torsdag 14. januar 2016

Med Rhododendron i søkelyset



RHODODENDRON: Thor Walnum har klart å bevise at man fint kan
dyrke Rhododendron i Nord-Norge. Hans hage inneholder rundt 20 ulike sorter av treet.

Thor tok Rhododendron-utfordringen

Først opparbeidet han seg en prakthage oppfylt av et hundretalls roser. Så skiftet hagemannen Thor Walnum fokus og ble en mann for sine Rhododendron-er.

TO: Rhododendron-hybriden "Cunningham White" i forgrunnen.
Rhododendron cantabience grandiflorum bak.
Walnum, som i 30 år har hatt en helt spesiell hage lokalisert i Varmedalsvika på Grytøy, har siden slutten av 90-tallet huset mange ulike varianter av disse spesielle plantene som kjennetegnes med vintergrønne blader og sin rike blomstring.
- Det var en god prat med hagebok-forfatteren Knut Langeland som førte til at mitt fokus ble dreid mot dette relativt nye bekjentskapet for meg. Før hadde jeg roser innenfor alle typer og varianter. Samlingen var stor innenfor både stilk-, klase-, busk- og klatreroser. Men det begynte å koste mer enn det smakte. For etter hvert ble jeg plaget av sykdommer på mine roser. Etter hvert kom også skadedyr som rosesikader og tok for seg i hagen. Derfor var jeg etter hvert moden for å skifte litt fokus i hagen, sier Walnum.





Utenlandsk inspirasjon

SPESIELL: Rhododendron cantabience grandiflorum
På et tidlig tidspunkt i livet bodde Walnum i utlandet. På kontinentet var det mange parker og hager som inspirerte han da Grytøy-mannen i 1986 bestemte seg for å vende nesen hjemover etter fem år som lærer på Åndalsnes.
- Tilbake på 70-tallet hadde jeg tilholdssted i Hamburg. Her var det lett å bli inspirert. Byen hadde en rekke parker. Det var også et område som danskene var flinke på. Også hva Rhododendron angikk fantes det en rekke prakthager i området med Westerstede i Oldenburg i spissen, sier 67-åringen som nå er pensjonist etter mange år som lærer.
Det begynte som tidligere fortalt med roser for Walnum. Det var også det som preget den halvannet mål store hagen i et drøyt tiår. Så kom Langeland med det forløsende forslaget om å prøve ut Rhododendron.
- Jeg har jo alltid vært glad i å tøye grensene for hva som er mulig innenfor planteverdenen. Da Langeland foreslo Rhododendron-er skjønte jeg at dette var en ny utfordring. For tidligere hadde planteeksperter hevdet at dette treet ikke var hardført nok til å klare seg i Nord-Norge, sier Walnum.



Spesielle forhold

Men det lot ikke Walnum seg stoppe av. Han gikk løs på oppgaven med å introdusere ulike typer Rhododendrn med stor iver.
FLOR: Rhododendron-flor fra mange ulike sorter.
- Jeg har nok et godt mikroklima for å dyrke denne formen for planter. De trives veldig godt i kystklimaet og vil gjerne ha en jord med solid innhold av torv,og som samtidig drenerer godt og har innhold av sandjord. Så skal aldri denne planten tørke ut. Når det kommer til Rhododendron er klimaet i Nord-Norge mer velegnet enn hva som eksempelvis gjelder for indre østlandsområder, forklarer Walnum.
Han startet med å prøve ut de to hybridene "Scarlett Wonder" og "Cunningham White". Da det ble en suksess. Derfra fortsatte Walnum å utvide sine horisonter.
- Jeg har et godt samarbeid med planteskole-eier Kjell Dragland. Herfra har jeg med jevne mellomrom fått tak i nye Rhododendron-varianter. Nå har jeg vel rundt 20 ulike i tallet. De klarer å og med fylle en stor del av hagesesongen med blomstring. Samtidig er de også veldig forskjellig i sitt uttrykk. Noen er lave og krypende. Andre blir fort to til tre meter høye. Men ofte er rhododendron en ruvende plante i omkrets. De tar etter hvert god plass, sier Walnum.





Stadig nye prosjekter

VAKKER: Rhododendron-hybriden "Roseum"
Selv om han etter hvert har inntatt pensjonisttilværelsen, betyr ikke det at det mangler på hageprosjekter for 67-åringen.
- Selv om det er hvitt på taket, er det fortsatt fyr i peisen, humrer Walnum før har utdyper:
- Det er alltid godt å ha noe å jobbe med. Og en hage blir som kjent aldri helt ferdig. Men med relativt store planter i hagen begynner plassen å bli en begrensning. Derfor er et nytt prosjekt å plante rhododendroner i potter som oppbevares innendørs eller under snø i vinter.
- Hvordan ser framtida ut for hagen din?
- Jeg har mange prosjekter og ønsker å finne ut hva som går an her nord. Når man blir eldre så begynner kroppen å begrense hva som kan gjøres. Samtidig oppveies det av at man aldri har hatt bedre tid enn når man er pensjonist. Så vi får se. Men så lenge jeg klarer å ta meg av hagen, er ambisjonen å holde på.



Fakta: 

Navn: Thor Walnum
Alder: 67
Favorittplante: Det går på ulike rhododendroner og nåletrær.
Aktuell: Har en av Nord-Norges største rhododendron-hager.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar