tirsdag 14. februar 2017

Øser av sin kunnskap

HJEMMEBANE: Magnar Aspaker holder sitt første foredrag på flere år i Harstad. Aspaker er en ettertraktet foreleser, og har stor kunnskap om stauder.

Staudeekspert på hjemmebane

- Anemonene kan jeg sikkert snakke om en hel kveld.

FRODIG: Det er mye rart som kommer fram i
Magnar Aspakers hage. Her ved ett av de mange
steinbedene.
Det har blitt onsdag kveld på biblioteket i Harstad. Magnar Aspaker deler villig av sin kunnskapsbank. Denne gangen på hjemmebane. Et tjuetalls lokale tilhørere har funnet veien til biblioteket etter stengetid denne onsdagen. For det er mange som virkelig har tenkt å benytte seg av anledningen til å høre på mannen som har en av landets største plantesamlinger innenfor staudefamilien. For Aspakers kunnskapsbank rundt plantene er omtrent på samme størrelse som hans plantesamling.
- Dette var det første foredraget jeg har holdt i egen by på lang tid. Det har blitt noen år siden sist, sier staudespesialisten som har sitt hjem og sin fantastiske hage i Kila, ei mil utenfor Harstad. 
Et tjuetalls frammøtte har fokuset sitt rettet fram mot prosjektoren, hvor den ene godbiten avløser den andre. 
- Det var artig å endelig være tilbake i Harstad. Og også godt å se at flere fra den yngre garde har fattet interesse for foredraget, sier Aspaker om foredraget i hjembyen.

Ettertraktet

Den velkjente hageeksperten har nemlig nok å gjøre når det kommer til etterspørselen som foredragsholder. 
- Antallet foredrag som avholdes varierer litt fra år til år. Men i snitt ligger det jo på sju-åtte-ni hvert år. Av og til når man eksempelvis har vært på Vestlandet, så har man jo kunnet avholde en liten miniturné med tre-fire foredrag i slengen, forklarer Aspaker. 
I 2016 var det også tid for nybrottsarbeid på foredragsfronten.
- Det var jo første gang at jeg har holdt foredrag for finske hageentusiaster. Det skjedde i Vasa på sommeren. Det ble en hyggelig opplevelse. Her snakker de godt svensk Derfor ble det heller ikke noen merkbare språkproblemer her, beretter Aspaker, og utdyper:
- Det er jo veldig trivelig for meg å dra rundt på disse foredragene. Man møter jo så mange trivelige folk, og knytter også hagekontakter, sier staudeeksperten.

Ivrer for frøsåing

Campanula tridentata i Aspakers hage.
Det er også variabelt hva som er temaet for dagen når Aspaker inntar podiet.
- Noen bestiller temaet på forhånd. Det hender at hagelag eksempelvis ønsker et foredrag om latinske plantenavn eller en bestemt staudefamilie. Men som oftest dreier det seg om en kveld hvor relativt mange stauder innenfor ulike planteslekter blir gjennomgått og vist bilder av, sier Aspaker.
Temamessig er det også ulike aspekter som er viktig for Aspaker å formidle.
- Personlig er det viktig for meg å presentere ulike planter som kanskje ikke er så vanlig. I mine foredrag er det sjeldent at man finner mye som hører hjemme på sortimentslistene til de store gartnerikjedene. Så er det også viktig for meg å peke på muligheten til å så sine egne staudefrø. Det åpner horisontene for å få til mange forskjellige flerårige stauder, mener Aspaker.

Optimist

Han har også opplevd litt rockestjerne-tendenser på noen av hagemøtene han har holdt foredrag på.
- Jeg husker spesielt et foredrag som jeg hadde på Sola for noen år siden. Da var det omtrent kul på veggene i lokalet. Det var også en journalist for å dekke dette hagemøtet. Jeg husker jo at det var såvidt at hun klarte å få plass innenfor døra. Noen måtte også snu i døra, sier Aspaker om møtet som samlet snaut 150 tilhørere.
Og hva angår framtida så er han ganske optimistisk.
- Det har skjedd en endring i massen av tilhørere de siste årene. Tidligere var det stort sett eldre mennesker som kom på møtene. Nå har stadig flere unge tilhørere møtt opp og blitt interesserte i stauder. Det er gledelig, sier Aspaker.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar