lørdag 4. januar 2014

Han har Norges mest spennende frøliste

PROPPFULL FRØLISTE: Magnar Aspaker sørger hver høst for å publisere ei frøliste full av staudefrø høstet fra egen hage. - Det er idealismen som driver meg, sier Aspaker. Foto: Ivar Hjelvik/Magnar Aspaker 

Den fantastiske førjulsgaven

Paradisea liliastrum

Planteinteresserte land og strand rundt mottok gaven de satte mest pris på i god tid før jul. Det sørget Magnar Aspaker for.

Når hagesesongen er vel overstått i Nord-Norge har det blitt en tradisjon å vente på at det skal dukke opp frølister på hageforum og på sosiale medier. Likevel er det en spesiell liste som i særdeleshet trekker til seg mye oppmerksomhet. For når Magnar Aspaker har renset ferdig for året, slippes det en samling av frø som man ikke ser maken til innenfor landets grenser.
- I år har det vært et solid år for frøinnsamlingas del. Til sammen landet lista på rundt 150 ulike arter. Det representerer et godt år, sier 69-åringen fra Harstad.

Idealisme

Omphalogramma forrestii
Vanligvis må man regne med å betale en del for å få tilsendt en solid porsjon sjeldne frø. Men slik er det ikke når det er duket for publisering av frølista. Da kan man faktisk ende opp med frø som ikke er lett å få tak i for et minimalt beløp som dekker utgiftene til frøposer og porto.
- Jeg har aldri tenkt på penger i denne sammenhengen. For meg er dette ren idealisme. Jeg ønsker å skape interesse rundt staudene og prosessen ved å dyrke fram planter fra alle verdenshjørner, sier Aspaker.
Han legger på ingen måte skjul på at det også ligger en solid andel med arbeid før Norges lengste liste med staudefrø ligger klar for publisering.
- Fra de fleste frøene modner på seinsommeren og utover høsten er det mange timer med dugnad som ligger bak. Da snakker man først om å sanke inn frøene fra modne frøstander. Så gjenstår den omstendelige prosessen med å rense frøene. Til slutt kommer vi da fram til frø som er klare til å sendes rundt omkring i landet, sier Aspaker.
Ligularia alpigena
Når frølista plutselig dukker opp på Facebook eller på ulike hageforum, er det ikke en post som ligger i ro lenge. Her er det mange som benytter seg av muligheten til å skaffe seg ulike godbiter.
- Det ligger også en glede i å bidra til at andre får muligheten til å så frø som spirer opp til  å bli planter som ikke finnes i alle norske hager, sier Aspaker.

Julekort fra Slottet

Tilbakemeldingen fra folk flest er naturlig nok positive. Men det er ikke nødvendigvis noen selvfølge i dagens samfunn.
- De aller fleste sørger for å gi tilbakemeldinger om at de er takknemlige for frøene. Det hender også at folk etterspør frø lurer på om jeg har fått bestillingen deres når det går forholdsvis lang tid før jeg rekker å pakke frøordrene , sier Aspaker.
Viola brevistipulata var. hidakana
Før julehøytida skulle feires kom det likevel en spesiell takk dumpende ned i Aspakers postkasse.
- En av de siste dagene før jul dumpet det ned et julekort av det noe spesielle slaget i postkassen. Da ønsket Slottet meg god jul. Bakgrunnen for dette var at jeg sendte frø til slottsgartnerne som har ansvar for den kongelige hagen på Bygdøy kongsgård. Når det i tillegg kom en spennende frøsending fra Kina i min postkasse samtidig, må jeg absolutt si at dette ble en god dag, erindrer Aspaker.
- Det å ha din egen frøliste krever sitt av både tid og ressurser. Har du noen planer om å trappe ned på dette arbeidet i framtida.
- Nei, det har jeg ikke. Innsamlingen av frø skal jeg holde på med helt til jeg ikke har helse til det lenger, svarer Aspaker kontant.   

5 kommentarer:

 1. Magnar er en fantastisk bidragsyter både når det gjelder frö og det å dele med seg av kunnskapen han besitter.
  Jeg er en av de som har fått fra av Magnar noen ganger og det har helt klart beriket hagen min!

  SvarSlett
 2. Kjempehyggelig å høre om slike uselviske og generøse mennesker som Magnar. Jeg har aldri selv bestilt noe fra ham, men han er en kjent og kjær hagepersonlighet i de fleste hageglades bevissthet! Flott at både slottet og "jørgen hattemaker" takker ham for gavene han gir :-)
  Stein

  SvarSlett
 3. Vår alles kjære frøvenn i Harstad :-) Ingen hage uten frø fra Magnar! Og selv om man som meg, har mottatt hans rause donasjoner år etter år, ja så er det alltid noe spennende å finne på frølisten hans! God nytt år til deg Ivar!

  SvarSlett
 4. Kul att läsa och se en bild på allas 'våran' Magnar.
  Även jag har fått ett flertal sorters frön av honom som nu har blivit till fina perenner här i min trädgård.

  trevlig helg!

  Hälsningar
  Helen

  SvarSlett
 5. Även jag är tacksam över flera fina perenner i min trädgård som jag fått av Magnar.

  SvarSlett