mandag 19. oktober 2015

Fruktbart med frukttrær

LEVEBRØD: Jessica Karlsson har slått seg opp som anleggsgartner utenfor Stockholm.
Den amerikanske 37-åringen har frukttrær som sin favoritt. Foto: Privat

Virksomheten som bærer frukter

Hun var redd for at det skulle være en tabbe å droppe sin vanlige kontorjobb til fordel for gartnervirksomheten. Men til sin store glede kunne ikke Jessica Karlsson ha tatt mer feil. 

Prunus  armeniaca "Nancy"
37-åringen hadde nemlig alltid hatt hage som hobby. Men å bytte en sikker jobb i stedet for å ta steget ut i det ukjente er ikke alltid like greit. Derfor var det med skrekkblandet fryd at steget ut i
gartneryrket da hun og mannen Patrik Karlsson satte kursen fra USA til Ekerö utenfor Stockholm.
- Jeg må innrømme at panikken lå litt latent i oppstartsfasen. Men det viste seg jo at dette valget var noe av det beste jeg har gjort. Jeg har aldri angret på at jeg fulgte magefølelsen og startet opp egen virksomhet som gartner, sier Karlsson.
Hun sørget da for å starte opp eget selskap ved navn Hillbillies. 
Etter at virksomheten og kompetansen til Karlsson ble stadig mer kjent, ble det også tydelig at det fantes et stort behov for anleggsgartnere. 
- Hagebruk er nå den raskest voksende hobbyen i hele Sverige. Det virker som om det svenske folket for første gang har mer penger mellom hendene enn tidligere. Samtidig er det ofte at mange personer jobber mye, og rett og slett ikke har tid til å legge ned arbeidet som kreves for å anlegge hager, kjøkkenhager eller lignende. Derfor setter de det bort til fagfolk, sier Karlsson, før hun utdyper:
- Samtidig er det også slik at stadig flere bønder som satser på økologisk drift faller fra. Derfor er det også blitt en bevisstgjøring på at folk flest ønsker å dyrke sin egen økologiske frukt og grønnsaker, sier Karlsson.

Frukt på vei inn

Ficus carica "Brown Turkey"
Og det er de ulike fruktene som går an å dyrke i Skandinavia som Karlsson ønsker å slå et slag for. Det betyr i korte trekk at det er et stort spekter av ulike typer frukttrær som er mulig å dyrke fram i nordlige deler av verden, sier amerikaneren.
- Det er jo mye flott og godt som kan dyrkes fram i nordiske hager. Det klassiske som mange prøver på er epletrær (malus). Her er det mange muligheter som finnes med tanke på at det er en rekke ulike hybrider og muligheter. Også blomstringen er et flott skue. Det som er en trend i tida er å anlegge franske alléer med hekker av epletrær. Med disse trærne har man både flott blomstring som er etterfulgt av en god avling. Favoritten min er hybriden "Mio". Det er et rødt eple som har et nær rosa fruktkjøtt, sier Karlsson.
Men det er ikke bare eplene som gartneren mener har noe å gjøre i skandinaviske frukthager.
Prunus persica "Frost"
- Det finnes et bredt spekter av frukter som man kan få til. Druer er eksempelvis en stadig mer populær frukt som dukker opp i stadig flere hager. Det samme gjelder for ulike typer nøtter som eksempelvis valnøtter og hasselnøtter. De fungerer også veldig godt. Slike trær vil også gi veldig gode avlinger med tiden, mener Karlsson.
Men også andre frukter - som man kanskje ikke skulle tro var mulig å få til her - kan virkelig være både overraskende og skape mangfold.
- Fersken er noe som man ikke ser overalt. Men det er absolutt mulig å få et godt resultat med denne frukten. Det samme gjelder også for kiwiplanter og fikentrær. For å få fram frukt på sistnevnte gjør man lurt i å ikke gi treet for gode forhold. Sandholdig jord er perfekt for fikentreet, melder de entusiastiske anleggsgartneren. Min egen favoritt er likevel aprikoser. Det er et tre som blomstrer fantastisk tidlig på våren. Så bærer det tungt med frukter på sommeren. Favoritten min er utvilsomt hybriden "Nancy", sier 37-åringen.

Tusener av kunder

Malus domenicus "Mio"
Hun understreker at det også at et annet argument for å satse på frukttrær, er at de på langt nær er planterikets vanskeligste utfordring. 
- Grønnsaker er til sammenligning langt mer vanskelig. Bare se på tomater, agurker og zuccini. Frukt er som regel en annen sak. For mange gjelder det å stå i sol og å gi treet nok vann. Mange blir overrasket når de ser hvor mye vann et tre faktisk skal ha. Men det gjør ofte utslaget i positiv retning, sier Karlsson.
Seks år siden har gått siden Karlsson hoppet over til å bli anleggsgartner. For to år siden kom også mannen Patrik inn i bedriften. Nå har firmaet seks ansatte. Og framtida ser lys ut.
- Vi ønsker jo å ta små steg framover. For slik det er i sesongen kan vi enkelt doble arbeidsstokken. Slik det nå ser ut så har vi rundt 3.500 kunder i våre bøker, selv om alle ikke trenger hjelp hvert eneste år. Samtidig ligger det ikke i vår framtid at vi skal ekspandere så voldsomt. Vi vil ta vare på selskapet som et familieforetak, sier amerikaneren.
37-åringen har også tatt med seg den amerikanske måten å drive forretninger på inn i sitt selskap. 
- I tillegg til å anlegge hager og være anleggsgartnere, prøver vi også å gjennomføre en god del frivillig arbeid. Vi prøver eksempelvis å hjelpe til i uteområdene på aldershjem og bidra med vårt til andre anleggsgartnere i startfasen. I en verden hvor det meste skal koste penger, tror jeg at godviljen vi får i gjennom frivillig arbeid og samarbeid med andre bare er med på å styrke oss på lang sikt, sier Karlsson.

Fakta
Navn: Jessica Karlsson
Alder: 37
Favorittplante: Aprikos-hybriden Prunus armeniaca "Nancy".
Aktuell: Suksessrik anleggsgartner som holder til i Stockholm i Sverige.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar