fredag 26. april 2013

Nå spretter det i krukkene!


SKUDD: Tulipa tarda er på full vei til å sprette opp av krukkene. Nå er det mulig å sikre seg eksemplarer av løkplanten. Foto: Ivar Hjelvik

Tid for egenreklame

Glem den kalde, fine tida. Nå er det øyeblikkelig vår. Selv i ofte islagte Harstad har plantene begynt å skjønne skissa med at det faktisk nærmer seg sesong. 

Personlig har jeg ingen sans for at objektive artikler skal blandes med direkte reklametekst. Derfor er jeg raskt ute å påpeke at artikkelen som du nå har begynt å lese overhodet ikke dreier seg om journalistisk arbeid på noe plan. Du som er ute etter nok en artikkel om et tema fra Hage-Norge vil bli skuffet. 

Her var planen at jeg - relativt breialt - skulle fortelle litt om hva som befinner seg i mine egne krukker. I hovedsak er det snakk om mange ulike typer høstløk (som har sitt navn fordi den settes ned om høsten). Her vil man blant annet finne ulike former for tulipaner, allium, camassia og narcisser. Samtidig er det fortsatt litt for tidlig å si nøyaktig hva som kommer opp av krukkene. Det knyttes en viss spenning til hva som faktisk har overlevd og hva Kong Vinter har tatt med seg. 

Foreløpig viser overlevelsesraten seg å være relativt god. Og det er godt å ta med seg i et distrikt med åtte måneder vinter og fire måneder med dårlig skiføre.

I tillegg til løkene er det også snakk om at det vil komme noen stauder fram i mine plantekasser. Staudene har blitt frøsådd i fjorårssesongen og har gjennomlevd vinteren nedgravd i sand. Siden mitt oppholdssted foreløpig ikke er helt frostfritt, er det heller ikke her godt å si hvordan avdelingen for de frøsådde vil bli seende ut i år.

Det som også er en foreløpig plan er å arrangere en helg for plantesalg. Denne helga er satt til å bli 25.-26. mai. Hendelsen skal foreløpig gå av stabelen på uteområdet til Høgholtet barnehage i Medkila. 

Tanken var at den tidlige datoen kunne være en fin oppstartsdag for hagevirksomhet på 69 grader nord. Hovedgrunnen til valget av en relativt tidlig dato er at løkplanter som regel er klar til å vise seg fram på et tidlig tidspunkt i hagesesongen. 

Målet med salg og dag er på ingen måte å bli Onkel Skrue og vagge rundt i byens gater med flosshatt og gamasjer. Men det hadde vært ganske hyggelig om flere oppdaget at forholdene for hagedrift slett ikke er så gal i denne delen av landet. Og om man hadde klart å generere et fnugg av interesse fra flere - og i forlengelsen skape en større interesse for planter og hagevirksomhet - kunne man nesten ha slengt seg bortover gressplenen og jublet i ren Solskjær-stil.

P.S.

Saken er at ganske så mange løker allerede har startet oppskytningen med skudd. Derfor hadde jeg tenkt å gi folket en mulighet til å starte innkjøpene allerede nå ved å føre en liste over hva som er tilgjengelig for salg under her. Det er mulig at jeg må finne en annen måte å gjøre dette på, siden jeg slett ikke er noe teknisk geni og har opplevd problemer med denne typer oppdateringer tidligere. Eventuelle bestillinger sendes på e-post til lakriskongen@gmail.com. Om noen vil utfordre postvesenet, kommer porto i tillegg.

Liste

Tulipa Tarda                                             15 kr/1 stk.       40 kr/4 stk
Allium Hair                                               15 kr/1 stk
Allium Christophii                                     25 kr/1 stk 
Iris Danfordiae                                         10 kr/1 stk        30 kr/4 stk
Tulipa Humulis "Persian Pearl"                                           60kr/4 stk
Ornithogalum Magnum                              30 kr/1 stk
Allium "Globemaster"                                80 kr/1 stk
Tulipa "Little Princess"                                                      50kr/4 stk
Fritillaria Meleagris                                                            50kr/4 stk
Tulipa "Carnavale de Nice"                         30 kr/1 stk
Tulipa "Queen of the Night"                        20 kr/1 stk
Tulipa "Black Parrot"                                  25 kr/1stk

* Dette dreier seg om planter som har brutt jordoverflata. Lista oppdateres etter hvert.
Sist oppdatert: 13.05.
1 kommentar:

  1. Så moro at det spirer så flott hos deg! Her har rådyrene sörget for at lökspirne har minsket i antall de siste dagene:-(
    Lykke til med salget. Dessverre bor jeg for langt unna for å komme den helgen, men jeg synes det var en flott idè!

    SvarSlett