søndag 30. november 2014

Totens romantiske prakthage


BLOMSTRENDE: Hjemme i hagen hos Helen Fredholm på Toten bugner det over av
 blomstring.  Hun  har en såkalt cottage garden i romantisk engelsk stil. Foto: privat

Totens bugnende hage

Ryktet sier at det bor ei dame på Toten som har en hage hvor det bugner over av blomstring sesongen i gjennom. I år har hun 1.300 vitner på det.

Helen Fredholm
Helen Fredholm har nemlig anlagt det som på engelsk jord best kan karakteriseres som det som i Storbritania beskrives som en "Cottage garden". Hennes to mål med tomt har etter hvert blitt fylt opp med en rekke ulike planter i leirjorda ved Mjøsas bredd.
- Dette er jo en type hage som har dette med frodigheten som et veldig viktig aspekt. Derfor er det da også slik at hagen ikke er dedikert til noen spesielle planter. Jeg er en allrounder som finner plass til veldig mange ulike plantegrupper. Her finner man alt fra de klassiske Austin-rosene til mange ulike storblomstrende stauder, sier 50-åringen.
Den store a-ha-opplevelsen på at det nettopp var en slik hage hun ønsket å bygge opp kom fra en englandstur tidlig på 90-tallet.
- Da var vi over i England på hagetur, og bodde da på et såkalt "Bed & Breakfast-sted". Her hadde eieren bygget opp en fantastisk cottage garden i 1700-tallsstil som var en regelrett åpenbaring. Hagen ga meg inspirasjon til å bygge opp egen hage hjemme på Toten, Her legger jeg til rette for at planter skal vokse naturlig. Det gjør det enda viktigere å planlegge hvilken plante som skal vokse hvor, beretter Fredholm.

Italiaklematis

Clematis viticella
Det er likevel en plantetype som den driftige kvinnen trekker fram som sin store favoritt blant sitt eget mangfold.
- Det er ingen tvil om at klematis har en spesiell plass i min hage. Og da spesielt Italiaklematis (Clematis viticella), sier Fredholm. 
Hun er velkjent med mange typer av den spesielle klatrende planten.
- Mange flere burde prøve ut denne typen klemtis. De skyter virkelig fart fra de starter veksten fra de er nedklipte tidlig på våren. Når de så blomstrer på sensommeren kan etablerte planter ha skutt i været med fire-fem meter. Den har med andre ord en imponerende voksekraft, sier Fredholm.
Italiaklematisen er likevel ikke den som kommer med de største blomstene. Men den blomstrer til gjengjeld veldig rikt. I tillegg er den også veldig grei å ha med og gjøre, og kommer i veldig mange ulike fargenyanser. Så har den da også vist seg å være hundre prosent hardfør, understreker Fredholm. 
Sin første italiaklematis kjøpte hun gjennom en norsk planteskole på 90-tallet. Senere fikk hun stipend til å gjennomføre en lovlig import av klatreplantene gjennom en  og pløyd ny mark i så måte.
- Jeg fikk importere et 50-talls ulike typer klematis fra en planteskole i Polen. Blant annet en rekke av de ulike hybridene av italiaklematis. Nå- nesten 20 år senere har de fleste fortsatt etablert seg i hagen, sier Fredholm.

Hagen som sommerjobb

Blomsterprakt på Toten.
For Toten-kvinnen har det vært viktig å ikke tukle for mye med naturens egen måte å prege hagen på. 
- Da blir det også en betydelig mindre jobb for å holde hagen i orden. For det folk kommer til er ikke noen striglet uteområde. Jeg lar eksempelvis stauder som akeleiefrøstjerne (Thalictrum) og revebjelle få fritt spillerom. Det som derimot er viktig for meg er å bruke den fargepaletten jeg ønsker. Farger som hvit, rosa, lilla og blå er gjengangere innenfor denne typen hage, sier Fredholm.
Sommerstid har 50-åringen valgt å åpne sin hageprakt for besøkende. 
- For meg gir inngangspenger og inntekter fra plantesalg muligheten til å skape et enda større mangfold i egen hage. Samtidig er stell av hage og klipping av plen blitt sommerjobben til min 19-årige sønn, sier Fredholm, som har kakket seg på lag med et lokalt bakeri for å gjøre opplevelsen i egen hage enda mer helstøpt.
Hun har også rukket å bli forfatter av to bøker i løpet av det siste tiåret. 
- I 2007 ga jeg ut "Hagevandring i en frodig norsk hage" på Damm forlag. I år kom "Cottage Garden på Toten". Her har halve opplaget på 2.000 bøker blitt solgt, sier hageentusiasten.


FAKTA
Navn: Helen Fredholm
Alder: 50.
Favorittplante: Clematis viticella.
Aktuell: Har opparbeidet en smått fantastisk hage i engelsk cottage garden-stil.

 


1 kommentar:

  1. Så koselig innlegg!
    Dette er en hage jeg har besøkt flere ganger og vil komme tilbake til igjen :)
    Tror Helene har smittet mang en totning med hageglede!

    SvarSlett