mandag 24. mars 2014

I paradis på palmeøya

PARADISHAGE: Endre Bryn har sammen med sin far vært med på å bygge opp nordspissen av øya Sør-Hidle i Ryfylke til en fantastisk park på 50 mål. Foto: Flor & Fjære

Eventyret på palmeøya

Året er 1965.  Endre Bryns farfar er ikke fornøyd. Husmannsplassen han kjøpte lå på feil øy.

EKSOTISK: Palmer er noe av det man kan se på øya som fram til
 i 1994 var en forblåst øy med en skog bestående av 3.000 trær.
Dette var faktisk - merkelig som det høres ut - opptakten til en av de største og mest originale hagerelaterte suksesshistoriene i nyere tid.
- Det var jo på naboøya at mormor Else Marie hadde sin familie. Men der var det ingenting ledig. Derfor endte det opp med at han måtte ta til takke med plassen på naboøya, forteller Endre.
Med husmannsplassen og 14 mål eiendom på nordsida av den forblåste og nakne øya Sør-Hidle i Ryfylke, gikk han straks i gang med å skape det nødvendige skjulet mot været og vinden som med jevne mellomrom slo inn over øya. 
- Han sørget for å plante 3.000 trær på øya. På midten av 80-tallet hadde det etter hvert blitt til lun skog, påpeker Bryn.
VANN: I partier av hagen spiller vann i forskjellige former
en viktig rolle.
Da flyttet Endres far, gartner Olav Bryn til øya og overtok stedet. Han bestemte seg for å sakte men sikkert utvikle en hyttehage som i utgangspunktet skulle framvises til familiegartneriets kundekrets.
- Han jobbet sammen med min onkel Åsmund i familiens handelsgartneri i Stavanger. Men da han utviklet blomsterallergi, bestemte han seg for å satse for fullt på konseptet Flor og Fjære. Han gikk på med anleggsmaskiner og startet opp byggingen av et hageanlegg på sine mål med arvet tomt. Ikke lenge etter hadde han utviklet en hage som inneholdt stier, trappetrinn og dammer, beretter Endre Bryn.


Den spede begynnelsen

KOI: Japanske koikarper er plassert ut i dammene. Etter hvert
som de blir eldre utvikler de seg også til å bli stadig tammere.
Etter hvert bestemte han seg for å sy i sammen en pakke som han ønsket å tilby gjester. Opplevelsen av en etter hvert fantastisk hage skulle slås sammen med båttur på fjorden og en bedre middag på øyas restaurant. Kundene skulle tilbys en uforglemmelig dag.
- . I 1995 åpnet han opp hagen for første gang sammen med min stemor Siri Lærdal Bryn. I løpet av sesongen bokførte vi 600 gjester. Men året etter skjønte vi at vi kanskje hadde truffet noe spesielt. Nå hadde plutselig 7.000 mennesker funnet veien til hagen vår på øya. 
NY AVDELING: Planene om å etablere en strandhage blir satt
ut i livet før årets sesong. 
I stedet for å tenke på å ta ut økonomisk gevinst, valgte familien å investere pengene i en utvidelse av hagen. En hage på fem mål ble utvidet da 70 mål med utmark ble kjøpt. Resultatet ble til slutt et enormt parkanlegg på 50 mål. Så ble parken på den lille øya i Ryfylke fylt opp med et innhold som man sjelden har sett maken til i Norges land.
- Dette er jo en pasjon som sitter godt plantet i familien. Denne interessen er en lidenskap som har gått litt amok. Ved å stadig lage noe nytt holder vi også interessen oppe . Det gjør vi blant annet med å stadig utvikle området videre, beretter Bryn.Vindmøllepalmenes øy

SOMMERBLOMSTER: 50.000 sommerblomster plasseres ut på øya.
Da den lille øya startet på veien til å bli en enestående park med sine mange ulike temaer og planter, var Endre 10 år. Nå - 19 år senere - gjør han manns jobb som daglig leder.
- Nå har vi utvidet hagen fra fem mål til en park på 50 mål. Snart 20 år etter at vi startet opp Flor og Fjære har også besøkstallet steget betraktelig. Fra mai til og med september har vi 35.000 besøkende fra innland og utland. Foran årets sesong har allerede 15.000 personer reservert plass i vår restaurant. Samtidig er det fantastisk å kunne oppleve at et slikt prosjekt også har blitt en suksess. Nå har vi 22 årsverk ansatte hos oss i sesongen, sier Bryn.
At så mange mennesker vil ha med seg denne severdigheten er i stor grad den storslagne parkens fortjeneste. Her kan man fordype seg innenfor de aller fleste områder av planteriket.
- I stedet for å dra ut store overskudd fra selskapet, setter vi av penger til å stadig importere nye typer planter. På øya har vi lagd til mye forskjellig. Her finnes en urtehage, en sypresshage,  en rosehage med sjeldne importerte roseslag og en del av hagen som er viet til japanske bonsai-trær. Før sesongstarten i mai vil det også være plassert ut 50.000 egenproduserte sommerblomster fordelt på de 50 målene som parken nå rommer, sier Bryn.
Likevel bidrar ett planteslag til øyas særpreg mer enn noen andre. For det er ikke noen tilfeldighet at den lille øya nord i Rogaland kalles for palmeøya.
- Vi har ulike typer vindmøllepalmer vokser hos oss. De er på kanten hardføre, men takler likevel vinteren hos oss. Det skyldes først og fremst veldig milde vintrer og god hjelp fra golfstrømmen, humrer Bryn.

Celebre gjester

SJAKK: Her ankommer Magnus Carlsen fjorårets utgave av Norway
Chess Challenge. Turneringen gikk av stabelen på øya.
Gjennom årenes løp er det også andre som har funnet veien til parken på Sør-Hidle de siste årene.
- H. M. Dronning Sonja kom til oss for å feire sin 70-årsdag tilbake i 2007. I fjor var det duket for nye verdensstjerner til øya i form av verdensmester i sjakk Magnus Carlsen. Han deltok under Norway Chess som ble arrangert hos oss i fjor, sier Bryn.
- Dere har opplevd suksess med deres spesielle konsept fra dag en. Hvordan ser framtida ut for hagen?
- Vi vil fortsette å utvikle dette konseptet videre. Selv om jeg ikke akkurat tror på at hagen tidobler sitt areal igjen, har vi fortsatt en ambisjon om å utvikle hagen videre. Det er ikke snakk om å hvile på laurbærene. I år har vi blant annet fokus på å åpne en ny avdeling av parken i form av en såkalt strandhage, sier Bryn.

Fakta
Navn: Endre Bryn
Alder: 28 år.
Favorittplante: Det er flere på min liste. Apens Skrekk, bonzaitrærne våre og vindmøllepalmene må alle med her.
Aktuell: Har vært sentral i utviklingen av Flor og Fjære, en 50 mål stor hagepark på Sør-Hidle i Ryfylke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar