fredag 16. september 2016

Jørn (79) opplevde sjokket

STEIN: Jørn Møller Jensens hage i Silkeborg har et nett av steinpartistier og opphøyde steinbed.
- Jeg vil drive med hage helt til beina ikke bærer meg lenger, sier Møller Jensen. Foto: privat

Dobbeltstraffen

- Vi vil gjerne gå videre nå!

SYRE: Vandaler hadde helt saltsyre over store deler av Møller Jensen og
Skoudals etablerte prakthage.
Jørn Møller Jensen (79) og hans kone Inger Skoudal (72) reiste på ferietur og ante fred og ingen fare da ferieturen kom til en ende. For da han kom hjem til Silkeborg ventet et syn som skulle gjøre ekteparet til nasjonale kjendiser. Mens eiendommen var forlatt hadde uvedkommende tatt seg inn i deres prakthage og skjendet den ved å helle saltsyre over store deler av hagen.
 - Vi skjønte ingenting da synes av den ødelagte hagen åpenbarte seg. Vi var regelrett lamslåtte. Og vi kunne heller ikke forstå hvem som hadde utført dette hærverket, Det føltes som om beina ble slått bort under oss, sier  Møller Jensen om den forferdelige oppdagelsen.
Reaksjonene lot heller ikke vente på seg da nyheten om skjendingen av hagen ble kjent. Sympatiærklæringene strømmet til fra hageentusiaster i innland og utland. Det samme gjorde mediene som troppet opp for å dokumentere ugjerningen. Inkludert to nasjonale tv-kanaler.
- Det har vært en sommer av det spesielle slaget. I stedet for å ha fokus på hagevandringer og  foredrag, har alle ønsket å snakke om hærverket som har rammet oss. Det skjer hvorenn vi beveger oss. Vi har kort og godt fått hele saken langt oppi halsen, sier Jensen om sommeren som ble noe helt annet enn hva han hadde sett for seg.
Hærverket er fortsatt under etterforskning. Hvor høyt saken prioriteres  a

Plenen som ble borte

Jørn Møller Jensen 
Møller Jensen har alltid hatt en sterk interesse for hage. Den stammer helt tilbake til 1980-tallet, hvor han begynte å bygge sin første hage. Da han flyttet til sitt nåværende bosted i Silkeborg, gikk han og hans kone i gang med hage nummer fire. Målet med tomt som han og hans kone hadde til rådighet ble fort forandret. Plenen rundt huset gikk i fra å være dominerende til å bli utrydningstruet.
- Alt av gresstorv og jord ble behørig gravd opp. I stedet ble det kjørt inn mye stein og jord. Opphevde steinbed ble etablert. Det samme ble tilfellet for surjordsbed hvor planter som trivdes i jord med lav pH fant seg til rette, sier Møller Jensen.
Hagen ble også tilført en rekke ulike planter. Selv om målet ble fylt opp, var de også bevisst på at det var flere dimensjoner i hagen som kunne utnyttes.
- Vi har mange typer planter i bedene våre. Alt fra lave bunndekkere til halvhøye busker definerer hagen. Alle høyder er brukt, sier Møller Jensen, og innrømmer samtidig at det begynner å bli trangt om plassen i hagen, mener Møller Jensen.

Estetikk i høysetet

FORMKLIPP: Det er også mange innslag av bonzai i Jørn Møller Jensens hage
 i Silkeborg. - Vi har godt med både stauder og små trær, sier entusiasten.
- Hva er det som gjør det verdt å bruke sin tid på å utvikle sin hage?
- I mitt yrkesaktive liv var jeg håndverksmaler. Med alderen har stadig mer av det kreative og det estetiske blitt overført til hagen. Det er nesten en egen kunstform. For meg og min kones del er vi ute i hagen hver eneste dag når vi er hjemme. Samtidig møter vi så mange trivelige mennesker gjennom hagetreff og plantesalg. Her i landet vil jeg si at miljøet av hageentusiaster er stort, mener den danske 79-åringen.
- Majoriteten av hageinteresserte mennesker er av den eldre garde. Hvor bekymret er du over at det er relativt få yngre hageentusiaster i miljøene.
- Det tenker jeg er en ganske så naturlig sak. Det er noe med å ha tid til slike hobbyer. Barn tar mye tid hos mange unge. Så er det slik at man får litt bedre tid med alderen. Så føler jeg også at hagearbeidet er med på å holde meg i form. Selv har jeg tenkt å holde koken i hagen helt til beina mine ikke klarer å bære meg lenger, sier den danske hageentusiasten. 

FAKTA
Navn: Jørn Møller Jensen
Alder: 79
Favorittplante: Jeg liker dvergplanter veldig godt, og er også glad i hasselurt (asarum).
Aktuell: Hageentusiast som høstet sympati i hele Danmark etter at uvedkommende tok seg inn i hans hage og dynket den med saltsyre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar