mandag 6. mai 2013

Vennenes leder i Bergen

VENNELEDER: Tor Jan Ropeid kan se tilbake på 12 år som leder av Arboretets Venner  knyttet opp til arboretet på Minde utenfor Bergen. 


Leder an horden av venner

Tor Jan Ropeid står først i mengden av rundt 550 hageentusiaster som gjør hva de kan for at arboretet i Bergen skal framstå best mulig.

Trillium grandflorum
Lokalisert på Minde utenfor Bergen har den 69-årige bergenseren og hans gjeng mye å gjøre. Våren kom seint i år, men har nå slått inn for alvor også hos bergenserne. 
- Det har vært en helt spesiell vår i år. Her i Bergen bruker vi jo å ha vår fra i mars med mye regn. Men i år har vi nesten ikke hatt våt nedbør. Derimot har vi hatt barfrost i lang tid. Derfor er vi veldig spente på hvordan det kommer til å prege plantene her i området, sier Ropeid.

Erfaren leder

Trillium chloropetalum
De siste 12 årene har 69-åringen påtatt seg lederposisjonen i en av Norges største venneforeninger knyttet opp mot botaniske hager. Per nå leder han an en bevegelse som med sine 550 medlemmer har betydd mye for driften av den velkjente hagen like utenfor Bergen.
- Dette arboretet er et område som veldig mange setter stor pris på. Det er ikke bare besøkende som er interessert i botanikk. Også friluftsinteresserte mennesker er flittige brukere av arboretet. For meg er det den personlige interessen for planter som utgjør den største drivkraften. Samtidig er det også slik at de statlige bevilgningene ikke alltid strekker til. Da er det viktig å ha venneforeninger som kan ta tak i oppgavene som det ellers blir vanskelig å prioritere, mener Ropeid.
Hagens 5.000 planteslag får også gode levevilkår. Hver mandag i sesongen sørger venneforeningen blant annet for at hagens planter ettersees
- Dugnadsarbeidet dreier seg om alt fra planting og luking til oppføring av parkbenker og innsamling av frø, forklarer Ropeid om virksomheten.

Trillium-tilhenger

Trillium pusillum
Men det er ikke bare hardt støttearbeid som ligger bak det å være del av en venneforening. Betaler man kontingenten, så får man også med seg et par fordeler som fort kan være lukrative for planteinteresserte. 
- Venneforeningen gir ut et årlig tidsskrift, Årringen. I tillegg får medlemmene muligheten til å delta på et årlig plantesalg i slutten av april. Her får medlemmene tak i overskuddsplanter fra arboretet som ikke er mulig å få tak i gartnerier her til lands, sier Ropeid.
Selv er det løkplanter og woodlandplanter som er hans største lidenskap. For øyeblikket koser han seg med blomstringen fra botaniske krokus. Snart venter også årets trilliumblomstring. 
- Årets sesong er merkelig. Hadde våren vært mer normal, så skulle vi ha sett blomstene for lenge siden. Men i denne sammenhengen er vi rett og slett to måneder på etterskudd, understreker Ropeid. 
Han har allerede sikret seg mange ulike varianter av arten. Her står favorittene i kø.
- For meg er den vanligste en av de flotteste. Trillium grandiflorum er kanskje den vanligste, men etter min mening en av de flotteste. I tillegg må jeg trekke fram litt mer ukjente Trillium chloropetalum og Trillium kurabayashi, understreker Ropeid.

- 12 år er nok

Trillium kurabayashi
Han understreker også at han faktisk er inne i sine siste dager som leder av venneforeningen. På årsmøtet i midten av mai har Ropeid tenkt å be om avløsning fra lederrollen.
- 12 år er nok for meg i ledersammenheng. Det er ikke sunt for en organisasjon å ha samme leder i en lengre tidsperiode enn dette. Nå er det på tide at andre slipper til. 
- Hva ser du på som organisasjonens største utfordring i framtida?
- Det som kanskje kjennetegner medlemsmassen er at det dreier seg om en overvekt av eldre mennesker. Vi har bruk for litt foryngelse i rekkene. Men når det er sagt har vi fått mange unge medlemmer inn i rekkene de siste ukene, sier Ropeid.


Fakta

Navn: Tor Jan Ropeid
Alder: 69
Favorittplante: Akkurat nå er det botaniske krokus. Men Trillium grandiflorum er også en av mine favoritter.
Aktuell: Har vært leder for venneforeningen Arboretets venner de siste 12 årene.

1 kommentar:

  1. Så bra at du hyller mennesker som dette! Det er virkelig velfortjent. Håper jeg snart får sett arboretet, for hører bare mye skryt. :) Ha en flott tirsdag.

    SvarSlett