søndag 12. mars 2017

Har han Norges mest spennende hage?


SPESIELT: Tony Pedersen har skapt en helt spesiell hage etter at han
flyttet til Fyllingsdalen i år 2000. Nå er hans hage spekket med
eksotiske godbiter. Foto: privat

Eksotisk hagebonanza

- Jeg er jo blant dem som er stor tilhenger av global oppvarming.
Tony Pedersen humrer litt over at den påstått menneskeskapte klimaendringen som man har vært vitne til de seneste årene har sørget for at forholdene for å dyrke eksotiske planter utendørs faktisk har blitt bedre i Fyllingsdalen de seneste årene. 
- At jorda blir varmere er jo et kjempepluss for meg. Jeg kan jo huske de kalde vintrene som vi hadde tilbake i min ungdom, sier 50-åringen. 
For det er på langt nær noen ordinær hage som Pedersen har skapt på sin halvannen mål store eiendom.
- Da jeg og min eks-mann bestemte oss for å kjøpe huset tilbake i år 2000 var det stort sett bare vilniss her. Siden den gangen har det vært veldig mye steinbæring i Fyllingsdalen, sier Pedersen.

Fengslet av Yucca

Yucca filamentosa
Pedersen har alltid hatt interessen for planter. Samtidig har han ikke hatt all verdens plass å utfolde seg på før han kjøpte seg en bolig i Fyllingsdalen.
- Blomsterkassene har alltid vært fulle hos meg. Men jeg hadde ikke muligheten for å utfolde meg før vi kjøpte dette huset. Det var også da interessen for eksotiske planter startet for alvor, sier Pedersen'
En tur i det lokale gartneriet ble det som virkelig startet opp den tropiske interessen for hageentusiasten. 
- Jeg fikk øye på en Yucca som sto i en vanlig utendørs potte. Jeg lurte veldig på hva dette var for noe, og endte opp med å kjøpe planten. Denne planten var spiren til det hele. Den var hva som trigget det hele, sier Pedersen. 
Siden den gangen har det skjedd ting med eiendommen. Det opprinnelige villnisset ble gradvis erstattet med opparbeidede bed og en mengde stein som er båret inn i hagen. I dag er han i besittelse av en jungelhage som foruten en rekke yuccapalmer blant annet inneholder tropiske planter som palmer, kaktuser og sukkulenter.
- Jeg har jo kjøpt planter med plantesertifikater fra eksotiske gartnerier i Tyskland, England og Nederland. Ved en anledning kjørte til og med jeg og min eks-mann varebil ned til Brighton i Sør-England for å fylle den opp med eksotiske planter, sier Pedersen.

Varmeelskende 

Eucomis bicolor.
Han legger ikke skjul på at denne formen for hagearbeid er både krevende og arbeidssom.
- De tropiske plantene liker ikke nedbør og vintervann. Samtidig er de også varmeelskende, og er vant til en varmere sommer enn hva vi opplever. Derfor er det også lurt å gjøre noen ekstratiltak for plantenes del.Noen planter får bli med inn i drivhuset på vinterstid. Sukkulentene mine har fått overbygd tak for unngå mye nedbør, sier Pedersen.
50-åringen understreker også at denne formen for hagedyrking krever mye i forhold til eksempelvis en staudehage.
- Man er nødt til å hele tiden være oppdatert på værmeldinger og temperaturer. Så er det også slik at noe må inn i drivhus mens andre ting krever dekke. Drivhuset mitt på 32 kvadratmeter er stort sett smekkfullt til enhver tid. Dette er snakk om en kontinuerlig jobb hele tida, sier Pedersen.

Til topps i  konkurranse

Parti fra Tony Pedersens hage i Fyllingsdalen
Da Bergens Tidende skulle kåre byens fineste hage i 2015, var Pedersens tropiske oase foreslått som en av kandidatene. Da avstemningen var historie, viste det seg at bergenseren i Fyllingsdalen stakk av med seieren.
- Premien var på 10.000 kroner. Jeg kan love deg at disse pengene fikk fart på seg. Det ble en ekstra handletur på gartneriet, erindrer Pedersen.
- Hvordan tror du at framtida ser ut for deg og din hage?
- Jeg kommer nok til å holde på med denne formen for hage så lenge jeg ellers har helse til det. For dette brenner jeg virkelig for. Dessuten vokser nok en eksotisk hage litt saktere enn hva som er tilfellet med en vanlig norsk hage. Derfor har jeg veldig lyst til å se at palmene mine skal vokse seg større. Dessuten har jeg et motto om at lidenskap ikke kjenner noen begrensninger. Det reflekteres nok på hagen og den tette beplantningen her, sier Pedersen.

Fakta
Navn: Tony Pedersen
Alder: 50
Favorittplante: Ulike Yucca- og kaktusarter er best. Ørkenplanter er fascinerende.
Aktuell: En av Norges fremste hageentusiaster innenfor eksotiske planter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar