torsdag 21. november 2013

Maria fant drømmehagen i Horten


DRØMMEHAGE: Maria Strøm fant sin drømmetomt ved vannkanten i Horten. På tre år har 51-åringen gjort sin tomt om til en fantastisk hage med spesielle trær, hagedammer og stauder.

Strandhuset hun bare måtte ha

- Meglerne sier det godt. Det handler om beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet.

Maria Strøm
Året er 2010. Oslo-bosatte Maria Strøm kikker på hva som befinner seg av hus til salgs på internettet. Så dukker det plutselig fram en åpenbaring. Huset i Strandveien i Horten. Eller - det vil si - hagen i den lille feriebyen i Vestfold.
- Huset er egentlig så som så.  Men det var tomten som gjorde at jeg bestemte meg for å selge mitt bosted i Oslo og flytte til Horten. Jeg var aldri i tvil, beretter Strøm om øyeblikket da det ble klart at Horten skulle bli hennes nye hjemby.
Den hageglade kvinnen fra Oslo startet omtrent umiddelbart med å utvikle hagen til sin egen.
- Paret som har bodd her før var hageinteressert. Derfor har jeg videreført elementer som stammer fra deres hage. Når jeg nå utvikler hagen, handler det om å dekke til stadig mer av det foversiktlige bildet som man får med seg fra stuevinduet. For det er med på å tvinge meg og mine gjester til å ta turen ned i hagen, sier Strøm.

Begrensninger

Idyll ved hagedammen
For 51-åringen er det nemlig ikke noen selvfølge å til enhver tid gyve løs på alle mulige typer hagearbeid. Siden 2005 har hun nemlig hatt veldig variabelt med energi å gi i sin utvikling av hagen. Etter hvert ble hun diagnostisert med kronisk utmattelsessyndrom - bedre kjent som ME. I motsetning til mange andre har Strøm valgt å være åpen om at energinivået er varierende.
- Dette en sykdom som i en periode var veldig hetset. Men vi er ikke en haug med late mennesker. Derimot er sykdommen veldig begrensende og definerer til enhver tid hvor mye energi man har tilgjengelig. I perioder hvor det står på, kan man også være asosial og oversensitiv for sanseinntrykk som lyd, lys og lukt, forklarer Strøm.
Likevel er hun klar på at hagen har hatt en meget viktig posisjon i hennes liv.
- Her kan man finne på hva som helst over et vidt spekter. På dager der man har mye energi, er det eksempelvis mulig å løfte på tunge steiner. Er det derimot en tøff dag, kan man slå seg til ro med noe så enkelt som å luke. Gleden med å ha denne hagen er enorm for meg, sier Strøm.

Blogger om sykdommen

Acer palmatum Osakazuki med Iris sibirica
ved sin fot. Geranium til venstre og Heuchera
til høyre.
Hennes liv - som i stor grad må tilpasses etter hvordan dagsformen er - har blitt en del av hennes virke på internettet. For når hun gikk hen og kjøpte seg ny bopel,  så skulle også utviklingen dokumenteres.
- Hvordan det er å leve med en sykdom og hvor positivt det er å ha en hage når mye annet ikke fungerer er en del av bloggen min. Den er en måte å dokumentere utviklingen på, og er også hyggelig å se på når det ersom kaldest, og vintervinden blåser tvers i gjennom mitt gamle hus, sier Strøm.
Men når det igjen er høysesong for hageglede, inkluderer også 51-åringens hagevirksomhet turer med fotokameraet i hagen. 
- Det er likevel ett bilde som er en gjenganger i min blogg. Da trenger jeg ikke mer energi enn at jeg reiser meg, går bort til stuevinduet og knipser et bilde av palmesypressen midt i hagen, forteller 51-åringen.
Da kan hun se på en hage som har et meget variert innhold. 
- I min hagevirksomhet så er det jo slik at jeg ønsker en hage som inneholder litt av alt. Men hva stauder angår er jeg glad i frodige bladplanter som hosta, heuchera og pulmonaria. Mens blomstrende stauder ofte gjør seg ferdig i løpet av kort tid, sørger bladplanene for å være dekorative gjennom store deler av sesongen, sier Strøm.

Norges minste skog

Hydrangea paniculata Vanille Fraise foran
Cimicifuga simplex Hillside Beauty.
I løpet av tre år har hagen helt nede ved strandlinja i den lille Vestfold-byen utviklet seg siden hun tok over huset . 
- Den vel ett mål store hagen har ikke rukket å bli overveldende ennå. Men på hver tur i hagen oppdager jeg alltid noe nytt og spennende, mener Strøm.
En av fordelene ved å bo i Horten er at hun har kort vei til det som ifølge henne er blant landets mest spennende gartnerier.
- For meg har trær blitt mer og mer interessant den siste tida. I min hage tror jeg nok at jeg er innehaver av Norges minste skog. Den er 36 kvadratmeter stor, men inneholder rundt 50 ulike tresorter her, påpeker Maria.
Hun har funnet mye av det hun fyller hagen med på lokale gartnerier. Ifølge Strøm holder de et høyt nivå hva nettopp trær og busker.
- Jeg er heldig som bor såpass nær solide gartnerier som tar inn trær og busker fra et bredt spekter. Her finner jeg veldig mye spennende og kan stadig plante nye innkjøp i hagen, beretter Strøm.

FAKTA

Navn: Maria Strøm
Alder: 51
Favorittplante: Det må bli de mange og helt spesielle formene av acer (lønn).
Aktuell: Hageelsker som trosset sykdommen og flyttet til huset med drømmetomta i Horten.

Les mer om Maria i strandhuset her

4 kommentarer:

  1. Så spennende prosjekt,det ser ut til å ha blitt et drømmested og med en fantastisk hage :))))
    Tove :)

    SvarSlett
  2. Jeg har vært der flere ganger, og det er virkelig et paradis av en hage! Moro å lese om hagen til Maria :)

    SvarSlett
  3. En spennende dame i en spennende hage :-) Dette er en hage jeg virkelig har lyst til å besøke!

    SvarSlett
  4. Interessant og spennende å lese om damen bak bloggen! Jeg må bare applaudere henne. Tenk å få til så mye med så vanskelig utgangspunkt. Det forsterker inntrykket jeg har av at haging må være helsebringene og godt for kropp og sjel:)
    Skulle gjerne besøkt denne hagen.

    SvarSlett