iris sibirica  "Sparkling Rose"
- Hvordan ser du for deg framtida for Moseplassen?
- Jeg kommer til å fortsette i samme spor, og prøve å forbedre bloggen. Klarer jeg å få enda flere blogglesere til å finne Moseplassen så blir jeg ekstra godt fornøyd.
 - Har du filosofert noe over hvorfor man bruker så mye tid, penger og innsats på hage- og hagerelatert virksomhet?
- Dette er et uhyre vanskelig spørsmål å svare på. Det eneste jeg kan si med sikkerhet er at det ligger rotfestet i meg. Det å se ut i hagen, se på noe som er pent og oppdage forandringen som skjer i hagen gjennom naturens gang er rett og slett fantastisk. Og for meg tilfører blogging om hagens gleder en ekstra dimensjon til min opplevelse, mener Holter-Hovind.


Fakta

Navn: Anne Havåg Holter-Hovind
Alder:  39

Favorittplante: Det varierer nærmest fra dag til dag. Per 14. februar er min favoritt magnolia.
Aktuell: Har gjennom sin hageblogg Moseplassen skapt Norges mest leste hageblogg og leses daglig av rundt 2.000 blogglesere .

2 kommentarer:

  1. Hei, kjekk blogg med viktige personer for oss hageinteresserte. Hadde vært veldig praktisk om du la til et følgerfelt. Da får vi oppdaterte innlegg på bloggene våre. Nå er jeg redd bloggen din går i glemmeboka for mitt vedkommende!

    SvarSlett
  2. Så artig med intervjuer med hagefolk, Ivar! Det var en veldig god ide. Jeg gleder meg til flere, og slutter meg til November-symras kommentar over. jeg vil også anbefale deg å registrere bloggen din på hageblogger.no og hagegalsiden, da vil mange kunne lese intervjuene dine.

    SvarSlett