onsdag 15. april 2015

Blåveisenes danske sjef

BLÅVEIS: Gunhild Poulsen har blitt en av Europas største blåveisforedlere.
I drivhuset hjemme i danske Hurup bugner det over av blåveisblomstring. Foto: privat

Hepaticaenes førstedame

Gunhild Poulsen oppdaget for alvor blåveisen da barna flyttet hjemmefra. Nå er 65-åringen fra Hurup i Danmark blitt en av Europas fremste blåveisforedlere. 

Hepatica nobilis "Aida"
Hepatica japonica "Rapumidori"
Om våren handler veldig mye om de helt spesielle blikkfangstaudene som for mange planteelskere er det største symbolet på at årstida er i anmarsj. Men mens mange kanskje har ei rot av den vanlige blåveisen (Hepatica nobilis), er det et litt annen dimensjon på hva Poulsen har i sitt drivhus som hun deler med ektemannen Thorkild. 
- For 15-20 år siden flyttet barna ut. Da hadde vi vel det som kunne anses som en ganske så alminnelig hage. Men fra da har nok hageinteressen utviklet seg en god del, sier Poulsen, før hun fortsetter å fortelle:
- Jeg har et sted rundt 500 forskjellige hybrider av den japanske varianten (Hepatica japonica) og 200-250 ulike nobilis-varianter, forklarer Poulsen. 
I tillegg til disse to klare hovedartene i sitt arbeid med Hepatica har hun også eksemplarer av andre arter som Hepatica transylvanica og Hepatica henryii.
- Men disse artene er ikke like interessante for meg som de to tidligere nevnte hovedartene. Det av den enkle grunn at deres avkom blir sterile. Da er de ikke så egnet for krysningsarbeid, forklarer Poulsen.

Japansk mentor

Krysning mellom Hepatica nobilis
og Hepatica japonica.
Hun vil ikke framheve japonica eller nobilis-variantene i planteslekta som sin favoritt. Men japonica-varianten er likevel den av de to som er lettest å bedrive krysningsarbeid med. Det grunnet stor
variasjon av hybrider innenfor arten. I tillegg har hun også fått mye hjelp og støtte med sitt arbeid fra Japan.. 
- Jeg har hatt en japansk læremester som har hjulpet meg med hvordan man får fram fylte blomster. Dette har japanerne lang erfaring med. Gjennom 200 år har de hatt denne tradisjonen. Det har resultert i at det finnes titusenvis av fylte varianter av den japanske arten, sier Poulsen.
Hun og hennes ektemann har blant annet tatt turen til Japan for å besøke sin mentor. Det skjedde i 2009.
- Han skal ha en god porsjon av æren for at jeg kom i gang med krysningsarbeidet innenfor Hepatica. Herfra har jeg fått mye kunnskap med på veien og fått en oppskrift på hvordan man går fram. Hjelpen herfra har vært av stor betydning for meg, sier den danske hepatica-dyrkeren.
I og med at Poulsen jobber hardt med å formere fram nye og unike blåveis-krysninger går mye av tida på vårparten med til arbeidet.
- Personlig står nok japonica-arten meg nærmest. Men det er samtidig mer sårbar for kulde enn den fullt ut hardføre nobilis-varianten. Men om man bor sør i Norge eller Sverige, skal også japonica-arten klare vinteren her, sier Poulsen.

- Stigende interesse

Hepatica japonica "Momohamabi"
I midten av april måned er mange av blåveisene på slutten av sin blomstringstid i Hurup. Nå er hun i god gang med å binde poser på hver plante slik at frøene kan legges ut på hennes egen hjemmeside. Det skjer etter planen i midten av mai.
- Noen planter selges eller byttes bort mot andre hepatica-varianter eller stauder. I midten av mai har blåveisene produsert sine frø. Da legger jeg frøene ut for salg på mine nettsider.
- Hvordan opplever du interessen for Hepatica i Europa for øyeblikket?
- Jeg er positiv til den og synes at interessen virker stigende. På vårparten i fjor kom det 39 forespørsler vedrørende kjøp av frø. Stadig flere ønsker å prøve ut ulike former for blåveis i sin hage, mener Poulsen.
Hun minner også om at blåveisfrø skal behandles litt annerledes enn mange andre staudefrø.
- Med de fleste andre stauder sår man frø på høstparten. Blåveisfrø er på sin side ferskvare. De skal stort sett såes med en gang de ankommer på våren. Det er da ingen fare for spiring, siden alle blåveisfrø trenger stratifisering (kuldebehandling) for å spire. De vil da spire i året etter såing, men vil nok likevel trenge ytterligere to sesonger til før planten framstår som ferdig utvokst, forklarer Poulsen.

Spesielt forhold

Hepatica nobilis "Andersens Dream"
For 65-åringen er det en hybrid som hun har et spesielt forhold til.
- Hepatica nobilis "Andersens Dream" er den hepaticaformen som har betydd mest for meg opp gjennom tidene. Dette var på mange måter denne planten som startet det hele for min del. Den har vært opphavet til en rekke krysninger for meg og har en stor personlig verdi for meg, sier Poulsen.
Nå skal det også sies at hagelivet ikke utelukkende dreier seg om hepatica for dansken og hennes mann.
- Vi har også en rekke andre planter på våre 1.100 kvadratmeter med hage. Den er ganske full gjennom 20 år med hageinteresse, sier Poulsen.
- Hva betyr hageinteressen for deg?
- Mye. Den bidrar til mye glede. På vårparten og sommeren prøver vi å bruke så mye tid som mulig i hagen. Og så lenge man har helse til å holde på i hagen, så kommer vi nok også til å dyrke hageinteressen videre, sier Poulsen.

Fakta

Navn: Gunhild Poulsen
Alder: 65.
Favorittplante: Hepatica nobilis "Andersens Dream".
Aktuell: Er en av Europas fremste foredlere av Hepatica. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar