lørdag 3. oktober 2015

Hagetreffet som alle må på

Stormøtet i Hålogaland

STORTREFF: I juni setter hageinteresserte i Hålogaland kursen for Kila. Her har
Magnar og Toril Aspaker åpnet deres spesielle staudehage for alle som vil se. - Vi hagefolk
 kan jo ikke bare sitte i egne hager hele sommeren, sier Aspaker. Her kan han vise fram
den flotte stauden Anemone polyanthes. Foto: Ivar Hjelvik

Dicentera peregrina
var. exima

Det årlige sommermøtet i Magnar og Toril Aspakers hage utgjør sesongens store høydepunkt for hageinteresserte i Hålogaland.

I midten av juni er det høysesong for de staudeinteresserte. Da har det gått en god måned siden de aller tidligste staudene sørget for å markere at årets hagesesong behørig er i gang. Samtidig er ikke sesongen mer moden enn at det fortsatt er en rekke arter som venter på å vise seg fram gjennom sin blomstring.

Og er det noen som har stauder å vise fram, så er det Magnar og Toril Aspaker.10-årsjubileum

Campanula saxifraga
Den andre helga i juni er det nemlig duket for Hålogalandstreff i Kila, ei drøy mil sør for Harstad. Det er ensbetydende med at ekteparet åpner hageporten på vidt gap, og ønsker alle som måtte ønske det velkommen til sin store staudehage. Og å komme inn i hagen som bugner over av vekster fra alle verdenshjørner. Derfor er det også slik at de hageinteresserte i Hålogaland, fra Vesterålen i vest til Narvik i øst - går langt for å rydde denne lørdagen fri. For hagen i seg selv - med flere tusen ulike sorter - er noe som sterkt anbefales å oppleve. 
- Hagetreffene så dagens lys for første gang i 2005. Bakgrunnen for å starte opp dette treffet var å samle hageinteresserte i regionen. Vi kan jo ikke bare sitte hjemme i våre egne hager hele sommeren, sier Magnar lett humrende.
I gjennom Hålogalandstreffets 10-årige historie har oppslutningen vært god. Foruten i 2014, da værgudene vartet opp med plaskregn, har det vært et solid antall besøkende hos Magnar.
Coluria ormeiensis var. nanzhengensis
- Folk har kommet fra Vesterålen, Sør-Troms, Lofoten og Ofoten. Enkelte år har vi også huset deltakere fra Senja, Fauske og Nord-Sverige. Da har mellom 30 og 64 interesserte vært med på å bidra til en hyggelig hagedag, sier staudeeksperten.
Så er det jo heller ikke slik at det nødvendigvis er plantene som står i fokus absolutt hele tida heller da.
- Det blir jo alltid tid til å sette seg ned med litt mat også. Det bruker ikke å mangle på mat. Veldig mange er flinke til å ta med seg medbragte bakverk. Og slikt blir det jo en hyggelig sosial ramme av, sier Aspaker.

Papver nudicaule flore plena

Salg av sjeldenheter

Det er også andre grunner til at hagetreffet til ekteparet er interessant å få med seg. For man har til gode å se den hageentusiasten som aler fram like mange planter som Aspaker. For hver høst og vinter finner frø fra et høyt tresifret antall sorter stauder i hageentusiastens potter. Derfor finner også veldig mange ut at man kan kjøpe en rekke planter - som er så sjeldne at de aldri kommer til å havne i en gartnerikjedes hyller - for det som må anses å være en billig penge.
 - Man sår jo en del frø for å prøve ut hva som kan vokse her nord. Da blir det jo også mange planter til overs. Det hyggelige med å så egne frø er jo at man får fram planter som kan være litt uvanlige, sier Aspaker. Staude-entusiasten har et kontaktnett på området som strekker seg over hele verden.
- Du er 71 år. Hvor lenge tenker dere å holde tradisjonen Hålogalandstreffet gående?
- Jeg har ingen tidsbegrensinger på dette treffet. Så lenge helsa holder, synes jeg det er en trivelig tradisjon at hageinteresserte møtes her på sommeren, sier Aspaker.

1 kommentar:

  1. Do you need a Loan to finance your project or expand your business ?
    We are investors that give out Loan at 1,9% Interest Rate ,if Interested Kindly send us your project plan Via Email to: alas_loanfirm@outlook.com Or WhatsApp- +1(859-594-2902)

    SvarSlett