tirsdag 28. februar 2017

Begrenset plass er ingen hindring

ENTUSIAST: Dan Abelin (46) har en stor interesse for stauder, og har klart å samle en rekke ulike sorter i sin lille rabatt på rundt 20 kvadratmeter. - Det gir meg mye å følge syklusen i planteverdenen gjennom året, sier Abelin. Foto: privat

Entusiast med begrenset bedplass

 - Jeg har klart å stappe mye rart ned i min lille rabatt.

BLÅVEIS: Hepatica transylvanica
Dan Abelin er ikke redd for å karakterisere seg selv som en planteentusiast. Tidlig fikk han interessen for planter i naturen. Men det er ikke så alt for mange år siden at han virkelig fikk smaken på livet som hageentusiast hjemme i den sydsvenske universitetsbyen Lund i Skåne.
- For noen år siden startet den store interessen for staudene for min egen del. Hvordan det egentlig gikk til at plantene - og da spesielt staudene - har fått en stadig større plass i mitt liv, har jeg vel ikke helt oversikt over. Men da barna mine ble stadig større, har jeg fått litt bedre tid, sier den 46-årige hageentusiasten.
Når det kommer til egen hage, så er den plassmessig begrenset. Likevel har Abelin klart å trylle på få kvadratmeter.
- Jeg og min kone kjøpte oss en leilighet, hvor det var et begrenset område med mark som ikke var utnyttet. På den lille flekken hentet jeg inn godkjennelse for å plante for noen år tilbake, og okkuperte så den med mine stauder. Her gikk jeg i gang med å lage min egen lille rabatt. Derfor er dette en bedet kanskje ikke større enn 20 kvadratmeter. Likevel har jeg klart å fylle det opp med mye spennende, sier Abelin og ramser blant annet opp planter som Beesia, Podophyllum, Arisaema, Hepatica og Hosta - for å nevne noen.
- Dessuten elsker jeg jo å lese om de ulike plantesortene. Jeg kan vel trygt omtales som en plantenerd. Og det er faktisk noen stykker av oss, sier Abelin.

Mange vårgleder

SNØKLOKKER: Galanthus nivalis "Galatea"
Da 46-åringen fra Lund blir spurt om hva som er hans favoritter i blomsterbedet, er han raskt ute med
å svare.
- For meg er det galanthus eller snøklokker som står fram som den aller største lidenskapen. Her dreier det seg om en av vårens første blomstrer som kommer opp. Og for meg er disse absolutt spesielle i min rabatt, mener Abelin.
Det siste innkjøpet på fronten for Abelin skjedde da han - som en del av Sällskapet Trädgårdsamatörernas reisefølge - fant en skikkelig godbit under besøket hos det store danske gartneriet Spiren på Sjællands vestkyst.
- I tillegg til juleroser, fant jeg en galanthus-hybrid som var riktig lekker. For hybriden "Godfrey Owen" er spesiell i mine øyne. I motsetning til de vanlige snøklokkene, så har denne hybriden et dobbelt sett med både ytre og indre kronblader. Den er en eksklusiv sak, sier Abelin. Han måtte ut med snaue 400 kroner for den relativt sjeldne løkplanten, sier Abelin.
- Generelt så kan man vel trygt si at vår forening av hagefolk ble kvitt veldig mye penger på denne turen, humrer Abelin.
Han har også fått gleden av å være i gang med hagesesongen.
- Snøklokker og Eranthis har allerede kommet opp av jorda. Vi har hatt en unormalt
mild vinter her nede som gjør sitt til at våren starter tidlig her nede i år, sier Abelin.

Botanisk hagevenn

TULIPANTRE: Nærbilde av Liriodendron tulipifera i den
botaniske hagen i Lund.
Men det er ikke bare i sin egen rabatt som 46-åringen har et spesielt forhold til. Det gjelder også for en annen stolthet i den mellomstore svenske universitetsbyen.
- Jeg jobber i et forlag like ved byens botaniske hage. Ved lunsjtider kjøper jeg suppe og inntar den i vår botaniske hage. Det er en fast tradisjon som jeg gjennomfører 200 dager i året. Byens botaniske hage er akkurat passe stor. Man rekker å spasere i gjennom den på en lunsj. Samtidig er mitt inntrykk at byens innbyggere setter stor pris på sin botaniske hage. Den er naturlig nok ikke like spektakulær som den botaniske hagen i Göteborg. For den holder verdensklasse, mener Abelin, før han utdyper:
- Denne hagen har absolutt sin sjarm. Den har stått her i rundt 150 år, og har blant annet en rekke gamle og staselige trær som er flotte. Blant annet finnes det et spektakulært tulipantre i hagen som er over 100 år gammelt. Så har den også et program som skal lære barn om ulike planter.
Hageentusiasten har også et verv i den botaniske hagens venneforening.
- Jeg var med på å etablere venneforeningen, og ser på det som en viktig støttefunksjon til den botaniske hagen i byen. Etter at foreningen ble startet opp for noen år tilbake, står vi i dag med flere hundre medlemmer. Venneforeninger er etter min mening et viktig tilskudd til de botaniske hagene. Et eksempel på det er at vi nylig har bidratt til innkjøp av nye eiketrær til hagen, sier Abelin.


Fakta
Navn: Dan Abelin
Alder: 46
Favorittplante: Galanthus - alle mulige typer fascinerer meg. 
Aktuell: Svensk hageentusiast som arbeider engasjert i flere ulike foreninger for hageentusiaster.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar