fredag 11. januar 2013

En mann som brenner for livet i vann

HANDLER MED JAPAN: Øivind Skjellerud (foran t.v.) satser hardt på tropiske fisker og vannplanter. Hvert år setter 41-åringen kursen for Japan for å kjøpe koier og gullfisker for utendørs hagedammer. I år tar han sikte på å selge 8.000 fisker til norske hjem.


Den ekstra dimensjonen

Rennende vann og livet i og ved vannkanten har fasinert Øivind Skjellerud. Nå reiser han verden rundt på jakt etter hagens konger.

HARDFØRE: Vannliljer tåler forholdsvis hardt klima.


Etter mange år med en betydelig interesse for hager, dammer og innholdet rundt den fikk 41-åringen fra Drøbak en enestående mulighet til å påvirke sin egen hobby. Dam-, fisk- og hagespesialisten Tropex var til salgs. Øivind og hans bror bestemte seg for å satse. Kort tid etter var de eiere av spesialbutikken. 
- Det er moro å drive med det hagedammer og livet i den. Hagedammer skaper liv og er med på å tilføre en ekstra dimensjon til hagen. I tillegg tiltrekker den seg også et helt annet dyreliv enn en hage uten rennende vann. Salamandere, frosk og buorm finner gjerne veien til våte hager, mener Skjellerud. 

Fiskene betyr mest

TROPISKE: Koiene regnes som en japansk lykkebringer
Drøbak-mannen legger ikke skjul på at det er oppdrett av ulike tropiske fisker som ligger hans hjerte aller nærmest. Han bruker mye tid på å importere fisk fra andre deler av verden med den misjonen at de en gang i framtida skal svømme rundt omkring i norske hagedammer. 
- I mars drar vi til Japan for å kjøpe tropisk fisk til våre hagedammer. Det vi da henter hjem er japanske koi og gullfisker. Her er det koien som virkelig er et slående syn i hagedammen. Koien regnes som hagedammens konger, beretter Skjellerud. 
I Japan har fiskene en helt spesiell status, og regnes som lykkebringere for deres eiere. Finnes det rette eksemplaret til salgs blir også seddelbunkene fisket fram i mengder. 
- Det dyreste eksemplaret som er solgt gikk for godt over en million kroner. Vårt dyreste salg i Norg var en fisk med prislapp på 37.000 kroner. Med slike summer i sving er det helt klart noe litt mer man snakker om enn en vanlig hobby, sier Skjellerud. Han legger ikke skjul på at gjennomsnittsfisken blant de 8.000 som selskapet importerer har en helt annen prislapp.

Hagendammens dronning

Nymphaea Escarbuckle
Mens Skjellerud har den japanske fisketypen som kan bli got over en meter på sin kongeplass, er  - det derimot en staude som er innehaver av dronning-tittelen.i hans hage. Og den lever i vann .
- Vannliljer er virkelig en vakker plante. Her er det også veldig mange som har kvaliteter som passer i den norske hagen. Det er forresten det flotte ved å drive med planter i vann. Norske forhold er ikke så langt unna sammenlignbare hager i England, Frankrike eller Holland. Det opplever man i langt større grad på andre områder innen hagedrift, påpeker Skjellerud.
Hans mange ulike vannliljer kommer i stor grad fra Israel. Likevel er det en rekke planter herfra som er hardfør så det holder.
- De mest kraftigvoksende sortene er også de mest hardføre. Jeg ville nok ha startet med at de fostres opp i tidlig alder på relativt grunt vann. Når plantene har vokst seg store og kraftige, er det på tide å sette dem ut på mer åpent vann. En annen fordel er at mange av dem er relativt greie å få til, sier Skjellerud.

Interessen er oppegående

Calla Palustris
Han har også pekt ut sin egen favoritt blant de flotte blomstene som preger vannoverflaten.
- Vannliljen Nymphaea Escarbucle er min favoritt blant flere. Det er også flere planter langs vannkanten som trives godt i våte omgivelser. Det gjelder eksempelvis flere sorter iris, påpeker Skjellerud.
- Hvordan ser du på framtida som forhander av tropisk fisk og vannplanter?
- Butikken har hatt en jevn oppgang siste årene. Derfor har jeg troen på at framtida ser lys ut. Stadig flere ser ut til å å interessere seg for hagedrift med rennende vann, sier Skjellerud.


Fakta

Navn:  Øivind Skjellerud
Alder: 41
Favorittplante: Det må bli Nymphaea Escarbucle.
Aktuell: Importerer 8.000 tropiske fisk fra Japan årlig, hvor de aller fleste havner i norske hagedammer. Selger mange ulike typer vannplanter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar