mandag 7. november 2016

Værharde forhold er intet hinder!

STAUDESAMLER: Else Dagrun Huru har maktet å skape en imponerende hage på ett mål tomt i Vadsø. Selv i en klassisk H8-sone har hun klart å samle en rekke ulike stauder og alpine planter. Foto:privat

Værharde forhold stopper ikke Else

Man skulle ikke tro at det var mulig å drive fram en variert og spennende hage i Vadsø. Men Else Dagrun Huru har motbevist alle tvilere.

Else Dagrun Huru
For med Barentshavet rett imot var det ikke mange som hadde trodd at det skulle være mulig å få til en flott og fargerik hage på et værhardt sted som Vadsø. Men med stor interesse for stauder - og da spesielt alpine planter - var ikke klimaet noe som Huru tok inn som en begrensende faktor.
- Jeg startet opp med hagen min tilbake på 80-tallet, og ble plutselig veldig hageinteressert. Det var nesten som om det skjedde over natta, erindrer Huru om interessen som åpenbarte seg i det som skulle vise seg å etter hvert bli et levende og aktivt hagemiljø.
For på den tida bugnet det virkelig av hageinteresserte i hagelaget.
- På hagevandringer kunne vi oppleve å ha opptil 40 stykker på besøk. Dette skjedde i ei tid hvor hagelaget i byen var stort og aktivt, sier Huru om oppstarten av sin hageinteresse.

Interessert i det alpine

Paraaquilegia anemonoides
For Huru var det staudene som hadde den største interessen. Og i særdeleshet satte hun pris på planene som regnes for å være alpine plater - såkalte fjellplanter. 
- Jeg har jo ett mål hage fordelt på 14 bed. Men jeg merker nå at den største drivkraften som jeg har er knyttet opp imot de alpine plantene. Når jeg er i hagen dras jeg imot bedet hvor jeg har samlet disse spesielle plantene, sier Huru.
75-åringen har vært ivrig i jakten på stadig nye planter til sin staudesamling. Der har hun vært flink og virkelig lyktes. 
Ramonda myconi
- Når jeg kommer over planter som jeg har lyst på, setter jeg inn en god porsjon med innsats på å få tak i disse. Det har etter hvert ført med seg en solid samling av planter. Min erfaring er jo også at det går veldig bra med de alpine plantene. Veldig mange takler vårt klima på en god måte, Og noen planter tror jeg til og med blir enda flottere her i nord enn andre steder, sier Huru og eksemplifiserer med valmuesøstrene (Meconopsis).
Hun har ikke bare kjøpt ferdige planter når hun har gått på jakt etter hva som kan trives i en av verdens nordligste byer på 70 grader nord.
- Jeg har gått fram på forskjellige måter. Blant annet har jeg klart å få tak i en rekke frø som jeg har alt opp til planter. Når det kommer til frø så er jo mulighetene mang, sier Huru og peker på at en av hennes favorittplanter, Primula sonchifolia, har kommet fram på den måten.
Andre stauder har også stått fram som tiltalende i hennes bed.
- Fotblad (Podophyllum hexandrum) har noen fantastiske blomster når de kommer utpå sommeren. Det samme gjelder også for Glaudidium palmatum. Hos meg står den i dyp, moldrik jord i sol. Og denne sommeren har den framstått som flottere enn noen gang, sier Huru.

Hagedagbok

Primula sonchifolia
Gjennom noen og 30 år har Huru sørget for å bokføre det hun har drevet med av hagesysler.
- Jeg har vært nøye med å føre hagedagbok i årene hvor man har drevet med hage. Hageinteressen tilfører mye til meg. Det er noe med at det å gå ute og holde på gir meg ro i sjela. Har man
bekymringer og engstelser som man ellers plages av, blir de borte når man tar turen i hagen. Så treffer man også en rekke hyggelige folk som man kan snakke hage sammen med. 
Hun er derimot lettere bekymret for hagemiljøet i Vadsø.
- Hagelaget ligger nede nå. Det som skjer i hagesammenheng er på venninnebasis. Samtidig er ikke interessen så stor blant de unge. Derfor er jeg litt bekymret for den lokale framtida, sier Huru om miljøet.


Fakta
Navn: Else Dagrun Huru
Alder: 75
Favorittplante: Pimula sonchifolia står høyt på lista. Det gjelder også ramonda myconi.
Aktuell: Viser med sin ett mål store og fargerike hage at det er mulig å dyrke mange ulike planter i Vadsø helt nord i Norge.


3 kommentarer:

 1. Dette var det veldig inspirerende å lese og se. Anne

  SvarSlett
 2. Kjekt å se at det går an å ha så fin hage så langt nord,
  ha en fin dag, hilsen Ingeborg fra fruhaldshage.blogspot.com

  SvarSlett
 3. Kjøpte en Ramonda Myconia for flere år siden(4) den har vokst men vil ikke blomstre.
  Hvordan vil den ha det. midt i sola eller halvskygge. på forhånd takk
  mvh. Aud Vadla
  bor i ryfylke (rogaland)

  SvarSlett