torsdag 19. februar 2015

Jegeren fra Skogbygda


RASBED: Geir Moen har fått til mange spennende alpine planter på sin eiendom i Skogbygda. Her fra rasbedet, hvor planter gror i grus og sprengstein. Foto: Privat

 Plantejegeren

Når Geir Moen oppdager nye alpine sjeldenheter, reiser han om så verden rundt for å få tak i frø. Slikt blir det stor plantesamling av.

Geir Moen
Mannen som fant sin perle av et bosted i Skogbygda - nærmere bestemt i Nes i Akershus - har hatt fire mål med boltreplass til å anlegge sin hage. Det har blitt en hage som man sjelden har sett maken til innenfor landegrensene. Fjellplantene kryr det rett og slett av i en hage hvor en stor del av jorda er tilsatt grus og sand og 30 tonn med sprengstein..
- Jeg hadde vel ei opptelling en gang for en stund tilbake. Da kom jeg vel til et sted mellom 2.500 og 3.000 ulike arter av fjellplanter, sier 49-åringen om sin egen boltreplass.
Slikt blir det også stor interesse av.
- Jeg har jo også hatt besøk av utsendte fra botaniske hager som eksempelvis Göteborg og Oslo, sier 49-åringen som fikk sin første plante som 6-åring og brukte lønna fra sommerjobben til å gjøre gutterommet om til en eksotisk jungel i tenårene.
- Prosessen er drivkraften

Callianthemum kernerianum
Moen er utdannet som gartner og hagedesigner. Likevel sier han også på mange måter at det ikke nødvendigvis er den første- og innlysende årsaken som motiverer han til å stadig være på hugget etter nye tilskudd til staudesamlinga i Skogbygda.
- Jeg er ikke noen typisk hagemann. Da tror jeg heller at plantejeger er en bedre beskrivelse, sier Moen.
49-åringen er nemlig en hai etter nye utfordringer når det kommer til floraens verden. 
- Jeg finner til stadighet nye stauder å jakte på. Gjerne noe som andre sliter med å få til. Jo større utfordring, jo større er også lysten til å jakte ned frø av arten og få den til innenfor egne tomtegrenser, sier Moen. 
Med sin plantebase og kunnskap er han en del av et betydelig nettverk av plantesamlere som prøver seg på frø fra hele verden. 
- Det har på mange måter blitt lettere nå. Med internettet generelt, og sosiale medier spesielt, har det blitt relativt enkelt å spore opp frø fra hele verden. Det å få fram planter som de færreste ikke makter er en klar drivkraft, og bidrar også til mestringsfølelse. Prosessen fram til man ser planten i blomst er hva som trigger meg. Når jeg faktisk har sett planten i blomst en gang, kjenner jeg ofte på at jeg kan miste litt interessen. Da er det nye mulige trofeer som heller får min oppmerksomhet, sier Moen.

Billig å reise

Primula palmata
Og trofeer har det blitt nok av i samlingen til Moen. Planter som blir ansett som "umulige" eller en stor utfordring å få fram, har gjentatte ganger kommet opp med både blader og blomster i Skogbygda. 
- Jeg har fått til ørkenirisen Iris paradoxa, Androsace helvetica og Paraaqilegia anemonoides, for å nevne noen. Det er alltid en tilfredsstillelse. Det som ofte gjør susen er å studere plantene i sitt naturlige miljø for så å prøve å etter beste evne kopiere forholdene hjemme, sier Moen.
Og å ta turen rundt om i verden er heller ikke et så stort problem lenger. 
- Lavprisselskapenes inntog blant bredden av flyselskap har gjort det meget overkommelig å se blomster rundt om i verden. Sist vår var jeg eksempelvis i Karpatene. Det kom på 440 kroner tur-retur. Med disse billige flybillettene er det langt lettere å få inntrykket av hvordan disse vekstforholdene kan kopieres og omsettes til norske forhold.Paraaquilegia microphylla

Sikleplante nummer en

Han legger heller ikke skjul på at det akkurat nå også finnes en plante som han gjerne vil ha tak i. 
- Nå er det Primula kingii det handler om. Den vokser naturlig på et begrenset område i Bhutan, et land som har ganske strenge regler for innreise. Selv har jeg kun sett denne arten i blomst ved ett tidligere tilfelle hos en felles venn i Skottland. Nå står denne på toppen av trofé-lista, sier Moen.

FAKTA
Navn: Geir Moen
Alder: 49
Favorittplante: Akkurat nå er det Primula kingii.
Aktuell: Fjellplante-entusiast som har ervervet en samling på mellom 2.500-3.000 ulike arter på tomta hjemme i Skogbygda.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar