tirsdag 4. februar 2014

Rosenes mesterlærer


BUGNENDE: Dag Lyngar er kanskje Norges største ekspert på roser, og da spesielt buskroser, klatreroser og bunndekkende roser. Her er Venusta til venstre og Emelie til høyre i full blomst. Foto: privat

Et levende roseleksikon

- Det er jo ikke så rart at jeg ble interessert i roser. Det er jo verdens mens etterspurte planteslag.


Dag Lyngar
På Kapp ved Mjøsa bor Dag Lyngar. Pensjonisten på 73 har vært en velkjent hageekspert med roser som sitt spesialfelt siden midt på 80-tallet. Det har også hagen hans båret preg av. På sitt største bugnet det av 400 roser i hagen hans. Slik var det inntil et par-tre år tilbake. Da overrasket han naboene ved å sette seg bak gravemaskinen og halvere antallet roseslag. 
- Jeg er pensjonist og har veldig mange jern i ilden. Da kjente jeg etter hvert på at det var tid for å trappe ned. Jeg satte meg i gravemaskinen og gravde opp halve hagen. For å ikke miste rosene sørget jeg for å ta stiklinger av 40 sorter. Det ble 800 stiklinger i tallet, beretter den spreke 73-åringen før han utdyper:
- Jeg har en regel. Du skal kontrollere hagen. Det er ikke hagen som skal kontrollere deg, sier totningen.

Vil bidra med kunnskap

Namdalsrosen
Gjennom sine mange år som roseekspert har han blitt Norges kanskje mest anerkjente innen sin sjanger. gjennom til sammen tre ulike utgivelser. 
- I 1995 ga jeg ut min første publikasjon. Det var et hefte som tok for seg 300 av våre mest hardføre roser. Dette var et spesielt nyttig hefte for planteskolefolk. De bruker heftet som en veileder for hva de skal ta inn av roser fra utlandet. Det hender fortsatt at jeg får telefoner fra planteskoleeiere som lurer på hva de bør ta inn, sier Lyngar.
I 2003 var det duket for hans andre utgivelse. Det er kanskje en av de viktigste rosebøkene som har kommet ut i Norge hittil.
- Mange rosebøker på denne tida var beregnet på internasjonale forhold. Det jeg gjorde her var å skrive ei bok beregnet for norske forhold. For hva rosene angår er de ikke som staudene. Her betyr klimasonene veldig mye. I tillegg er den praktisk rettet. Man får vite hvordan man gjødsler, tar stiklinger og forslag for hvor de ulike rosene kunne passe inn.
Ti år senere var tredje og foreløpig siste utgivelse ført i pennen av rosemesteren fra Toten.
- Jeg hadde lyst til å ta for meg 100 av de mest verdifulle rosene for norske forhold. Det er også slik at av disse 100 rosene, finnes 99 i hos norske gartnerier. Her er det også utførlig skrevet om hvem som har satt navn på rosene, myter og sagn og ulike forhold som er interessante å fortelle om, sier Lyngar.

Tre ulike typer

Nevada
Det er ikke alle typer roser som lar seg dyrke på Toten. For roseeksperten har det blitt tre ulike typer som har blitt Lyngars store interessefelt.
- Stilkroser er ikke hardføre nok til å klare seg hos meg her i herdighetssone fire. Hos meg er det buskroser, klatreroser og bunndekkende roser som regjerer grunnen. Så blir det også stadig mindre plen hos meg. Jeg er blant dem som synes at plen er en forferdelig oppfinnelse, humrer 73-åringen.
Siden 80-tallet - da han først startet å utforske sin fascinasjon for roser - har han også registrert at Norge på langt nær har en framtredende posisjon i Norden som roseland. 
- Sverige har nok ti ganger så mange rosehager som oss i Norge. Likevel har man vært noen ganger og holdt foredrag for svenskene. De synes at det er rart at en nordmann holde foredrag om emnet for dem, sier Lyngar, som også er en meget ettertraktet foredragsholder innenfor landets grenser.
- Hvordan ser du på kunnskapen som norske planteskoler besitter på området roser?
- Det er varierende. Og det er også lett å se hvilke planteskoler som faktisk er i besittelse av mye kunnskap. Det er de som klarer å fornye seg og stadig bringe inn nytt material til sin planteskole, sier Lyngar.

- Utseende, dufter og torner

Louise Bugnet
Han er også klar på at det finnes en del gode tips som kjøpere av roser kan gjøre seg god nytte av.
 - Det som ofte er lurt med roser er å kjøpe barrotsplanter. Her snakker vi om to-tre år gamle planter med et rotsystem som ikke har begynt å kveile seg rundt i potta. Slike planter er også ensbetydende med roser som kommer i god vekst direkte. Forhandlere som selger barrotsplanter er også et tegn på at det dreier seg om en planteskole som vet hva de gjør. 
- Hvorfor tror du at det ble rosene som fascinerte deg aller mest?
- Det går på skjønnhet. Jeg synes bare at de er så vakre. Samtidig er de også så allsidige. Du finner dem både i bryllup og begravelser. Og duften er bare herlig, sier Lyngar, før han igjen trekker pusten:
- Husk, en perfekt hagerose er aldri symmetrisk.

Fakta
Navn: Dag Lyngar 
Alder: 73
Favorittplante: Den rosen som til en hver tid viser seg fra sin beste side.
Aktuell: Har i en mannsalder vært en av landets mest kunnskapsrike personer hva ulike rosetyper angår.






1 kommentar:

  1. Det var en spennende artikkel om en kunnskapsrik rosemann. Jeg har hentet mye inspirasjon fra bøkene og hagen hans :)

    SvarSlett