tirsdag 4. november 2014

Tilhenger av stauder som trives i skyggen


EKSPERT: Danske Finn Carlsen (70) har tilegnet seg stor ekspertise gjennom fire tiår som
hobbygartner.  Han er spesielt tilhenger av såkalte woodlandplanter. Foto: privat

   Med hele verden som boltreplass

Når Finn Carlsen skal fylle opp det halvannet målet med ulike stauder, henter han inn de flotteste godbitene fra alle verdenshjørner.

Den danske woodland-entusiasten som bor i den lille byen Sørvad, har nemlig ingenting som hindrer han i å sende sine bestillingslister til gartnerier med sine ulike spesialiteter i hele verden. Det er forutsetninger som hans mange hagevenner i Norge misunner han. I Norge trenger planter fra utlandet kostbare sunnhetssertifikater for å forsere landegrensene. Overstiger handelen 200 kroner blir man også pålagt et solid tillegg i form av toll og moms. Slik er det ikke for den danske 70-årige hageeieren. Siden han bor i et liberalt land med åpne grenser, har også mange planter funnet veien til han gjennom årenes løp.
- Hagen min er så godt som full. Hver gang jeg skal fylle på med nye planter er det alltid en stor utfordring å finne rom til de nye. Ofte blir det sånn at en plante som har stått i hagen lenge er nødt til å vike til fordel for nykommeren, sier Carlsen.

Eksotisk

Carlsen har blitt en skikkelig veteran i hagesammenheng etter at han oppdaget interessen for hageplanter da han var rundt 30 år. 
HYBRIDER: Tre av Finn Carlsens
egne Trillium-hybrider
- Det har utgjort en stor forskjell etter at internettet gjorde seg gjeldende. Nå er det mye lettere å komme i kontakt med folk over hele verden. Nå bytter jeg planter med entusiaster fra England, Holland, Tyskland og Sverige - for å nevne noen. Det var langt vanskeligere å gjøre før, da vi måtte innom en hel papirmølle. Nå er det derimot uproblematisk, sier Carlsen.
Etter fire tiår som lidenskapelig hageinteressert har han også sørget for å gå i gjennom en rekke perioder hvor han har hatt forskjellige interesser i fokus. 
- Gjennom tida som entusiast har jeg dyrket veldig mye forskjellig. Spekteret er fylt med alt fra tropiske orkideer til liljer og andre stauder. Men de siste årene er det altså de såkalte woodland-plantene som har vært gjenstand for min største fascinasjon, sier Carlsen, før han utdyper sitt argument:
- Vanlige steinbedsplanter er raske med å blomstre, men også raske med å blomstre av. Woodland-planter - ofte oversatt med ordet skogbunnsplanter - tilfører hagen et eksotisk preg. De har ofte et bladverk som preges av store blader som tilfører planten en ekstra dimensjon utover selve blomstringen. Siden woodlandplantene også trives godt i halvskygge er det nesten sånn at en skyggefull hage skaper den største frodigheten, mener Carlsen.

Marisko og treblad

Han legger heller ikke i mellom at han gjerne tar imot utfordringer hva angår vekstdyrking. 
MARISKO: Cypripedium rebunense
- Sjeldne planter som ikke nødvendigvis er de enkleste å dyrke fram synes jeg kan være spennende å bryne seg på. Det finnes uansett mange nok som dyrker fram de mer alminnelige plantene. Mine to klare favoritter dreier seg om Cypripedium (marisko) og Trillium (treblad). Cypripedium er en orkidé som har et flott utseende. Men det kan samtidig være en utfordring å få dem til å trives. Samtidig blomstrer mange av dem et stykke ut på sommeren. Sånn sett er trilliumene av annerledes. Disse plantene trives i sur jord og blomstrer tidligere på våren. Også her har de sitt helt spesielle uttrykk, mener Carlsen. 
Hans favoritter innenfor de to plantefamiliene er også av det spesielle slaget. 
- Cypripedium rebunense er en marisko av det helt spesielle slaget. Det er en plante som er eksklusiv og som stammer fra en avgrenset region i Japan. Når det kommer til Trillium synes jeg nesten at de flotteste er hybridene som man selv klarer å krysse fram gjennom selektering. Da får man fram nye planter som har et helt eget fargespill, mener Carlsen.

I hagen hver dag

- Hva tror du gjør at man lar seg fascinere av planter og hagedrift?
- Det er alltid noe å beskjeftige seg med i hagen. Der går det ikke en dag  uten at jeg tar turen ut. Samtidig fører interessen til at man blir rik på opplevelser. Man får hagebesøk fra mange hold og besøker hager både i inn- og utland. Som pensjonist har dette vært en viktig del av tilværelsen både for meg og min kone. Hun er også hageinteressert og dessuten flinkere enn meg å luke bort ugress, humrer Carlsen.

FAKTA
Navn: Finn Carlsen
Alder: 70
Favorittplante: Cypripedium rebunense
Aktuell: En av flere dyktige danske woodlandeksperter med tilhold i Sørvad mellom Holstebro og Herning på Vest-Jylland.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar