onsdag 11. mars 2015

Gerben har godt tak på plantene


PLANTESKOLE: Gerben Tjeerdsma er en plantekjenner med en bredt interessefelt for ulike planter. En mannsalder med planter som jobb og hobby har ført til at hollenderen har ervervet seg en stor kunnskapsbase. 

Den planteelskende hollender

Få sitter med så mye kunnskap om ulike planter som hollenderen Gerben Tjeerdsma.

Tulipa systola
Store deler av sitt 49-årige liv har nemlig dreid seg om planter for hollenderen som allerede i ungdomsårene startet på det som har vist seg å være livslang lidenskap for eksperten med stor E. 
- Det første møtet med organisert hagevirksomhet for min del var da jeg startet å jobbe i et gartneri som 13-åring. Gjennom jobben her lærte jeg meg grunnkunnskapen innenfor hagedrift. Og her besto mye av arbeidet av å rense ugress, erindrer Tjeerdsma om ungdomstida tilbake i hjemlandet. 
Men planteinteressen skulle etter hvert ta han til Norge. Her brukte Tjeerdsma 20 uker på å praktisere bondeyrket på Vestlandet.
- Det meste av ledig tid brukte jeg derimot i blomsterengene på Hardangervidda og i området rundt Agatunet. Da kategoriserte jeg engplanter på fritida, sier Tjeerdsma.
Ett år senere - da hollenderen var 21 år - gikk turen videre i Norge. Da satte han kursen for Fosen folkehøgskole sammen med en kompis.
- Jeg har alltid likt å bo i Skandinavia, og hadde nok allerede da begynt å få drømmer om en egen planteskole. Men da jeg ble forelsket i ei svensk jente på skolen ble det til slutt klart at framtida skulle fortsette over landegrensene, sier Tjeerdsma.

18 år i botanisk hage

Da han kom til Sverige i 1990 fikk hollenderen innpass i botanisk hage i Göteborg. Her startet han  å jobbe med den svenske hagemesteren Henrik Zetterlund. Fra starten av ble svensken en nær kollega og viktig pådriver for den da nyansatte hageentusiasten. 
Viola coronifera
- Han har jo hatt stor betydning for meg og mitt virke i den botaniske hagen. Han var sjef for den alpine avdelingen da jeg startet opp her. Derfor har han kommet med mye lærdom om hvordan man behandler alpine planter. Han oppmuntret meg til å skaffe meg stadig mer kunnskap gjennom å lese nye bøker og å holde foredrag, sier Tjeerdsma. 
Gjennom sine 18 år i den botaniske hagen jobbet hollenderen seg opp fra å være hagearbeider til å bli en av sjefene for den framstående botaniske hagen. 
- Det endte opp med at jeg hadde det praktiske ansvaret. Gjennom årene har det vært veldig mye læring å hente gjennom arbeidet i hagen. Man har også fått muligheten til å reise rundt omkring i verden for å studere ulike typer planter i deres naturlige flora. Det har blant annet ført meg på studiereiser til land som Tyrkia, Iran og Irak, sier Tjeerdsma, og tar en pause før han fortsetter fortellingen:
- Men det kom til et punkt hvor man hadde gjort det meste. Men i 2008 dukket det opp en ny mulighet. Jeg kom til et punkt hvor jeg tenkte at om jeg skulle gjøre noe nytt, så måtte det skje nå, sier han. 

Veien til planteskolen

Iris reticulata "Coffee Brown"
Da kom jobbtilbudet fra det Göteborg-lokaliserte vitensenteret Universeum. Jobbtilbudet de kom med representerte noe helt annet enn hva Tjeerdsma tidligere hadde jobbet med. 
- Det var en ny utfordring som representerte et nytt og spennende arbeidsområde for meg. Her har jeg ansvaret om alt fra tropiske planter fra ulike biotoper som strekker seg fra fjellstrøk helt ned til Östersjøens kyst, påpeker Tjeerdsma.
I 2010 fikk han også muligheten til å sette drømmen som han hadde båret på i hele sitt voksne liv. Da dukket muligheten opp for å realisere drømmen om å etablere sin egen planteskole. 
- Jeg fikk tilbud om å flytte inn i den gamle villaen på Råda Säteri i Mölnlycke. Her fikk jeg også min egen plass i parken hvor jeg kunne etablere min egen planteskole, forklarer Tjeerdsma om planteskolen Gerbianska Trädgården. Den ble innviet i 2012.
Og kartoteket som Tjeerdsma har over egne vekster er mildt sagt rikholdig.
- Jeg tror at vi til sjuende og sist har rundt 1.000 ulike plantearter og hybrider, sier hagemesteren i Sørvest-Sverige.

Lys framtid

For 49-åringen - som når jobber med egen planteskole, har en prosentstilling på Universeum og i tillegg anlegger hager som hagedesigner - kan nå se lyst på framtida. 
- Det ser lovende ut. Nå har jeg fått en heltidsansatt i hagen som gjør det mulig å faktisk kunne reise litt på hageturer samtidig som plantene hjemme blir vannet, humrer hollenderen.
- Hva er det som utgjør din drivkraft innenfor yrket?
- Jeg synes at det er fascinerende å kunne jobbe med et område hvor man må ta hensyn til naturens syklus. Et liv uten hage- og hagedrift er fullstendig utenkelig for meg.


Fakta
Navn: Gerben Tjeerdsma
Alder: 49
Favorittplante: Det varierer med årstidene, men akkurat nå er det Iris reticulata "Coffee Brown".
Aktuell: Er en av Skandinavia mest kunnskapsrike mennesker innenfor et bredt interessefelt for flora. Har realisert sin egen planteskole.


2 kommentarer:

  1. Trenger du et lån for å finansiere prosjektet ditt eller utvide virksomheten din?
    Vi er investorer som gir ut lån på 1,9% rente, hvis interessert vennligst send oss din prosjektplan via e-post til: alas_loanfirm@outlook.com eller whatsapp-+1 (859-594-2902)

    SvarSlett
  2. Jeg vil anbefale Le_ meridian-finansieringstjenester til enhver som har behov for økonomisk hjelp, og de vil holde deg oppdatert på høye kataloger for ytterligere behov. Nok en gang vil jeg rose deg selv og dine ansatte for ekstraordinær service og kundeservice, da dette er en stor ressurs for ditt selskap og en hyggelig opplevelse for kunder som meg selv. Ønsker deg lykke til for fremtiden.Le meridianfinansieringstjeneste er den beste måten å få et enkelt lån, her er det e-post..lfdsloans@lemeridianfds.com Eller snakk med Mr Benjamin On WhatsApp Via_ + 1-989-394-3740 Takk Du for at du hjelper meg med lån igjen i mitt hjerte, jeg er evig takknemlig.

    SvarSlett