tirsdag 26. januar 2016

Står for japanske tradisjoner

FAMILIEBEDRIFT: Hele familien støtter opp om familiebedriften hos det japanske staudegartneriet Yuzawa Engei. Fra venstre: Sachiyo Yuzawa, Kiyoko Yuzawa, Satoru Yuzawa, Hiroshi Yuzawa, Yoshie Yuzawa, og Masaru Yuzawa med familiehunden Tenor. Foto: privat

Fortsetter å utvikle familiestoltheten

Sachiyo Yuzawa er med på å videreføre et familieimperium som sender sine spesielle japanske stauder rundt til kunder over hele verden. 

36-åringen fra Sapporo utenfor Japan har valgt å støtte opp om familiebedriften som ble startet opp av faren Saturo Yuzawa tilbake i 1983. Da var det kun han og moren Kiyoko som løste de daglige oppgavene som fulgte med gartneridriften i Sapporo.
- Det var på mange måter helt naturlig å bidra til kontinuiteten i familiebedriften. Da pappa startet opp gartneriet var dette kun en arbeidsplass for to personer. Nå - 33 år senere - har driften blitt utvidet til å omfatte seks ansatte. Og alle er tilknyttet min familie i form av mine to eldre brødre, min svigerinne og meg, forklarer Sachiyo.

Frøsamler

STAUDER: Det lille staudegartneriet har utviklet seg fra to ansatte i
1983 til seks ansatte i 2016.
Hun har det travelt i jobben på denne tida av året. Nå er det de utenlandske ordrene som årlig strømmer inn til staudegartneriet i den nordjapanske byen på Hokkaido, For mange er byen best kjent  for vinter-OL i 1972 og sin status som vintersportsted. Men byen har mer å by på.
- Dette er tida av året hvor vi ekspederer ordrene som kommer inn fra alle kanter av verden. Det dreier seg om en ganske så stor bunke med ordrer. I år snakker vi i praksis om 225 ordrer fordelt på staudeentusiaster fra 25 land, forklarer 36-åringen.
Men dette er ikke den eneste tida på året hvor det skjer ting i gartneriet for 36-åringen. 
- Jeg har også ansvaret for innsamlingen av alle sorter frø i gartneriet. Det er noe som skjer i gartneriet fra juni til september. Det er en krevende jobb hvor mange typer frø skal høstes i løpet av disse månedene. Tidsmessig bruker jeg et sted i mellom en og tre timer på dette arbeidet i perioden hvor det står på som mest, sier Yuzawa.
Og ifølge Sachiyo er plantekunnskapen i gartneriet noe som blir videreført gjennom generasjoner.
- Min far, Saturu har all kunnskapen når det kommer til å dyrke fram plantene. Likevel er han god til å dele av sin kunnskap hva planter angår. Han er også nøye på at vi ikke skal bite over for mye. Samtidig er det slik at vi ikke prøver oss på for mye. Våre planter trives i vårt lokale miljø, sier Sachiyo om gartneriet som har tre store drivhus fulle av ulike typer stauder. 

- Drømmejobben

JOBB: I vintermånedene er det høysesong for utsending av
stauder til utenlandske kunder.
36-åringens andre viktige ansvarsområde er å fotografere plantene til bruk for å markedsføre det lille gartneriets produkter. Det er nødvendigvis ikke like lett som det høres ut som.
- Det handler om å treffe på plantene på det tidspunktet hvor de viser seg fra sin flotteste side kan absolutt være en utfordring. Dette krever oppmerksomhet gjennom hele sommersesongen, sier Sachiyo.
Selv har datteren i huset funnet seg godt til rette i familiebedriften.
- Det å jobbe i gartneriet er på en måte en drømmejobb. Selv om vi nå har en veldig travel periode av året, føles det bra å ta del i utviklingen av familiebedriften. Vi håper jo også på å nå ut til enda flere kunder i framtida.

Fakta

Navn: Sachiyo Yuzawa
Alder: 36
Favorittplante: Det jeg liker aller best er villblomster med hjemsted i Japan.
Aktuell: Har drømmejobben som en viktig del av familiegartneriet Yuzawa Engei i Sapporo.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar