mandag 19. oktober 2015

Fruktbart med frukttrær

LEVEBRØD: Jessica Karlsson har slått seg opp som anleggsgartner utenfor Stockholm.
Den amerikanske 37-åringen har frukttrær som sin favoritt. Foto: Privat

Virksomheten som bærer frukter

Hun var redd for at det skulle være en tabbe å droppe sin vanlige kontorjobb til fordel for gartnervirksomheten. Men til sin store glede kunne ikke Jessica Karlsson ha tatt mer feil. 

Prunus  armeniaca "Nancy"
37-åringen hadde nemlig alltid hatt hage som hobby. Men å bytte en sikker jobb i stedet for å ta steget ut i det ukjente er ikke alltid like greit. Derfor var det med skrekkblandet fryd at steget ut i
gartneryrket da hun og mannen Patrik Karlsson satte kursen fra USA til Ekerö utenfor Stockholm.
- Jeg må innrømme at panikken lå litt latent i oppstartsfasen. Men det viste seg jo at dette valget var noe av det beste jeg har gjort. Jeg har aldri angret på at jeg fulgte magefølelsen og startet opp egen virksomhet som gartner, sier Karlsson.
Hun sørget da for å starte opp eget selskap ved navn Hillbillies. 
Etter at virksomheten og kompetansen til Karlsson ble stadig mer kjent, ble det også tydelig at det fantes et stort behov for anleggsgartnere. 
- Hagebruk er nå den raskest voksende hobbyen i hele Sverige. Det virker som om det svenske folket for første gang har mer penger mellom hendene enn tidligere. Samtidig er det ofte at mange personer jobber mye, og rett og slett ikke har tid til å legge ned arbeidet som kreves for å anlegge hager, kjøkkenhager eller lignende. Derfor setter de det bort til fagfolk, sier Karlsson, før hun utdyper:
- Samtidig er det også slik at stadig flere bønder som satser på økologisk drift faller fra. Derfor er det også blitt en bevisstgjøring på at folk flest ønsker å dyrke sin egen økologiske frukt og grønnsaker, sier Karlsson.

Frukt på vei inn

Ficus carica "Brown Turkey"
Og det er de ulike fruktene som går an å dyrke i Skandinavia som Karlsson ønsker å slå et slag for. Det betyr i korte trekk at det er et stort spekter av ulike typer frukttrær som er mulig å dyrke fram i nordlige deler av verden, sier amerikaneren.
- Det er jo mye flott og godt som kan dyrkes fram i nordiske hager. Det klassiske som mange prøver på er epletrær (malus). Her er det mange muligheter som finnes med tanke på at det er en rekke ulike hybrider og muligheter. Også blomstringen er et flott skue. Det som er en trend i tida er å anlegge franske alléer med hekker av epletrær. Med disse trærne har man både flott blomstring som er etterfulgt av en god avling. Favoritten min er hybriden "Mio". Det er et rødt eple som har et nær rosa fruktkjøtt, sier Karlsson.
Men det er ikke bare eplene som gartneren mener har noe å gjøre i skandinaviske frukthager.
Prunus persica "Frost"
- Det finnes et bredt spekter av frukter som man kan få til. Druer er eksempelvis en stadig mer populær frukt som dukker opp i stadig flere hager. Det samme gjelder for ulike typer nøtter som eksempelvis valnøtter og hasselnøtter. De fungerer også veldig godt. Slike trær vil også gi veldig gode avlinger med tiden, mener Karlsson.
Men også andre frukter - som man kanskje ikke skulle tro var mulig å få til her - kan virkelig være både overraskende og skape mangfold.
- Fersken er noe som man ikke ser overalt. Men det er absolutt mulig å få et godt resultat med denne frukten. Det samme gjelder også for kiwiplanter og fikentrær. For å få fram frukt på sistnevnte gjør man lurt i å ikke gi treet for gode forhold. Sandholdig jord er perfekt for fikentreet, melder de entusiastiske anleggsgartneren. Min egen favoritt er likevel aprikoser. Det er et tre som blomstrer fantastisk tidlig på våren. Så bærer det tungt med frukter på sommeren. Favoritten min er utvilsomt hybriden "Nancy", sier 37-åringen.

Tusener av kunder

Malus domenicus "Mio"
Hun understreker at det også at et annet argument for å satse på frukttrær, er at de på langt nær er planterikets vanskeligste utfordring. 
- Grønnsaker er til sammenligning langt mer vanskelig. Bare se på tomater, agurker og zuccini. Frukt er som regel en annen sak. For mange gjelder det å stå i sol og å gi treet nok vann. Mange blir overrasket når de ser hvor mye vann et tre faktisk skal ha. Men det gjør ofte utslaget i positiv retning, sier Karlsson.
Seks år siden har gått siden Karlsson hoppet over til å bli anleggsgartner. For to år siden kom også mannen Patrik inn i bedriften. Nå har firmaet seks ansatte. Og framtida ser lys ut.
- Vi ønsker jo å ta små steg framover. For slik det er i sesongen kan vi enkelt doble arbeidsstokken. Slik det nå ser ut så har vi rundt 3.500 kunder i våre bøker, selv om alle ikke trenger hjelp hvert eneste år. Samtidig ligger det ikke i vår framtid at vi skal ekspandere så voldsomt. Vi vil ta vare på selskapet som et familieforetak, sier amerikaneren.
37-åringen har også tatt med seg den amerikanske måten å drive forretninger på inn i sitt selskap. 
- I tillegg til å anlegge hager og være anleggsgartnere, prøver vi også å gjennomføre en god del frivillig arbeid. Vi prøver eksempelvis å hjelpe til i uteområdene på aldershjem og bidra med vårt til andre anleggsgartnere i startfasen. I en verden hvor det meste skal koste penger, tror jeg at godviljen vi får i gjennom frivillig arbeid og samarbeid med andre bare er med på å styrke oss på lang sikt, sier Karlsson.

Fakta
Navn: Jessica Karlsson
Alder: 37
Favorittplante: Aprikos-hybriden Prunus armeniaca "Nancy".
Aktuell: Suksessrik anleggsgartner som holder til i Stockholm i Sverige.

lørdag 3. oktober 2015

Hagetreffet som alle må på

Stormøtet i Hålogaland

STORTREFF: I juni setter hageinteresserte i Hålogaland kursen for Kila. Her har
Magnar og Toril Aspaker åpnet deres spesielle staudehage for alle som vil se. - Vi hagefolk
 kan jo ikke bare sitte i egne hager hele sommeren, sier Aspaker. Her kan han vise fram
den flotte stauden Anemone polyanthes. Foto: Ivar Hjelvik

Dicentera peregrina
var. exima

Det årlige sommermøtet i Magnar og Toril Aspakers hage utgjør sesongens store høydepunkt for hageinteresserte i Hålogaland.

I midten av juni er det høysesong for de staudeinteresserte. Da har det gått en god måned siden de aller tidligste staudene sørget for å markere at årets hagesesong behørig er i gang. Samtidig er ikke sesongen mer moden enn at det fortsatt er en rekke arter som venter på å vise seg fram gjennom sin blomstring.

Og er det noen som har stauder å vise fram, så er det Magnar og Toril Aspaker.



10-årsjubileum

Campanula saxifraga
Den andre helga i juni er det nemlig duket for Hålogalandstreff i Kila, ei drøy mil sør for Harstad. Det er ensbetydende med at ekteparet åpner hageporten på vidt gap, og ønsker alle som måtte ønske det velkommen til sin store staudehage. Og å komme inn i hagen som bugner over av vekster fra alle verdenshjørner. Derfor er det også slik at de hageinteresserte i Hålogaland, fra Vesterålen i vest til Narvik i øst - går langt for å rydde denne lørdagen fri. For hagen i seg selv - med flere tusen ulike sorter - er noe som sterkt anbefales å oppleve. 
- Hagetreffene så dagens lys for første gang i 2005. Bakgrunnen for å starte opp dette treffet var å samle hageinteresserte i regionen. Vi kan jo ikke bare sitte hjemme i våre egne hager hele sommeren, sier Magnar lett humrende.
I gjennom Hålogalandstreffets 10-årige historie har oppslutningen vært god. Foruten i 2014, da værgudene vartet opp med plaskregn, har det vært et solid antall besøkende hos Magnar.
Coluria ormeiensis var. nanzhengensis
- Folk har kommet fra Vesterålen, Sør-Troms, Lofoten og Ofoten. Enkelte år har vi også huset deltakere fra Senja, Fauske og Nord-Sverige. Da har mellom 30 og 64 interesserte vært med på å bidra til en hyggelig hagedag, sier staudeeksperten.
Så er det jo heller ikke slik at det nødvendigvis er plantene som står i fokus absolutt hele tida heller da.
- Det blir jo alltid tid til å sette seg ned med litt mat også. Det bruker ikke å mangle på mat. Veldig mange er flinke til å ta med seg medbragte bakverk. Og slikt blir det jo en hyggelig sosial ramme av, sier Aspaker.

Papver nudicaule flore plena

Salg av sjeldenheter

Det er også andre grunner til at hagetreffet til ekteparet er interessant å få med seg. For man har til gode å se den hageentusiasten som aler fram like mange planter som Aspaker. For hver høst og vinter finner frø fra et høyt tresifret antall sorter stauder i hageentusiastens potter. Derfor finner også veldig mange ut at man kan kjøpe en rekke planter - som er så sjeldne at de aldri kommer til å havne i en gartnerikjedes hyller - for det som må anses å være en billig penge.
 - Man sår jo en del frø for å prøve ut hva som kan vokse her nord. Da blir det jo også mange planter til overs. Det hyggelige med å så egne frø er jo at man får fram planter som kan være litt uvanlige, sier Aspaker. Staude-entusiasten har et kontaktnett på området som strekker seg over hele verden.
- Du er 71 år. Hvor lenge tenker dere å holde tradisjonen Hålogalandstreffet gående?
- Jeg har ingen tidsbegrensinger på dette treffet. Så lenge helsa holder, synes jeg det er en trivelig tradisjon at hageinteresserte møtes her på sommeren, sier Aspaker.