fredag 2. januar 2015

Selger sjeldenheter på løpende bånd

PLANTESKOLE: Larz Danielsson startet sin egen planteskole på hjemgården i
Hammerstrand i Jämtland. Årlig presenterer han en salgsliste full av sjeldne planter fra
hele verden. Foto:  privat

Pappas kaktus var starten på alt

Da Larz Danielssons far fikk en kaktus i 50-årsgave var det begynnelsen på en fascinasjon som skulle ende opp med å bli hans levebrød. 

Larz Danielsson
For denne spesielle kaktusen vekket virkelig interessen for plantelivet hos Danielsson. Men i første omgang var det snakk om planter som var nødt til å holde hus innendørs.
- Kaktusinteressen var på topp da jeg var 15-16 år. Da importerte jeg kaktuser fra England, og hadde vel på det meste et sted i mellom 300 og 400 kaktus-sorter, sier 48-åringen fra Hammarstrand i Jämtland, 35 mil fra Trondheim.
Da det var dags for videregående skole, valgte han å utdanne seg til gartner.
- Da begynte også interessen for andre planter å gjøre sitt inntog. Samtidig hadde man jo i utgangspunktet heller ikke tenkt til å jobbe med salg av planter. Jeg følte meg samtidig ganske alene om å ha denne interessen. Mest av alt fordi resten av miljøet besto av eldre mennesker, sier Danielsson om tilværelsen på slutten av 80-tallet. 

Fulltidsjobb

Cremanthodium rhodocephalum
Men da han etter fire år i Stockholm bestemte seg for å flytte hjem til gården på Hammarstrand, var det også med et ønske om å starte opp med å ale opp sin egen plantesamling. Men det skjedde ikke som en fulltids næringsvirksomhet. Derimot ble det en jobb som ble tatt hånd om i tillegg til sin vanlige jobb.
- Dette var en virkelig tøff oppgave for meg. Jeg hadde ett 25 kvadratmeter stort drivhus som jeg startet å dyrke fram nye planter i Men den ga også resultater. Etter noen år med iherdig arbeid hadde jeg opparbeidet meg en akseptabel plantesamling, sier Danielsson.
i 15 år hadde han sin hovedjobb i et forsikringsselskap. Men i 2007 fikk han muligheten til å gjøre drømmen om til virkelighet.
- Forsikringsselskapet skulle nedbemanne, og ga de ansatte ei årslønn i sluttpakke om de valgte å slutte frivillig. Da bestemte jeg meg for å takke ja til tilbudet for å satse for fullt på planteskolevirksomheten.
Overgangen til å ha hobbyen som arbeid mener Danielsson nødvendigvis ikke er en tilværelse for alle.
- Jeg har en kone som er sykepleier. Uten henne hadde det neppe gått å opprettholde denne tilværelsen. For dette er overhodet ikke noe som man blir rik av, sier 48-åringen som supplerer med å ta på seg gravejobber.

Lange lister

Hegemone lilacina
Samtidig har Danielssons planteskole utviklet seg til å bli en av de fremste i Norden, både på stauder og trær.
- Det er jo interessen for planter som ligger i bunnen og driver det hele. Dessuten har det blitt lettere å drive virksomheten etter at internett og sosiale medier kom inn i bildet. Gjennom nettet har man fått en rekke kontakter. Det å spore opp nye planer har også blitt ganske så enkelt når kontaktnettet har blitt så stort. Dessuten har også deling av informasjon om hva jeg holder på med gjennom sosiale medier bidratt til meget god markedsføring for min del, sier gartneren.
Han legger likevel ikke skjul på at arbeidsmengden med denne formen for jobb er stor. 
- En periode var jeg vel i ferd med å arbeide meg i hjel. Man kjenner også av og til på at man er nødt til å bruke tid på andre ting enn det man strengt tatt brenner for. Men i fjor fikk jeg midler fra arbeidsformidlingen til å ha en deltidsansatt i tillegg til meg selv. Det var skjønt, og gjorde situasjonen mer overkommelig for meg. 

Ser framover

Oxalis enneaphylla fra Patagonia
48-åringen ser for seg at dette er hva han skal holde på med resten av sitt yrkesaktive liv. 
- År for år har omsetningen vært økende. Samtidig er det en fantastisk glede å få fram planter som man kanskje ikke skulle tro var mulig å dyrke fram på våre breddegrader. Men sannheten er at forholdene faktisk er bedre for alpine planter her enn lenger sør i Europa hvor temperaturene er varmere, sier Danielsson.
- Hva tenker du om den generelle utviklingen for planteskoler som din egen?
- Litt bekymret er jeg. Det skyldes at kundegruppen man han holder en høy alder. Om ikke lang tid er store deler av denne gruppen borte. Da er man avhengig av at det skal komme nye hageinteresserte fra den yngre garde til, sier Danielsson.

FAKTA
Navn:  Larz Danielsson
Alder: 48
Favorittplante: Hegemone lilacina. En sjelden staude fra Altai som kommer opp tidlig på våren med fantastisk fargeprakt.
Aktuell: Begynte med to tomme hender, men har nå jobbet seg fram til å være innehaver av en av Nordens mest attraktive planteskoler.

3 kommentarer:

  1. Ja Larz har mye spennende på salgslisten sin :-)) Og han kommer vel til hagemarked på Hedmarken (Hamar) i august?! Godt nytt år Ivar!

    SvarSlett
  2. -Nå er ikke jeg en av dem som sitter spikret når Larz legger ut sin salgsliste, men jeg kjenner MANGE som gjør det ;) Mange flotte sjeldenheter! - Kan du ikke flytte til Norge Larz?

    SvarSlett
  3. Gullet70 Jag tror det blir besvärligt att flytta alla mina 1000 tals plantor till Norge,jag har nog blivit pensionist innan det är klart med tullen och andra myndigheter.Men Norge skulle jag kunna flytta till.Larz Danielsson

    SvarSlett