tirsdag 18. juni 2013

Martin har trær som spesialitet


TEKSTUR:  Martin Ystenes hagegalskap dreier seg ikke om blomster, men om  greiner, tekstur og bladfarger. Foto:  foto.ystenes.com

Martin fascineres av trær

Mange hageentusiaster gleder seg til sommeren. For Martin Ystenes er det høsten som gjelder.

Acer palmatum "Katsura"
Mens andre beundrer blomstrene som har sin høysesong nå, har mannen som opprinnelig er fra Sykkylven fortsatt et par måneder igjen til årets hagemessige høydepunkt trer inn. For hos den 57-årige kjemiprofessoren bosatt i Trondheim er det de mange ulike tresortene som får fram hagegalskapen.
- Det er vel ti år siden at interessen for de ulike treslagene ble tent for alvor. For meg er det ikke blomstring som betyr mest. Bladenes form, farge og greinenes tekstur er det som virkelig appellerer til meg, mener Ystenes.

Forskjellige kvaliteter

Ti år tilbake ble interessen for de største karene i planteriket tent hos Ystenes. Mannen - som også er kjent som kjemiprofessor og med en populærvitenskapelig nettside med veldig mange tilhengere - har siden den gangen tilegnet seg en rekke ulike trær. De fordeler han på noen hundre kvadratmeter i Trondheim og en noe større hage i sitt barndomshjem i Sykkylven. Blant Ystenes favoritter finner man de japanske lønnene. Blant dem setter han viftelønnene (Acer palmatum) høyt. De ulike hybridene har alle forskjellige kvaliteter som sunnmøringen setter stor pris på.
Acer palmatum "Kinshi"
- "Katsura"påstås å ha fire årstider. Den er oransje på våren, grønn på forsommeren, gul om sommeren og rød om høsten. "Kinshi" har en rekke tynne tråder som henger fra busken, og en vanvittig flott høstfarge. "Osakazuki" regnes som kongen av japanske lønner grunnet sin fantastiske høstfarge. Den blir også større enn de fleste andre, og virker samtidig også mer hardfør enn  andre grønne viftelønner, mener den kunnskapsrike mannen.
Han har prøvd ut over 30 ulike sorter av Acer palmatum. Men Ystenes har også interesse for andre typer trær.
- I løpet av ti år har en rekke ulike typer trær kommet inn i hagene. Blant dem jeg kan nevne er ginkgo biloba, magnolia sieboldii, tulipantrær og arizonasypresser. I tillegg vokser det både fersken- og aprikostrær i Sykkylven, sier tre-entusiasten.

Har verdens høyeste tre

Martin Ystenes eget Sequoiadendrom giganteum
Ett treslag har ført til at Ystenes også har sørget for å komme på tv. Inntil nylig var han nemlig innehaver av verdens nordligste sequoia-tre i Trondheim. Det klarte seg ikke gjennom årets tøffe vinter..
- Sequoia kommer opprinnelig fra de vestlige delene av USA, og kan strekke seg til høyder på godt over 100 meter. Såkalt kystsequoia blir regnet som verdens aller største levende organisme, sier Ystenes, som trolig har ett av verdens nordligste sequoiadendrom giganteum-trær i Sykkylven.
 - Trær er ofte relativt dyre i innkjøp. Havner man på konkursens rand ved å tilegne seg et betydelig antall ulike trær?
- Nødvendigvis ikke. Selv bruker jeg vel et sted mellom 5.000- og 10.000 kroner per år på mine hager. Samtidig har trærne ofte betydelig lengre levetid enn mindre planter. Trikset er å styre innkjøpene inn mot når hagesenterne har salg. Da får man mye for pengene, mener Ystenes.

 - Tilbudet er godt

Cedrus libani atlanticus
Mens mange samlere av mindre typer planter har uttrykt seg kritisk til utvalget i hagesenterne, mener Ystenes at situasjonen er en annen for entusiastene innenfor trær.
- Min vurdering er at utvalget faktisk er ganske bra i norske hagesenter. Man får tak i mange ulike sorter innenfor landets grenser. Stadig flere utsalg tar inn mye spennende.
- Du er anerkjent som foredragsholder og har nær kontakt med andre entusiaster. Hvordan er det med interessen for trær her i landet?
- Mitt inntrykk er at interessen er stadig økende. På hageforum som Hagegal virker det som om stadig flere har spørsmål og kommentarer knyttet til trærne, sier Ystenes.


FAKTA

Navn: Martin Ystenes
Alder: 57.
Favorittplante: Cedrus libani atlanticus (Atlasceder) og ulike varianter av Acer palmatum (Japanlønn).
Aktuell: Er en av landets største eksperter på vintergrønne trær og busker og lønnetrær, og er en av de norske hageentusiastene som kan mest om trær.


1 kommentar:

  1. Artig lesning! Godt at det er flere som liker trær :-)

    SvarSlett