lørdag 3. oktober 2015

Hagetreffet som alle må på

Stormøtet i Hålogaland

STORTREFF: I juni setter hageinteresserte i Hålogaland kursen for Kila. Her har
Magnar og Toril Aspaker åpnet deres spesielle staudehage for alle som vil se. - Vi hagefolk
 kan jo ikke bare sitte i egne hager hele sommeren, sier Aspaker. Her kan han vise fram
den flotte stauden Anemone polyanthes. Foto: Ivar Hjelvik

Dicentera peregrina
var. exima

Det årlige sommermøtet i Magnar og Toril Aspakers hage utgjør sesongens store høydepunkt for hageinteresserte i Hålogaland.

I midten av juni er det høysesong for de staudeinteresserte. Da har det gått en god måned siden de aller tidligste staudene sørget for å markere at årets hagesesong behørig er i gang. Samtidig er ikke sesongen mer moden enn at det fortsatt er en rekke arter som venter på å vise seg fram gjennom sin blomstring.

Og er det noen som har stauder å vise fram, så er det Magnar og Toril Aspaker.10-årsjubileum

Campanula saxifraga
Den andre helga i juni er det nemlig duket for Hålogalandstreff i Kila, ei drøy mil sør for Harstad. Det er ensbetydende med at ekteparet åpner hageporten på vidt gap, og ønsker alle som måtte ønske det velkommen til sin store staudehage. Og å komme inn i hagen som bugner over av vekster fra alle verdenshjørner. Derfor er det også slik at de hageinteresserte i Hålogaland, fra Vesterålen i vest til Narvik i øst - går langt for å rydde denne lørdagen fri. For hagen i seg selv - med flere tusen ulike sorter - er noe som sterkt anbefales å oppleve. 
- Hagetreffene så dagens lys for første gang i 2005. Bakgrunnen for å starte opp dette treffet var å samle hageinteresserte i regionen. Vi kan jo ikke bare sitte hjemme i våre egne hager hele sommeren, sier Magnar lett humrende.
I gjennom Hålogalandstreffets 10-årige historie har oppslutningen vært god. Foruten i 2014, da værgudene vartet opp med plaskregn, har det vært et solid antall besøkende hos Magnar.
Coluria ormeiensis var. nanzhengensis
- Folk har kommet fra Vesterålen, Sør-Troms, Lofoten og Ofoten. Enkelte år har vi også huset deltakere fra Senja, Fauske og Nord-Sverige. Da har mellom 30 og 64 interesserte vært med på å bidra til en hyggelig hagedag, sier staudeeksperten.
Så er det jo heller ikke slik at det nødvendigvis er plantene som står i fokus absolutt hele tida heller da.
- Det blir jo alltid tid til å sette seg ned med litt mat også. Det bruker ikke å mangle på mat. Veldig mange er flinke til å ta med seg medbragte bakverk. Og slikt blir det jo en hyggelig sosial ramme av, sier Aspaker.

Papver nudicaule flore plena

Salg av sjeldenheter

Det er også andre grunner til at hagetreffet til ekteparet er interessant å få med seg. For man har til gode å se den hageentusiasten som aler fram like mange planter som Aspaker. For hver høst og vinter finner frø fra et høyt tresifret antall sorter stauder i hageentusiastens potter. Derfor finner også veldig mange ut at man kan kjøpe en rekke planter - som er så sjeldne at de aldri kommer til å havne i en gartnerikjedes hyller - for det som må anses å være en billig penge.
 - Man sår jo en del frø for å prøve ut hva som kan vokse her nord. Da blir det jo også mange planter til overs. Det hyggelige med å så egne frø er jo at man får fram planter som kan være litt uvanlige, sier Aspaker. Staude-entusiasten har et kontaktnett på området som strekker seg over hele verden.
- Du er 71 år. Hvor lenge tenker dere å holde tradisjonen Hålogalandstreffet gående?
- Jeg har ingen tidsbegrensinger på dette treffet. Så lenge helsa holder, synes jeg det er en trivelig tradisjon at hageinteresserte møtes her på sommeren, sier Aspaker.

5 kommentarer:

 1. Do you need a Loan to finance your project or expand your business ?
  We are investors that give out Loan at 1,9% Interest Rate ,if Interested Kindly send us your project plan Via Email to: alas_loanfirm@outlook.com Or WhatsApp- +1(859-594-2902)

  SvarSlett
 2. BLI EN INVESTOR

  Hei herr og fru i Kristus!!! Gud velsigne deg
  Vi er en kristen organisasjon i samarbeid med andre land i Europa for forbedring og styrking av tjenester for lokalsamfunnene; å gi midler til nyttige formål med solidaritet i 112 land, inkludert landet ditt er en del av dette prosjektet. Programmet er rettet mot sårbare mennesker i alle kategorier, prosjektledere: matingeniører, håndverkere, lærere, skjønnhet og konfektyr - restauranter - hagesenter - dyrebutikk - helsepersonell, entreprenørsjef, MP, oppdrettere, minister , barnevern, kommunestyre osv... Og deles ut til et begrenset antall i år. I samsvar med instruksjonene fra denne organisasjonen i samarbeid med Société Nord-Française.

  Vennligst fyll inn prosjektinformasjonen:
  Substantiv: …………………
  Fornavn: ……………
  Hjemmeadresse til personlig bosted:………
  Fødselsdato og -sted:………………
  By: …………………
  Land : ……………
  Postnummer :…………
  Fasttelefon / mobiltelefon: ………… /………
  Yrke : …………
  Solidaritetsfond av hvor mye:…………… €
  Investeringsprosjekt …………

  For å opprette filen din trenger vi:
  - Ditt identitetskort eller pass eller en gyldig fødselsattest
  – Et lite ID-bilde.

  Fru Kathy Szeliga
  E-post: comiteaidesociale@gmail.com
  Hjertelig

  SvarSlett
 3. Tilbud om lån mellom enkeltpersoner Epost: carolinelina90@gmail.com

  Jeg har kapital som vil bli brukt til å gi individuelle kort- og langsiktige lån fra $5 000 til enhver seriøs person som ønsker dette lånet. 2% rente per år avhengig av lånebeløp fordi jeg som privatperson ikke ønsker å bryte loven om åger. Avhengig av lånebeløpet kan du betale tilbake på 3 år i maksimalt 25 år. det er opp til deg å se de månedlige betalingene.

  * Privat kreditt for utlendinger med oppholdstillatelse L
  * Privat kreditt for grensependlere (G-tillatelse)
  * Privat kreditt for utlendinger med oppholdstillatelse B
  * Privat kreditt avhenger av oppholdstillatelsen din
  * Kreditt til lokale myndigheter,
  * Kreditt for andre juridiske personer under offentlig rett,
  * Kreditt for ideelle privatrettslige organisasjoner,
  * Kreditt for juridiske personer under privatrett som er ansvarlige for forvaltningen av en offentlig tjeneste,
  * Kreditt til samvirkelag av kollektiv interesse.

  Jeg ber kun om en bekreftet håndskrevet erkjennelse av gjeld og også å fremlegge noen dokumenter.

  Du har blitt utestengt fra banken og du er ikke i favør av bankene, eller enda bedre, du har et prosjekt og trenger finansiering, dårlig kreditt eller penger til å betale regningene dine, penger til å investere i selskaper.
  Så hvis du trenger kreditt, ikke nøl med å kontakte meg for mer informasjon om mine vilkår.
  Vennligst kontakt meg direkte på:

  E-post: carolinelina90@gmail.com

  PS: ikke-seriøse mennesker avstår

  SvarSlett
 4. Juridisk administrator

  Hei Mr/Fru,
  Jeg er Iva Birgitte som bor i Europa, i lang tid har jeg levd i en stormfull situasjon, jeg vil få eiendommen min til å oppføre seg. Jeg har en formue i Den franske republikk som jeg ønsker å stille til din disposisjon for å gjøre deg i stand til å utføre arbeid av god vilje. Hvis jeg valgte å sette meg selv på denne kunngjøringssiden, er det fordi jeg vil at det skal gjøres uten frykt på grunn av mine tidligere aktiviteter. Jeg kontakter deg i dag slik at du godtar å fungere som juridisk administrator (begunstiget) og å gjennomføre et handlingsprogram enten en stiftelse eller en NGO for å hjelpe eldre og barn i vanskelige situasjoner.
  Jeg har de offisielle og juridiske dokumentene vedr. For å være ærlig med deg, var det under en liten spasertur i mine tapte øyeblikk på Internett at jeg kom over adressen din. Det var her jeg bestemte meg for å kontakte deg og fortelle deg om prosjektet mitt. Jeg beklager at jeg ikke ble kjent med deg nok før jeg snakket med deg; det er viktig at vi etablerer et tillitsgrunnlag mellom deg og meg for å gjennomføre dette tilbudet. Ønsker du å hjelpe meg i denne saken, svar meg på eposten: birgitteiva@gmail.com
  Motta min oppriktige hilsen.

  SvarSlett
 5. HAKA INVESTORIKS

  Tere härra ja proua Kristuses!!! Jumal õnnistagu sind
  Oleme kristlik organisatsioon koos teiste Euroopa riikidega kogukondade teenuste parandamiseks ja tugevdamiseks; rahastada kasulikke solidaarsuse eesmärke 112 riigis, sealhulgas teie riik on selle projekti osa. Programm on suunatud kõigi kategooriate haavatavatele inimestele, projektijuhtidele: toiduainete insenerid, käsitöölised, õppejuhid, ilu- ja valmisrõivad - restoranid - aianduskeskus - lemmikloomapood - tervishoiutöötajad, ettevõtja juht, parlamendiliige, kasvatajad, minister , lastehoid, vallavolikogu liikmed jne... Ja sel aastal antakse auhindu piiratud arvule. Vastavalt selle organisatsiooni juhistele koostöös Société Nord-Françaisega.

  Palun täitke projekti andmed:
  Nimisõnad: …………………
  Eesnimed: ……………
  Isikliku elukoha kodune aadress:………
  Sünniaeg ja sünnikoht :……………
  Linn: ……………
  Riik : ……………
  Postiindeks :…………
  Lauatelefon/mobiiltelefon: ………… /………
  Amet: …………
  kui palju solidaarsusfond:…………… €
  Investeerimisprojekt…………

  Teie faili koostamiseks vajame:
  - Teie isikutunnistus või pass või kehtiv sünnitunnistus
  - Väike ID-pilt.

  Proua Kathy Szeliga
  E-post: comiteaidesociale@gmail.com
  Südamlikult

  SvarSlett